Tilkøbsydelser i det skjulte

Jeg mener, det øger den sociale ulighed, og forældrene tages som gidsler i en velfærdspolitisk situation, vi langt hellere skulle samle kræfterne om at forandre!

I mange daginstitutioner betaler forældrene ekstra for aktiviteter og tilbud. Det fremgår af Nyhedsmagasinet Danske Kommuner, som har foretaget en rundspørge i tilfældigt udvalgte børnehaver og vuggestuer rundt om i landet. Ud fra oplysningerne mener man at kunne konkludere, at forældre i op mod halvdelen af vore børneinstitutioner betaler penge udover den fastsatte forældrebetaling. Både i Socialministeriet og i Kommunernes Landsforening erkender man, at ekstrabetalingen i en lang række tilfælde er ulovlig.



Jeg mener, der er tale om skjulte tilkøbsydelser. Lovligt eller ej efter den nuværende lovgivning, så bør det stoppes. BUPL har gang på gang fremhævet, at uligheden øges, når velfærdsydelser bliver et spørgsmål om den enkelte families privatøkonomiske muligheder.

En halvtredser om måneden for frugt i børnehaven lyder måske af lidt, men den enlige mor eller lavtlønsfamilien har ikke råd til at se stort på pengene. Der er mennesker i dagens Danmark, der sidder rigtig hårdt i det. Vi glemmer det måske af og til, og derfor skal vi blive ved med at minde hinanden om hvordan virkeligheden ser ud for mange børnefamilier.



De daginstitutioner, der tager ekstra betaling for helt basale ting som f.eks. mad, frugt, bleer, børnefødselsdage, udflugter, koloniophold osv. gør det selvfølgelig i den bedste mening. De vil gerne give børnene en god hverdag og opfylde forældrenes forventninger og krav.

Jeg mener, det øger den sociale ulighed, og forældrene tages som gidsler i en velfærdspolitisk situation, vi langt hellere skulle samle kræfterne om at forandre!



Børne- og ungeområdet mangler ressourcer til drift. 58 pct. af kommunerne sparede sidste år på børne- og ungebudgetterne. Området var i forvejen sat på et ressourcemæssigt vågeblus. 70.000 merindskrevne børn siden 1990 har udhulet budgetterne.



Jeg mener, VK-regeringens velfærdspolitik er en gyser. Den samfundsmæssige og økonomiske filosofi, der ligger bag skattestoppet, og synet på den offentlige sektor er med til at undergrave velfærdssamfundets og institutionernes grundlæggende værdier om fællesskab, solidaritet og lige muligheder for alle hele livet. Derfor skal pædagoger fortsat arbejde imod tilkøbsydelser, udlicitering og andre økonomisk funderede styringsmekanismer. BUPL ønsker ikke et hver-for-sig-samfund, men derimod at styrke og udvikle et fælles samfund.

Vi har ikke megen grund til optimisme - men jeg tror alligevel på, at vi i fagbevægelsen kan påvirke udviklingen - ikke bare inden for vort eget fag, men i det samfund vi alle sammen lever i. Et samfund hvor enhver ikke bliver sin egen lykkes smed, eller hvor man skal købe sig til de velfærdsydelser, der bør være alles ret.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.