Terapeutisk videospil til børn
Terapeutisk videospil til børn
Normalt er videospil noget, som får pulsen til at stige og adrenalinet til at pumpe. Men et irsk forskerhold fra Medialab Europe's Mindgames i Dublin har udviklet et videospil, hvoe man omvendt vinder ved at slappe mest af. Videospillet kalder de "Relax to win", og håbet er at hjælpe børn, der ud over stress og angst lider af hyperaktivitet eller koncentrationsproblemer.
Foskerholdets leder, Gary McDarby, fik ideen, da han som frivillig ulandsarbejder i Afrika mødte en tidligere børnesoldat, der på grund af sine ubehagelige oplevelser ikke kunne sove om natten. McDarby gav ham sin walkmann med musik af gruppen Enya og så straks virkningen.
»Jeg stod og så ham falde i søvn,« lyder McDarbys beskrivelse i Dagbladet Information.
Virtuel verden. Virkningen har forskergruppen nu overført til mere moderne teknologi, og målet er at skabe lyst-drevet og underholdende terapi.
Når barnet spiller, er svedsensorer koblet på to af barnets fingre, og professionelle surround-sound højtalere og en king-size fjernsynsskærm indlemmer barnet i spillets virtuelle virkelighed.
På fjernsynsskærmen står to drager på en rumstation. Jo mere barnet slapper af, jo hurtigere vil dragen bevæge sig mod målet i den anden ende af rumstationen - først gående, så løbende og så flyvende. Det gælder kort sagt for barnet om at være langsomst for at få dragen til at komme hurtigst i mål.
Medicinalvirksomhederne taber. Med tilladelse fra en etisk komité i Irland bliver spillet nu prøvekørt af angstlidende børn i alderen 8 til 12 år på Mater Hospital i Irland, og de første resultater forventes inden jul. Stresseksperter i Danmark er positive.
»Ideen er god, fordi der ingen bivirkninger er,« siger Jørgen Lund fra Stressklinikken i Skodsborg til Dagbladet Information.
Adskillige spilvirksomheder har vist interesse for at anvende teknikken til almindelige dagligstuespil, og medicinalvirksomheder har også besøgt Mindgames. Men McGarby er skuffet.
»De ville ikke tilbyde nogen sponsorering,« siger han.
Og det er da også svært at se medicinalvirksomhederne som nogen vinder, i et spil, der handler om at nedsætte behovet for medicin.