Svære valg efter et fusions-nej
Svære valg efter et fusions-nej
Hvis fusionen mellem BUPL og PMF ikke bliver til noget, står begge forbund over for nye, svære valg. PMF skal tage stilling til, om man kan og vil fortsætte som selvstændigt fagforbund og holde fast i BUPL-forbindelsen, eller om man skal ud og se sig om efter en anden fusionspartner. For det større og mere ressourcestærke BUPL er det ikke i første omgang den fremtidige selvstændighed, som er til diskussion, men derimod valget af hovedorganisation.
At der for halvandet år siden overhovedet kom gang i snakken om en fusion, havde en del af gøre med, at PMF - blandt andet på grund af vigende medlemstal - var gået i gang med at overveje forbundets fremtid og ladet forstå, at en sammenslutning med Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) var en af de muligheder, som kunne komme på tale.
BUPL-ledelsen brød sig decideret ikke om en sådan alliance, fordi den ville true BUPLs position som det største og mest indflydelsesrige forbund inden for det pædagogiske område. Derfor - eller retterede: Blandt andet derfor - rakte BUPL hånden frem til PMF og lod gammelt fjendskab være fortid.
Forbundene på fælles adresse. Selv om repræsentanter fra de to forbundsledelser i den fusions-sektion, som følger med dette nummer af Børn&Unge, bedyrer, at der ikke findes en "plan B" for, hvad der skal ske, hvis fusionen falder, så er der alligevel nogen, som tænker tanker. En af dem er Jakob Bang fra PMFs forretningsudvalg.
»Det er sandt, at der ikke er nogen plan B. Vi satser på, at medlemmerne af de to forbund kan se, at fusionen er til gensidig fordel og derfor stemmer den igennem. Gør de det ikke, jamen, så gælder det om at holde fast i det gode samarbejde, som er skabt i løbet af fusionsprocessen, og finde måder at udvikle det på. For eksempel kunne man lade de to forbundshuse flytte sammen på en fælles adresse. Det ville kunne give store driftsmæssige besparelser. Jeg synes jo personligt, at det nærmer sig misbrug af medlemmernes penge at opretholde to parallelle strukturer. Man kunne også se på en uvidelse og uddybning af samarbejdet inden for den pædagogiske branche i Det Kommunale Kartel, som BUPL i forvejen er associeret medlem af,« siger Jakob Bang, som desuden peger på, at uddannelsen af fællestillidsrepræsentanter med fordel kan gøres til et fællesprojekt.
Med henvisning til, at det ville kunne opfattes som et trussel-scenario afviser Jakob Bang at kommentere forlydener om, at PMF i tilfælde af et fusions-nej påny vil overveje at gå til FOA.
Magt, indflydelse og gennemslag. Efter grundige diskussioner og afdækning af de mulige emners styrker og svagheder er et flertal i BUPLs hovedbestyrelse nået frem til, at et nyt pædagogisk forbund står sig bedre ved at være medlem af LO end af FTF. Spørgsmålet er, om det også gælder for BUPL som selvstændigt forbund.
»Hvis fusionen falder, hvad jeg ikke tror den gør, men altså, hvis den falder, så er det en af de ting, vi skal have en meget grunding diskussion af i vores hovedbestyrelse. For mig vil udgangspunktet være, at vi skal være dér, hvorfra vi bedst forfølger målet om at samle hele det pædagogiske område,« siger forbundsformand Bente Sorgenfrey.
Og det betyder?
»Ja, det er jo lige det, vi skal have fundet ud af. Nogle vil mene, at vi skal forblive i FTF, fordi vi der er sammen med lærere, sygeplejersker og andre grupper med en mellemlang videregående uddannelse, mens andre, hvortil jeg selv hører, er mere optagede af, at de andre pædagogiske organisationer befinder sig ovre hos LO.«
Valget af hovedorganisation må desuden i sidste ende afhænge af, mener forbundsformanden, hvor man får mest magt, indflydelse og gennemslagskraft for pengene.
Snævert BUPL-flertal for fusionsgrundlaget
På et fællesmøde i sidste uge for hovedbestyrelserne i BUPL og PMF blev de sidste brikker i fusions-puslespillet langt på plads.
Da fagforeningerne i det nordjyske - PMF Vendsyssel, PMF Himmerland og BUPL Nordjylland - ikke selv har kunnet finde ud af, om Pædagogisk Forbund skal have én, to eller tre fagforeninger i amtet, blev det lagt i hænderne på hovedbestyrelserne at træffe en afgørelse. Og den blev, at der skal være to: Én for Vendsyssel og én for Himmerland.
Efter forslag fra et flertal i BUPLs hovedbestyrelse, blev det endvidere besluttet at ændre i fusionsgrundlaget, så fagforeningsformænd og kasserere ikke kan vælges til Pædagogisk Forbunds hovedbestyrelse, hverken som ordinære medlemmer eller som suppleanter.
Resultatet af afstemningerne om
fusionspakkens delelementer blev:
Principerklæringen
BUPL: 22 for, 12 imod, 1 blank.
PMF: 34 for, 0 imod, 0 blank.
Love og struktur for Pædagogisk Forbund
BUPL: 22 for, 7 imod, 5 blanke.
PMF: 35 for, 0 imod, 0 blanke.
Pædagogisk Forbund i LO
BUPL: 20 for, 11 imod, 3 blanke.
PMF: 35 for, 0 imod, 0 blanke.
Hele fusionspakken, herunder stem ja-anbefaling
BUPL: 19 for, 13 imod, 1 blank.
PMF: 26 for, 9 imod, 1 blank.
Dette nummer af Børn&Unge rummer desuden en 3. sektion med 28 sider om den planlagte fusion.