Strukturen er klar
Strukturen er klar
Udkastet til strukturen for et eventuelt kommende fælles forbund for pædagoger og pædagogmedhjælpere er nu klar. Og der er ikke udsigt til de store forandringer i et nyt forbund, viser den indstilling, som en arbejdsgruppe med forbundsformand Bente Sorgenfrey fra BUPL og forretningsudvalgsmedlem Jacob Bang fra PMF i spidsen har lavet til de to fagforbunds hovedbestyrelser.
Antallet af fagforeninger vil blive stort set det samme, som det kendes fra BUPL og PMF. Principielt skal de lokale fagforeninger følge amtsgrænserne, som de i de store og hele gør nu. Men visse steder er der forskelle på BUPL og PMF: I Nordjylland, i Århus Amt og på Fyn har BUPL kun en fagforening, mens PMF har to. Omvendt har PMF kun en fagforening i København, hvor BUPL er delt op i BUPL København og Frederiksberg, ligesom PMF har fem fagforeninger i Københavns Amt, hvor BUPL har seks.
Hvordan de enkelte fagforeninger vil organisere sig, er ikke endeligt afklaret, men i Århus Amt ser det ud til, at løsningen bliver at lave en fælles afdeling med hovedkontor i Randers og satellitafdeling i Silkeborg. På Fyn ser det også ud til, at det ender med en stor fagforening med hovedsæde i Odense og en satellit i Svendborg.
I Københavns Amt er det aftalt, at det bliver BUPLs struktur med seks fagforeninger, der kommer til at gælde. I København og Frederiksberg Kommune bliver der først taget endelig stilling til, om man skal være en eller to fagforeninger på et møde i den lokale koordinationsgruppe den 27. august.
I Nordjylland er det til gengæld ikke lykkedes parterne at blive enige, så det fælles hovedbestyrelsesmøde får forskellige indstillinger at forholde sig til. BUPL Nordjylland ønsker kun en fagforening, mens PMF gerne vil have tre fagforeninger, en for henholdsvis Himmerland, Vendsyssel og Aalborg. Det er en mere, end PMF har med sin nuværende struktur.
I sidste ende bliver det hovedbestyrelserne, der kommer til at afgøre fremtiden for fagforeningsstrukturen i Nordjylland.
I de enkelte fagforeninger bliver der ifølge udkastet også den forandring, set fra PMFs side, at generalforsamlingerne skal vælge en formand. I PMFs vedtægter er det i dag kun en mulighed. Omvendt foreslås det også, at de faglige sekretærer bliver direkte valgt, som PMF har det i dag. BUPLs vedtægter foreskriver, at de faglige
sekretærer bliver konstitueret blandt bestyrelsesmedlemmerne.
Som noget nyt vil de lokale fagforeninger selv kunne bestemme, hvem de vil have i hovedbestyrelsen. Fagforeningsformænd og kasserere, som efter BUPLs regler ikke må sidde i hovedbestyrelsen, har i det fælles forbund mulighed for at lade sig vælge til hovedbestyrelsen.
Tillidsrepræsentant til alle. Indstillingen lægger vægt på, at det eventuelt kommende fælles forbund bliver meget synligt i det lokale arbejde. Forbundet skal være repræsenteret på alle niveauer i samarbejdsudvalgssystemet (SU) og medindflydelsessystemet (MED).
Samtidig understreger indstillingen tillidsrepræsentantens centrale placering. Det nye forbund har som mål, at alle arbejdspladser - og dermed alle medlemmer - har en tillidsrepræsentant.
Det nye forbund vil også satse kraftigt på uddannelsen af tillidsfolkene. Således skal der sikres alle tillidsrepræsentanter ret til en grundlæggende TR-uddannelse.
Til gengæld er ledernes placering i et nyt fælles forbund ikke afklaret. Det nuværende lederrådsarbejde fortsætter, men på længere sigt afventer man resultatet af arbejdet i en tænketank, nedsat af BUPL, som skal analysere ledernes indplacering i forbundet. Per Nissen, formand for PMF Vendsyssel, er dog ikke tilfreds med den løsning. Han påpeger i en mindretalsudtalelse, at det er uacceptabelt, at ledernes placering i et fælles forbund ikke bliver afklaret før efter fusionen.
Overgangsordning. Ud over ledernes placering i det fælles forbund har der kun været en alvorlig knast i udvalgsarbejdet, nemlig hvorvidt der skulle være en overgangsordning for at sikre pæda-gogmedhjælperne indflydelse.
»Der skulle skabes noget for-ståelse for, at vi som den mindste organisation kunne have behov for at have en tryg overgangsfase,« konstaterer Jacob Bang, forretningsudvalgsmedlem i PMF.
BUPLs forbundsformand Bente Sorgenfrey var nemlig på forhånd ikke lun på ideen:
»Vi har ikke syntes, at en overgangsordning var nødvendig, men vi har respekteret, at det kan være svært for den mindste organisation ikke at have garantier i den situation.«
Derfor blev resultatet nogle overgangsvedtægter, som sikrer pædagogmedhjælperne mindst 33 procent af de valgte i lokale fagforeningsbestyrelser, hovedbestyrelse og på kongressen. Garantien virker på den måde, at skulle medhjælperne ikke have opnået en tredjedel af pladserne i de to foraer ved almindeligt valg, så bliver bestyrelserne udvidet, indtil antallet af medhjælpere udgør en tredjedel.
Overgangsordningen bortfalder efter den 2. ordinære kongres.
Ved den stiftende kongres er medhjælperne garanteret tre af de syv pladser i forretningsudvalget.
Stor enighed. Jacob Bang, forretningsudvalgsmedlem i PMF, er godt tilfreds med overgangsordningen:
»Hvis det nye forbund fungerer efter hensigten, så skal man passe på, at man ikke bliver ved med at påberåbe sig et mindretal, der ikke længere er relevant. Jeg regner bestemt med, at modsætninger mellem pædagoger og pædagogmedhjælpere ikke fortsætter særlig længe i et nyt forbund, så derfor vil det også være misvisende at prøve at opretholde særlige grupper i hvert fald på den front,« siger Jacob Bang, der glæder sig over, at arbejdet med at formulere en ny struktur er forløbet i så stor enighed. En glæde, som BUPLs forbundsformand Bente Sorgenfrey deler:
»Det har faktisk været utroligt positivt, at vi har kunnet opnå så stor enighed. Det viser, at vi ikke står ret langt fra hinanden i vores holdninger til det strukturelle,« siger Bente Sorgenfrey.
Indstillingen bliver behandlet på et fælles forretningsudvalgsmøde den 23.-24. august og igen på et fælles hovedbestyrelsesmøde den 4.-5. september.
Børn&Unge nr. 37 vil indeholde et særligt indstik om fusionsplanerne. Heri vil blandt andet strukturen, økonomien, fagbladet, medlemsservicen, a-kassen og kontingentet i et eventuelt fremtidigt forbund blive behandlet.
Indstilling til det nye fælles forbunds struktur og opbygning
Hovedbestyrelsen består af 40 medlemmer samt FU.
Hver fagforening vælger max. 2 HB medlemmer. Fagforeningerne afgør selv, hvorvidt den lokale formand ligeledes kan vælges til HB. HB vælger forbundssekretærer.
Kongressen består af 400 delegerede samt FU og rejse/forbundssekretærer. Kongressen vælger FU og fastsætter antallet af forbundssekretærer.
Der gennemføres generalforsamlinger én gang årligt i september/oktober måneder.
Kongressen vælger i alt 7 forretningsudvalgsmedlemmer, herunder formand, næstformand og kasserer.
Generalforsamlingen vælger:
Formand, næstformand, kasserer samt øvrige bestyrelsesmedlemmer. På lige årstal vælges HB-medlemmer. De faglige sekretærer findes ved direkte valg.
Indstillingen er udarbejdet af lov- og strukturgruppen, som er nedsat af BUPL og PMF til at udarbejde rammen for et evt. fælles forbund.
Der etableres i alt 22-24 fagforeninger.