Snitterne væk fra chokolademadderne

Tvangsfjernelse af søde sager fra børnenes madpakker møder modstand hos pædagoger i hele landet. Uetisk siger nogle, mens andre nøjes med at ryste på hovedet og grine lidt af Red Barnets børnehave i Horsens, der siden 1. august konsekvent har konfiskeret mælkesnitter og chokolademadder

Red Barnets børnehave i Horsens blev for alvor placeret på landkortet i sidste uge, da en undrende offentlighed erfarede, at børnehaven har bandlyst slik og chokolademadder. Argumentet er, at børnenes madpakker er fulde af søde sager, og at dialog med forældrene ikke har båret frugt.

Eksperter som børnelægen Vibeke Manniche hilser tiltaget velkommen, mens andre er mere forbeholdne. Landsforeningen af Forældre til Børn i Daginstitutioner, FOLA, mener ikke, det er pædagogernes opgave at være dommere over, hvilken mad børnene får med, og BUPL tager også forsigtigt afstand fra den hårde linje i Horsens.

Red Barnets børnehave får heller ikke opbakning fra kollegerne rundt om i landet. Børn&Unge har ringet til en række institutioner for at høre deres holdning, og budskabet er klart: Hold fingrene fra børnenes madkasser. Indholdet er alene forældrenes ansvar.

»Vi er helt uenige med børnehaven i Horsens. Dels fordi et forbud virker som en meget puritansk holdning til indtagelse af fødevarer, dels fordi det er en uheldig måde at samarbejde med forældrene på. Det er en god ide at gå i dialog med forældrene, men et forbud mod søde sager handler snarere om pædagogernes egne forestillinger om, hvordan man bør leve livet. Hos os synes vi ikke, det er så forfærdeligt at spise en chokolademad. Pædagoger og andre voksne spiser jo også wienerbrød af og til,« siger Bjarne Rehdin, leder af børnehaven Dronningens Asyl i Odense.

Den fynske børnehave har ikke selv nogen skriftlig kostpolitik. Generelt har børnene sund mad med, men hvis det skulle ændre sig, er det dialog, der skal rette op på det, siger Bjarne Rehdin.



Overgreb mod forældreansvaret. I Børnehaven Højgårdsparken i Varde er leder Kirsten Stage heller ikke begejstret for ideen om forbud mod søde sager.

»Det er ikke den måde, vi ville gøre det på. Det er et overgreb i forhold til forældreansvaret, og det giver børnene en fornemmelse af, at de ikke skal respektere deres forældre,« siger Kirsten Stage.

Men når det er sagt, så kan hun et stykke hen ad vejen følge frustrationen hos pædagogerne i Red Barnets Børnehave i Horsens. For mælkesnitter og Danone yoghurt er ikke kun et Horsensfænomen.

»Det er få madkasser, der har overvægt af søde sager, men når vi oplever, at der er for meget usundt i en madpakke, tager vi en snak med forældrene om sund kost. Man skal huske, at forældrene gør det for at være gode ved børnene. De er meget væk fra deres børn, og derfor vil de gerne følge deres ønsker. Samtidig fortæller reklamerne, hvor gode og sunde for eksempel mælkesnitter er som mellemmåltider. Sund kost er lidt af en jungle at finde rundt i, og derfor er en debat om sund kost på sin plads,« siger Kirsten Stage.

I Sct. Mikkels Børnehave i Slagelse blander pædagogerne sig ikke i, hvad børnene har med i madpakkerne. Og de har forældrenes ord på, at sådan skal det være.

For et par år siden var kosten på dagsordenen til et forældremøde, og meldingen fra forældrene var klar. De vil gerne selv bestemme, hvad deres børn skal spise. Og det har pædagog og tillidsrepræsentant Susanne Andersen det helt fint med.

»Selvfølgelig holder vi samlet øje med børnenes trivsel og deriblandt kosten, men den får ikke overvejende prioritet. Vi har nogle principper om, at slik og tyggegummi er forbudt, men madpakkerne er forældrenes ansvar,« siger Susanne Andersen, der tager stærkt afstand fra tankegangen i Horsens.

»Det er uetisk, og personalet gør sig til dommere over for forældrene. Børnene bliver sat i offentlig gabestok, når pædagogerne får rollen som dem, der skal sige: Duer, duer ikke I dag har alle adgang til viden om kost og ernæring, og hvor går grænsen. Er rød spegepølse sundere end en pålægschokolademad? Hvad bliver det næste? Selvfølgelig kender vi også de forældre, hvor en dialog aldrig lykkes. Men hvis det er så grelt, som de siger i Horsens, er det lige før, der skal laves en indberetning på de børn,« siger Susanne Andersen.



Rådgivning er vejen frem. Heller ikke Børnehaven Hellasvej i Aalborg tror på forbud. Ifølge leder Line Jensen handler det om at få ændret holdning hos forældrene - og det er en opgave, der tager tid.

»Det handler i bund og grund om, at forældre skal øve sig i at sige nej - kærligt, men bestemt. Hurdlen er at få forældrene til at øve sig i at tage stilling og beslutte, hvad de vil. Der er en tendens til, at børnene har for meget ansvar, og det snakker vi rigtig meget med forældrene om. Det gælder ikke kun i forhold til madpakker, men også i mange andre forhold. Forældre skal turde tage ansvar og sige nej, og det støtter vi dem i,« siger Line Jensen.

Den holdning deler Hanne Schmidt, leder af Børnehaven Brombassen i Næstved Kommune. Hendes erfaring er, at rådgivning snarere end fordømmelse er vejen frem, når det handler om at indpode gode kostvaner.

Derfor har børnehaven hvert år i november sund kost som tema - et tiltag, som både forældre og børn er glade for.

»Sund kost betyder meget her i huset, og det smitter af på forældrene. De har været utrolig glade for kostprojektet, hvor vi blandt andet har lavet pjece, børnene har været med ude at handle og lave mad, og vi snakker meget med dem om, hvad der er sundt. Et forbud er at gå over stregen. Det er trods alt forældrenes børn, og vi vil hellere præge den anden vej.«



Nutella-sagen i Midtjylland

Det er ikke første gang, spørgsmålet om chokolade-madder i madkasserne har bragt sindene i kog. I 1984 bølgede den såkaldte Nutella-sag i en institution i Midtjylland.

En dreng ved navn Christian fik hver dag en sammenklappet franskbrødsmad med Nutella med i sin madpakke. Til stor fortrydelse for de andre børn, der plagede deres forældre om det samme.

Forældrene klagede, og på den baggrund besluttede forældrebestyrelse og institutionen, at børnene kun måtte have chokolademadder med om fredagen. Ugens øvrige dage var forbeholdt sund kost.

Det accepterede Christians forældre imidlertid ikke. De fortsatte med at give ham favoritten med i madkassen til afmagt for pædagogerne, der følte deres beslutning underkendt af drengens forældre.

Efter nogle uger fik Christians forældre besked på, at hvis de ikke ville efterleve institutionens regler, måtte drengen spise sine chokolademadder et andet sted. Det opfattede forældrene som trusler om fysisk overgreb. De tog drengen ud af børnehaven og klagede desuden til såvel børnehavens bestyrelse som kommunen. Begge steder blev klagen afvist - i kommunen med den begrundelse, at man ikke ønskede at blande sig i det pædagogiske arbejde i institutionen.

Nutella-sagen blev efterfølgende beskrevet i dagbladet BT - og det i så grove vendinger, at BUPL lagde sag an mod avisen for injurier mod personalet i den pågældende institution. BUPL vandt sagen.

Selve det principielle spørgsmål - om en institution har ret til at nægte et barn at spise sine medbragte chokolademadder - er, så vidt Børn&Unge erfarer, aldrig blevet afgjort af en domstol.



Institutionens navn og adresse er redaktionen bekendt, men vi undlader at nævne det efter udtrykkeligt ønske fra lederen.





Red Barnets Børnehave i Horsens siger

Flødekarameller til morgenmad og hvidt flute med Nutella til frokost. Det er den daglige menu for nogle af de børn, der går i Red Barnets børnehave i Horsens. Og trods utallige opfordringer fra pædagogerne om at give børnene sund mad med, så er budskabet ikke trængt ind hos nogle få af forældrene. Det er baggrunden for, at institutionen siden 1. august har bandlyst al slik i madkasserne. Skulle der snige sig en mælkesnitte med i madpakken, bliver den konfiskeret - og udleveret til forældrene, når de henter deres børn om eftermiddagen. Samtidig får forældre og personale en snak om sund kost. For trods forbuddet så er institutionens holdning, at dialog er det vigtigste redskab til at få sundere mad i madkassen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.