Skilsmisse kan koste jobbet

Forbillede. Ansatte på landets kristne friskoler risikerer jobbet, hvis de bliver skilt. BUPL fraråder pædagoger at acceptere reglerne og argumenterer med, at ordningen strider mod ligebehandlingsloven. Men det afviser ligestillingseksperter

Pædagoger, der søger job i SFO'en ved en af de 35 skoler under Foreningen af Kristne Friskoler, bliver betragtet som forbilleder for børnene.

Det står i et såkaldt forståelsespapir, som de får udleveret ved ansættelsessamtalen. Rollen som forbillede betyder blandt andet, at de risikerer at blive afskediget, hvis de bliver skilt, fremgår det af forståelsespapiret, som bruges på de fleste af de 35 skoler.

Det får BUPL til at betegne skolernes personalepoltik på området som "middelalderlig".

"Jeg mener, skolernes holdning hører et andet århundrede til. Jeg vil advare vores medlemmer mod at indordne sig under de regler. Det er ikke rimeligt, at man som arbejdsgiver får lov at bestemme, hvilken livsform de ansatte skal vælge," siger forretningsudvalgsmedlem Lisbeth S. Jespersen og tilføjer, at der er BUPL-medlemmer ansat på 14 af de 35 skoler.



Næppe ulovligt. I et brev til Frie Grundskolers Fællesråd skriver BUPL, at problemstillingen egner sig til indbringelse for ligestillingsministeren. BUPL vurderer nemlig, at forståelsespapiret strider mod "Lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse og barselsorlov."

Det afvises dog af Kim Cort, der er forsker ved Center for Ligestillingsforskning ved Roskilde Universitetscenter.

"De eksperter, vi har på området, kan ikke se, hvordan en regel om, at skilsmisse kan være fyringsgrund skal kunne stride mod loven om ligebehandling," siger Kim Cort.

Center for Ligestillingsforskning har bedt Ligestillingsministeriet og Beskæftigelsesministeriet om en kommentar til, hvordan ligebehandlingsloven skal fortolkes. Begge ministerier oplyser, at den paragraf i loven, som BUPL henviser til, handler om helt andre problemer end dem, BUPL peger på.

Skal man vurdere, om skolerne er berettiget til at stille krav til de ansattes ægteskabelige status, skal man snarere kigge på et kommende EU-direktiv, tilføjer Kim Cort.

Ifølge direktivet har private organisationer, hvis etik er baseret på religion eller tro, ret til at kræve, at deres ansatte "har en redelig indstilling til og er loyale over for organisationens etik," som det hedder i direktivet, der endnu ikke er indarbejdet i dansk lovgivning.

Hos BUPL fastholder Lisbeth S. Jespersen, at der er brug for en dialog med skolerne om, hvor skellet går mellem arbejdsliv og privatliv.

"Vi vil forsøg at afklare, om arbejdsgiveren overtræder basale menneskerettigheder ved at diskriminere en gruppe af ansatte. Men hvis det viser sig, at skolerne er i deres gode ret til at gøre som de gør, må vi være åbne over for det," tilføjer hun.



Forventning til ansatte. BUPL skriver i et brev til Frie Grundskolers Fællesråd, at BUPL vil fraråde sine medlemmer at skrive under på forståelsespapiret, hvor ægteskabet beskrives som en livsvarig og ubrydelig ordning.

Den advarsel er dog unødvendig. Det er nemlig ikke meningen, at ansatte skal skrive under, oplyser Foreningen af Kristne Friskoler i et brev, som BUPL modtog i sidste uge.

Anne Marie Poulsen, der er forretningsfører i Foreningen af Kristne Friskoler, forklarer, at forståelsespapiret blot er et bilag til ansættelsesbrevet.

"Det fungerer som en sagsakt, der udtrykker skolens forventninger til de ansatte. Det knytter sig til bestemmelsen om, at man skal være loyal over for skolens holdninger, sådan som man er blevet gjort opmærksom på ved ansættelsen. Og med papiret er man netop blevet gjort opmærksom på skolernes syn på ægteskabet," forklarer hun.

Når skilsmisse kan være fyringsgrund, skyldes det, at skolens ledelse forventer, at de ansatte er med til at virkeliggøre skolens målsætning. Det sker blandt andet ved at "fremholde den kristne tro og etik både i ord og gerning," som det er formuleret i forståelsespapiret.



Individuel vurdering. Anne Marie Poulsen oplyser, at skilsmisse ikke automatisk fører til afskedigelse.

"Der er forskel på, hvordan en skilsmisse foregår, og vi ønsker ikke at træde på mennesker, der ligger ned. Hvis en lærer for eksempel kommer ud for, at hendes mand finder en anden, vil det være absurd at afskedige hende. Her har hun tværtimod brug for skolens støtte," forklarer Anne Marie Poulsen, der oplyser, at der blandt medarbejderne på de kristne friskoler er flere, som er blevet skilt.

Men hun nævner også et eksempel på, at en lærer er blevet afskediget på grund af skilsmisse.

"Der kan være tale om en ansat, som bliver skilt, fordi han banker konen, og alle ved det. Her må vi sige, at man ikke kan undervise i næstekærlighed og etik og samtidig banke konen. I sådan et tilfælde vil vi sikkert skride til afskedigelse," siger forretningsføreren, der medgiver, at de individuelle vurderinger kan virke som inkonsekvens.

"Det er klart, at de ansatte kan sige, at det var nemmere, hvis de vidste, at de røg ud, hvis de blev skilt. Men med vores menneskesyn vil vi ikke sparke på folk, der ligger ned, og derfor vil vi ikke bare afskedige alle, der løber ind i en skilsmisse. Vi vil spørge til, hvordan det går og håber så, at folk svarer ærligt," siger hun.

Anne Marie Poulsen erkender, at de ansatte på skolerne risikerer at blive behandlet ud fra, hvordan en skilsmisse tager sig ud udefra.

"Sådan vil det være. Vores regler er en fortsættelse af det gamle tjenestemandsdekorum, som lærere var ansat under frem til 1995," forklarer hun.

Dekorum er betegnelsen for tjenestemandens pligt til at vise sig værdig til den agtelse og tillid, stillingen kræver, både uden for og i tjenesten.

"Vi stiller visse krav til vores lærere som forbilleder på samme måde, som man vil stille krav om, at en politimester ikke dingler hjem gennem byen, hvis han har været ude og drikke," forklarer Anne Marie Poulsen.



BUPL og Foreningen af Kristne Friskoler har aftalt at mødes for at drøfte sagen i september. Børn&Unge følger udviklingen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.