SEX: Jeg kan ikke komme

Nævn blot ét seksuelt problem, og det har været omtalt på

Hvad skal man svare en dreng fra niende klasse, hvis tissemand kun er seks centimeter i erigeret tilstand - og som skriver, at hans kammerater griner af ham. Det sidste er til at leve med, men hvad siger pigerne, den dag det bliver alvor?

Som så mange andre svar slutter også rådgivningen denne gang med en opfordring om at ringe på sexliniens telefonrådgivning, hvis han vil snakke med nogen om sit problem. Men svarene fra rådgiverne er i regel opmuntrende. I det aktuelle tilfælde lyder svaret: Du er i voksealderen, og det er for tidligt at gå i panik, tag den med ro og se tiden an. Herefter følger en mere saglig-videnskabelig forklaring: Pungen skal sidde, hvor den skal, og gør den ikke det, så er det hen til lægen.

Et andet standardspørgsmål er fra piger, der ikke kan få orgasme. Eller ikke har lyst til sex. En 15-årig pige skriver, at hun har svært ved at få orgasme, og "når jeg endelig er ved at komme, er det kun en lille smule".

Svar: "Det tager tid at lære at få orgasme for piger. Du skriver ikke, hvordan du onanerer, men du skal prøve nogle forskellige måder at onanere på", hvorefter rådgiveren kommer med en lang række tekniske anvisninger. Rådgiveren skriver også, at det er vigtigt at have nogle indre billeder og fantasier, som ophidser seksuelt.



Lysten mangler. Mange piger skriver, at de ikke har lyst til sex, mens det omvendte gør sig gældende med drengene. Nogle er tilsyneladende forbløffede over, at de uden vanskeligheder - bortset fra lidt ømhed - er i stand til at onanere seks-otte gange om dagen. Hver dag. Her lyder rådene: "Man tager ikke skade af at onanere", og rådgiverne beroliger med, at den hektiske aktivitet nok tager af på et tidspunkt.

Anderledes udførligt er svarene til pigerne uden lyst. Udgangspunktet er, at det er "meget forskelligt, hvornår en person bliver parat til at være forelsket, kysset og have sex. Nogle modnes hurtigere end andre." Og rådgiverne holder sig ikke tilbage for at give konkrete råd: "Du er åbenbart ikke klar endnu - så vent lidt". Og igen: "Har du lyst til at snakke med nogen, så bare ring"



Første gang. Sexliniens brevkasse på Internettet er opdelt i emner som seksuelle overgreb, graviditet og abort, første gang og seksuelle problemer, og siden er nem og overskuelig at gå til. Med mere end 80.000 besøgende om året er brevkassen den suverænt mest velbesøgte web-rådgivning for unge.

Rådgivningen drives af foreningen Sex og Samfund, der blev oprettet i 50erne for at rådgive unge par om prævention. De 25 unge rådgivere, som alle hverdage giver gode råd og vejledning, har forskellig faglig baggrund. De fleste er medicin-, psykologi-, jordemoder- eller pædagogstuderende, men de har alle gennemgået en uddannelse, inden de får lov til at rådgive, og uddannelsen ajourføres jævnligt.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.