Rift om lederne

I løbet af de næste fem år vil hver anden leder af daginstitutionerne forlade sin stilling. Men hvor manglen på ledere vil give store problemer i både ældrepleje og på skoleområdet, er der ingen grund til panik på institutionsområdet. Derudover vil flere pædagoger kunne bruges som ledere på både ældre- og skoleområdet, mener Kommunernes Landsforening.

Der bliver rift om lederne i de kommende år. I en ny analyse, der offentliggøres af Kommunernes Landsforening i dag, fremgår det, at mere end hver anden leder inden for både børnepasnings-, skole-, ældre- og det administrative område vil forlade sit job inden for de næste fem år. Helt galt står det til på ældreområdet, hvor kommunerne må vinke farvel til hele 73 procent. På daginstitutionerne gælder det lidt mere end hver anden leder - 53 procent - mens lidt flere - 63 procent - af souscheferne vil gå af.

I Kommunernes Landsforening håber man, at de nye tal vil få drøftelserne i gang ude i kommunerne. For sagen er alvorlig, understreger chefkonsulent Stine Hinge, der står bag analysen. Hun mener, at kommunerne må afprøve forskellige nye veje for at imødekomme ledermanglen. Nogle af de tiltag, KL peger på, er for eksempel en ændret organisering - færre ledere til flere institutioner - større institutioner og anderledes jobprofiler.



Populær uddannelse. På pædagogområdet er der imidlertid ikke grund til panik.

»På daginstitutionsområdet er tallene ikke så alarmerende, fordi vi kan se, at børnetallet falder, samtidig med at der stadig uddannes mange pædagoger,« siger Stine Hinge.

Pædagoguddannelsen er stadig en af landets mest populære uddannelser, og pædagogerne er også en forholdsvis ung faggruppe. KL's fremskrivning viser, at der i de kommende år bliver et ret stort overskud af pædagoger, medmindre andelen af uddannede på institutionerne bliver flere på bekostning af medhjælperne. Ud fra et pædagog-synspunkt ser det måske ikke så positivt ud, at der bliver overskud af pædagoger, men KL håber, at et eventuelt overskud kan bruges til de mange lederstillinger, der allerede er på skole- og ældreområdet.

»Vi kunne godt tænke os, at man så på, om flere pædagoger kan bruges andre steder, for eksempel som ledere i ældreplejen. Pædagogerne har generelt et bredere jobview end de andre faggrupper: Der er allerede 3.000 pædagoger ansat som børnehaveklasseledere og 3.000 pædagoger beskæftiget i ældreplejen. Pædagoger har gode chancer for at få lederstillinger andre steder end i daginstitutionerne, og jeg tror også, at de kan gøre sig gældende på skolerne i fremtiden,« siger Stine Hinge.

Hele forudsætningen for at få besat lederstillingerne er imidlertid, at de er attraktive for pædagogerne at søge. Og det er de tilsyneladende ikke alle steder i dag. Mange institutioner har svært ved at få kvalificerede ansøgere, og genopslag af lederstillinger er blevet ret almindelige inden for de seneste år.

Det må kommunerne tage hånd om, mener Stine Hinge.

»De må se alvorligt på, hvordan de kan gøre det attraktivt at blive leder. Hvordan kan vi give lederne bedre værktøjer til at håndtere personaleledelsen? Kan vi eventuelt give dem bistand til det administrative arbejde? Kommunerne må tage stilling til, hvordan de kan give de kommende ledere nogle gode redskaber til at lede. For det er ikke nok at få en lederstilling, man skal også klædes på til de opgaver, der er forbundet med det.«



Pjecen »Kampen om lederne« koster 85 kr. og kan bestilles på KL's hjemmeside, http://www.kl.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.