Politiassistent blev gademedarbejder

De unge vil ikke selv hjælpes, men det er helt i orden, at man hjælper deres kammerater, fortæller gademedarbejderen Alvin Sørensen. Indtil for nyligt var han politiassistent

Du kan jo snakke 15 gange med et ungt menneske, inden han kommer ud med sine problemer. Det er jo ikke sejt at have problemer, så det gælder om at skabe tillid, for så kommer problemerne frem på et tidspunkt.«

Siden 1. maj sidste år har Alvin Sørensen været gademedarbejder og ungdomskonsulent i Skive. Han har ikke en baggrund indenfor socialpædagogikken. Inden han blev gademedarbejder, var han politiassistent i Skive Politi.

Han synes ikke, at hans nuværende arbejde adskiller sig så meget fra hans forrige job.

»Politiet er jo også en slags socialkontor, hvor vi er den sidste stopklods for mennesker i krise. Vi laver jo også et notat til kommunens socialforvaltning, når vi oplever noget lort et sted. Politiarbejdet giver jo nogle menneskelige erfaringer, som det er svært at få andre steder,« mener Alvin Sørensen.

For fire år siden var han uge i Skive Kommunes lejrskole i Vester Vandet i et sommerferietilbud til nogle børn.

»De børn får ikke så mange tilbud, men det var en meget positiv oplevelse, som jeg bar rundt i hjertet i lang tid. Det var også skide hårdt, men jeg kunne lide det. Jeg har altid haft det godt med at snakke med unge mennesker og være sammen med dem. Jeg har været med i SSP-samarbejdet og været kontaktpolitimand til en af kommunens skoler, hvor jeg laver cyklistprøver og den slags.«

Så da stillingen som gademedarbejder og ungdomskonsulent blev slået op, søgte han.

»Der var jo en meget bred ansøgerskare, hvor kun et par stykker havde socialpædagogisk erfaring. Det var ikke politiassistenten, vi ansatte, men personen Alvin Sørensen,« fortæller Vagn Pedersen, leder af Brårup Fritidscenter og nærmeste foresatte for gademedarbejderen.

Der er ikke den store ungdomskriminalitet i Skive, så ansættelsen af en gademedarbejder skal være med til at forebygge, at der opstår problemer blandt unge, som det er set i andre byer.



Ud og sige hej. Det er et spændende job, men også en smule frustrerende, for man ved ikke, hvornår man har gjort det godt nok. I første omgang handlede det om at opbygge et netværk både i kommunen, men også ude i bybilledet. Alvin Sørensen startede derfor med at tage rundt i ungdomsklubber og skoler. Han har været på besøg i alle de ældste klasser i kommunen. Desuden har han gået rundt i gågaden og snakket med unge og med de handlende. Han har også været rundt hos alle viceværter i boligforeningerne og præsentere sig.

»Jeg har delt mellem 1500 og 1800 visitkort ud, så folk ved, hvem jeg er og nogenlunde, hvad jeg laver,« siger Alvin Sørensen.

Det rygtedes jo hurtigt, at den nye gademedarbejder var tidligere politiassistent.

»Det gav lidt problemer i starten, især i forhold til indvandrer-unge, fordi de troede, jeg var en slags hemmelig politimand. Det er ikke et problem mere, også fordi jeg har gjort klart, at jeg er deres mand, og hvad vi snakker om på tomandshånd bliver mellem os to.«

»Jeg sladrer ikke, for hele mit arbejde bygger på tillid. Jeg kan selvfølgelig få kendskab til nogle ting, der er så langt ude, at jeg bliver nødt til at gå videre, men det vil jeg jo ikke gøre uden at fortælle det unge menneske det. Små ting ser jeg gennem fingre med, for det er ikke mit bord,« siger han.



Hjælpe her og nu. Arbejdet skal helst være forebyggende, men der kommer jo også akutte ting, hvor der skal sættes ind nu og her.

»Det kan være en, der er ved at blive smidt ud af en skole. En anden erkender måske, at misbruget ikke kan styres længere. Så finder vi sammen ud af, hvad der skal gøres.«

Arbejdet består især af at tale med folk, ikke bare unge, men også andre, der har kontakt med unge mennesker. Droppe ind på lærerværelserne i frikvarteret, fordi folk så husker ham og lige kan fortælle om en lille episode, der måske kan betyde noget. Snakke med de ansatte på ungdomsklubberne. Kigge ind til en vicevært, der kan fortælle, at nogle har et samlingssted i bebyggelsen, fordi der lige pludselig er begyndt at ligge ølkapsler i en krog. Eller at der ligger mange kondomer i en kælder - det kunne jo betyde, at nogle har indrettet bollerum.

»Det er jo ikke et 8-16 job. Jeg skal også ud weekender og aftener og snakke med unge. Komme i deres klubber, spille guitar, spille kort, snakke motocross med dem, så der skabes tillid til dem.«

Når temperaturen stiger, rykker også de unge ud. Så starter Alvin Sørensen sin rullende stue, en autocamper, og kører rundt i kommunen og parkerer hvor de unge er, så han kan få sig en snak.







Blå bog



Alvin Sørensen, 44 år. Stammer fra Rødkærsbro ved Viborg. Kom som 21-årig på Politiskolen i København. Efter uddannelsen var han 6 1/2 år hos Århus Politi, inden han kom til politiet i Skive. Han har været motorcykelbetjent, kriminalassistent og siddet i sekretariatet.

I sin fritid spiller han guitar i bandet "The Young Ones". Han er gift og har tre børn.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.