PBU - Store flyttedag

PBU indførte 1. januar nyt ydelsesmønster. 20.000 af kassens medlemmer vurderes at have fordel af at skifte til det.

20.000 ud af PBU's 50.000 medlemmer skal overbevises om, at det er til deres eget bedste at skifte fra en pensionsopsparing med til én uden garanteret minimumsforrentning. Det er den ambitiøse målsætning, som PBU's ledelse har sat sig.

For medlemmer, som er kommet til kassen efter 1. januar i år, er der ikke noget at rafle om. De hører til på den nye ordning. Eller, som det hedder i jargonen, "det nye ydelsesmønster".

Anderledes er det med pædagoger og klubfolk, som var medlemmer før 1. januar. De har et valg. De kan vælge at blive på deres gamle, eller de kan vælge at skifte til det nye ydelsesmønster. For manges vedkommende giver det god mening at vælge det nye, lyder PBU's vurdering. Især vil det være en fordel for de nær ved 10.000 medlemmer, som har ingen eller en svag risikodækning i deres nuværende pensionsordning.

Dealen, PBU tilbyder med det nye ydelsesmønster, er denne:

En enkel og gennemskuelig ordning, udsigt til højere alderspension og en bedre risikodækning. Til gengæld skal medlemmet sige farvel til en garanteret minimumsforrentning af sin opsparing.

Forbundsformand Bente Sorgenfrey påpeger i den forbindelse, at PBU's muligheder for at tjene penge vil blive forbedret, hvis medlemmerne vælger garantien fra.

»Det betyder, at vi skal have færre midler bundet i død stødpude-kapital. Det åbner muligheder for mere offensive investeringer, og derfor er det, at vi tør sige, at det nye ydelsesmønster har potentialet til at producere en højere alderspension. Den bedre risikodækning kommer af, at systemet er enkelt, fleksibelt og har en høj grad af kollektivitet. Man får simpelthen meget for pengene.«

Der skal nok være medlemmer, som trækker pistolen, når de hører PBU tale om offensive investeringer. Er det nye sommerparker, I har i tankerne?

»Nej, det er især ikke nye sommerparker, vi tænker på,« garanterer Bente Sorgenfrey.

Valget af pensionsordning kommer til at foregå i løbet af 2004. Hvornår i 2004, det bliver, og hvor længe døren ind til det nye ydelsesmønster får lov at stå åbent, afgøres, når Finanstilsynet har givet grønt lys for transaktionen.

En oplysningskampagne, som skal give medlemmerne et sikkert grundlag for deres beslutning, er allerede i støbeskeen.

PBU har i dag i hovedsagen tre ydelsesmønstre. Den ældste er fra kassens start i 1978, det mellemste fra 1995 og det yngste fra 1. januar i år.

Forskellene på ordningerne er blandt andre, at de to førstnævnte begge indeholder en minimumsgaranti med hensyn til forrentning af indeståendet. Nogle medlemmer har garanti for 4,25 procent, andre for 2,6 procent, og atter andre har garanti for 1,6 procent. Den løbende nedsættelse af garantirenten skyldes indgreb fra Finanstilsynet. Den nye ordning garanterer ingen mindsteforrentning, men kaster det af sig, som PBU er i stand til at generere af overskud.



PBU topper

Det går udmærket for Pensionskassen for Børne- og Ungdomspædagoger (PBU). Blandt de pensionskasser, som indtil nu har offentliggjort deres regnskaber for 2002, er PBU den, der kan fremvise det bedste resultat. Et afkast på 3,9 procent lyder i sig selv ikke eksorbitant, men det er godt i sammenligning med, hvad andre har opnået.

For eksempel har magistrene, juristerne og økonomerne samt ingeniørerne og de ansatte i finanssektoren fået deres pensionsopsparing negativt forrentet i 2002. Regnskaberne for lærerne, sygeplejerskerne, socialrådgiverne og pædagogmedhjælpernes pensionskasser kendes endnu ikke.

Det er andet år i træk, at PBU gør sig heldigt bemærket. Baggrunden er dels lave administrationsudgifter, dels det forhold, at PBU ikke har fået så mange smæk på aktiemarkedet, som den øvrige branche. Simpelthen fordi kassen har - og især havde - en forholdsvis lille andel af sin investeringsportefølje bundet i aktier.

De seneste to års gode resulter bevirker, at PBU nu er tæt på at have indhentet det efterslæb, som opstod, da man i slutningen af 90'erne på grund af stram økonomi var tvunget til at udvise stor forsigtighed i sin investeringspolitik. Hvilket betød, at man dengang gik glip af aktiekursernes himmelflugt.

Afkast før skat - i 2002 og i geometrisk gennemsnit over de seneste fem år

PBU 3,9 4,66

Jurister og

økonomer -1,7 3,04

Ingeniørerne -2,3 5,36

Magistrene -4,8 3,64

Industrien -2,5 4,55

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.