Papir på sikkerheden

Som den første institution i landet har Hedegårdsskolen i Ballerup fået et certifikat på, at sikkerheden på legepladsen er i top. Certifikatet er udarbejdet af Teknologisk Institut.

Kravlenettet hænger stille hen, ligesom tømmerflåden, der er strandet i et hav af småsten. Også klatrestativet er tomt, for klokken har for længst ringet ud til sommerferie.

Den nye legeplads på Hedegårdsskolen i Ballerup må derfor vente, til sommeren er slut, før børnene igen kaster sig over de nye udfordringer i frikvartererne. Og selvom der er både tårn og klatrevæg og hængebro, så kan de godt føle sig trygge. Legepladsen har nemlig papir på, at den er så sikker, som den kan være. Skolen har som den første institution i landet fået certifikat på, at legepladsen lever op til alle forskrifter.

»Man har hørt så meget om farlige legepladser, og da vi nu skulle have bygget en ny, søgte vi den størst mulige sikkerhed. Det betyder meget for os, at eksperterne har givet os grønt lys. Vi har gjort, hvad vi kunne,« siger skoleinspektør Arne Svensson.

Certifikatet er udviklet af Teknologisk Institut, der håber, at mange institutioner fremover vil satse på at få det. Institutioner har længe haft mulighed for at købe en legepladsinspektør til at gennemgå legepladsen, men certifikatet adskiller sig ved at være mere forpligtende, fortæller konsulent Kent Lemming fra Teknologisk Institut.

»Det nye ved certifikatet er, at institutionen med det forpligter sig til en rutinemæssig vedligeholdelse af legepladsen og til at få en årlig inspektion af den,« siger han.

Ifølge Kent Lemming har instituttet for øjeblikket kontakt til otte-10 kommuner, der gerne vil have certificeret alle deres legepladser. Opmærksomheden på legepladssikkerhed er skærpet de senere år, ikke mindst efter to dødsulykker på daginstitutionslegepladser i 2001.

For at få et legepladscertifikat skal legepladsen gennemgås af en legepladsinspektør fra Teknologisk Institut, der derefter skriver en rapport om de fejl og mangler, der måtte være. Når fejlene er rettet, kommer inspektøren igen på besøg, og hvis alt er i orden, bliver legepladsen certificeret.

De fejl, som legepladsinspektørerne ofte støder på, er rutsjebaner, legehustage og brandmandsstænger, hvor anoraksnore kan sætte sig fast og i værste fald kvæle barnet. Mange steder er der også legeredskaber, hvor børnene kan få fødder og krop, men ikke hovedet igennem, hvilket også kan være fatalt.

Selvom flere og flere kommuner vedtager en overordnet politik på området, overlades ansvaret for legepladsen stadig til institutionslederne de fleste steder. Og de er sjældent i stand til at inspicere legepladserne grundigt nok. Reglerne for faldhøjder, vinkler og hældningsgrader er vanskeligt tilgængelige - for ikke at sige uforståelige - for andre end uddannede eksperter. Alligevel er det stadig de færreste legepladser, der er gennemgået af eksperter. Det kan hænge sammen med, at prisen for en hovedinspektion koster omkring 4.000 kroner, hvortil man skal lægge omkring et par tusind kroner, hvis man ønsker et certifikat, der også kræver en slutinspektion. Derefter koster det omkring 1500 kroner om året for den årlige inspektion.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.