Pædagogløn; Adel forpligter: Greve giver mest

Greve Kommune i Roskilde Amt er lønførende. Græsted-Gilleleje og Nordborg følger på de næste pladser, mens Løgstør er tabt af feltet

Fyrstelig er lønnen ikke, men ingen betaler under ét det pædagogiske personale så godt, som Greve Kommune i Roskilde Amt gør. Det viser en sammenligning af pædagoglønningerne i landets 271 kommuner, som Børn&Unge har foretaget på grundlag af BUPL's nyligt offentliggjorte lønstatistik.

Kommunen med den forpligtende adels-titel er absolut førende med souscheflønnen, mens den giver sine institutionsledere landets næsthøjeste lønninger og de menige pædagoger de tredjehøjeste.

Når rangordningen indsnævres til kommuner med flere end 400 fuldtidsstillinger på BUPL's overenskomstområde, kommer Greve Kommune inden for samtlige tre stillingskategorier endda ind på førstepladsen.

På opgørelsestidspunktet i august 2004 tjente en leder, en souschef og en assistent i Greve tilsammen 79.347 kroner om måneden, hvilket var 444 kroner mere end nummer to på listen over de bedst lønnende kommuner, 1252 kroner mere end nummer tre og hele 13.083 kroner mere end nummer 271 og sidst.



Top og bund. Nummer to på listen er Græsted-Gilleleje Kommune i Frederiksborg Amt. Her topper de menige pædagoger - assistenterne - med et gennemsnit på 22.722 kroner om måneden. Kommunen på den sjællandske nordkyst ligger også godt til på de andre stillingskategorier. Souscheferne indtager tredjepladsen, mens lederne er nummer seks.

Topscorerlistens tredjeplads går til Nordborg Kommune i Sønderjyllands Amt. Institutionslederne og deres souschefer havde på opgørelsestidspunktet henholdsvis de højeste og de næsthøjeste lønninger, hvorimod assistenterne kom ind på en beskeden 95. plads.

Når der på en rangliste er en top, er der selvfølgelig også en bund, og dernede befinder pædagogerne i Løgstør Kommune i Nordjyllands Amt sig. Kommunen er på jumbopladsen med både leder- og assistentlønnen, mens souscheferne ligger nummer tre fra den gale ende.



Derfor! Lønsystemet bidrager i sig selv til at skabe forskelle i aflønningen. En kommune, der er placeret i højeste stedtillægsområde, har nogle store daginstitutioner og en medarbejderstab med lang tid i tjenesten, vil alt andet lige komme af med de relativt højeste lønninger. Men en lønforskel på op til næsten 13.000 kan ikke forklares alene i den slags forhold.

Hvad der ellers ligger bag, at Greve Kommune sammenlagt lønner sine pædagoger bedre end alle andre, har faglig sekretær Jette W. Jørgensen fra BUPL Roskilde Amt nogle bud på.

De drejer sig om forhandlingsklimaet, hele tilgangen til Ny Løn, pædagogernes egen, aktive deltagelse i lønarbejdet og på det seneste nogle ændringer i ledelsesstrukturen, som i sig selv har genereret betydelige lønstigninger. Fra august 2003 til august 2004 steg souschefernes løngennemsnit således med 7,7 procent og ledergruppes med hele 12 procent.

Forklaringen på kvantespringet er, at der er blevet oprettet et antal nye, ret godt aflønnede stillinger som distriksledere, uden at det har kostet institutionslederne og souscheferne noget i lønudvikling.

"Dybest set afspejler lønniveauet i Greve, at der både hos medlemmerne og i fagforeningen er en offensiv holdning til Ny Løn. Når der nu er denne mulighed for at forhandle løn lokalt, jamen, så skal den selvfølgelig udnyttes. Dertil kommer, at medlemmerne selv tager ansvar. Lederne forhandler en gang årligt deres egne, individuelle lønforhold, og har som gruppe blandt andet præsteret at få borgmesteren til at stille op til et møde om deres vilkår," fortæller Jette W. Jørgensen.

Men nu er Ny Løn jo under afvikling?

"Ja, og det er der også en del af vores tillidsrepræsentanter, som ærgrer sig over. "Nu gik det lige så godt, og vi var begyndt for alvor at lære at bruge Ny Løn", siger de. At vi som fagforening alligevel anbefalede den ny overenskomst, skyldtes en erkendelse af, at der var brug for nogle ændringer i den hidtidige ordning," siger Jette W. Jørgensen.



Rekruttering. Svaret kommer prompte, når faglig sekretær Dorte Djurslev Jensen, BUPL Frederiksborg Amt, bliver spurgt, hvordan det kan gå til, at netop Græsted-Gilleleje Kommune giver højeste gennemsnitsløn til assistenterne.

"Det handler om rekruttering. Det er svært at trække pædagoger til Græsted-Gilleleje. Dels på grund af beliggenheden, dels på grund af, at der efter klokken 8.00 om morgenen kun er én togforbindelse i timen fra Hillerød. Det spiller desuden en rolle, at kommunen vil rigtigt meget, men ikke lader det komme til udtryk i personalenormeringen. Man satser på lønnen som motivationsfaktor," konstaterer Dorte Djurslev Jensen.

Der knytter sig også en baggrundshistorie til, at Nordborg Kommune på Als topper listen over de højeste lederlønninger. Den kommer fra Karsten Uno Petersen, der er faglig sekretær hos BUPL Sønderjyllands Amt.

"I Nordborg er der en meget høj grad af decentralisering. Forvaltningsleddet er afskaffet, så institutionslederne refererer direkte til politikerne, hvilket de får ekstra seks løntrin for. Senest er der lavet en forhåndsaftale i Ny Løn-regi, som ud over at tilskynde lederne til at videreuddanne sig også lokker med mere i lønningsposen," noterer Karsten Uno Petersen.



Bundproppen. Løgstør Kommune i Nordjyllands Amt, som indtager den lidet flatterende plads som dårligst betalende, er hverken til modernistiske ledelsesformer eller offensiv brug af Ny Løn. Af de 3,7 millioner kroner, som sidste år var råderummet for Ny Løn i kommunen, beslaglagde politikerne den ene million til dækning af omkostningerne ved en uventet stor udmøntning fra reguleringsordningen.

Helt så ringe, som det fremgår af BUPL's lønstatistik, er de aktuelle lønningerne i Løgstør dog ikke. September sidste år - en måned efter lønstatistikkens opgørelsestidspunkt - forhandlede BUPL Nordjyllands Amt et løntrin ekstra hjem til lederne og til syv ud af ti souschefer i Løgstør.





Milo tåler ros

Man skal passe på ikke at rose en arbejdsgiver. Den slags kan nemlig give bagslag. Men det forsikrer Greves borgmester, Rene Milo (V), ikke bliver tilfældet, fordi kommunen fremstår som den bedst betalende på pædagogområdet.

"Der er overhovedet ingen planer om at ændre lønpolitik. Det er ingen kunst bare at gå i front og smide i, men jeg er nu fint tilfreds med, at vi ligger så godt, som vi gør. Kendsgerningen er jo, at området længe har ligget for lavt set i relation til det ansvar, pædagoger har. Især i en kommune som vores, hvor der er en meget udstrakt grad af decentralisering," siger borgmester Rene Milo.

"Vi er så heldige at have nogle medarbejdere og ledere i vore decentrale institutioner, som udmærker sig ved at bruge de tildelte midler med både omtanke og præcision. Det betyder, at vi kan være sikre på, at budgetterne holder. Sidste år havde vi endda et overskud på driften på 22 millioner kroner. Klart, at det også skal komme medarbejderne til gode," konkluderer borgmesteren.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.