Pædagogikken kan komme i klemme

Små kommuner slår børnehave og skole sammen i en udvidet SFO. BUPL ser potentielle problemer med at

Vorupør børnehave og Vorupør Skoles SFO i Thisted Kommune får sidst på året fælles ledelse. Børnehaven bliver nedlagt, og de små børnehavebørn kommer til at gå sammen med de større skolebørn i SFO'en, som derfor kaldes en udvidet SFO - en USFO. For at dén konstruktion kan lade sig gøre, kræver det en dispensation fra folkeskoleloven, fordi børn i SFO efter loven skal være mindst fire år og 10 måneder gamle. Dispensation kan gives til små skoler under folkeskolelovens paragraf 55, der handler om at bevare små skoler, og Undervisningsministeriet har givet over 75 af disse dispensationer alene siden 1998.

En USFO er underlagt folkeskoleloven, hvor børnehaven er underlagt serviceloven. Derfor er faglig sekretær og HB-medlem Mogens Dinesen fra BUPL Viborg Amt betænkelig:

»USFO'en er lagt under folkeskolen, og derfor skal pædagogerne være stærke, for at pædagogvinklen ikke bliver udvisket. Desuden får forældre formelt mindre indflydelse i en SFO-bestyrelse, end de har i en forældrebestyrelse i børnehaven under serviceloven, og endelig kan det være en genvej til forhøjet brugerbetaling, fordi folkeskoleloven ikke har loftet på 33 procent, som serviceloven har,« siger Mogens Dinesen.

Så længe der er et godt samarbejde mellem skolens leder og USFO'ens leder, behøver der ikke være nogen problemer med at opretholde en pædagogisk kvalitet. Men fordi skolens leder ifølge folkeskoleloven formelt bliver USFO'ens øverste leder, får skolelederen magt til at nedtone den pædagogiske faglighed. Det er dén pædagogiske akilleshæl, BUPL ser i konstruktionen USFO.



Allerede samlet. Grunden til, at børnehave og skole i Vorupør har ønsket at lave USFO, er et i forvejen tæt samarbejde. I 1998 byggede Thisted Kommune en ny børnehave, Børnehuset, og børnehave og SFO holder til i samme hus. Der er også integreret dagpleje. Man er altså allerede i dag mere eller mindre afhængige af hinanden. Derfor ser souschef Elisabeth Mæland i Børnehuset Vorupør - den nuværende børnehave - sammenlægningen af børnehave og SFO som en formel videreførelse af samarbejdet.

»Vi syntes, det var lidt kunstigt, at der var to forskellige ledere, en i børnehaven og en i SFO'en, når vi alligevel arbejder så tæt sammen,« siger Elisabeth Mæland, som bliver souschef i USFO'en.

Den nuværende leder af børnehaven, Mette Nysted, bliver samlet leder af USFO'en, og i praksis fungerer USFO'ens nye ledelse allerede, mens den nye bestyrelse konstituerer sig til december. Ved at slå børnehave og SFO sammen til en USFO får man en større helhed og kan bedre udnytte personalet. Souschefen ser ikke problemer i den nye konstruktion, tværtimod en udnyttelse af ressourcerne i et lille samfund og en udbygget faglig sparring på arbejdspladsen.



Forældreindflydelse. Elisabeth Mæland fortæller, at der har været en del debat omkring forældreindflydelsen i en USFO. Forældrebestyrelsen i den nuværende børnehave mener, at det skal være en forudsætning, at den nuværende børnehaveleder er sikret plads i den nye fælles bestyrelse. Souschefen har dog ikke tænkt over, om der kan gå pædagogisk kvalitet tabt ved at flytte fra servicelov til folkeskolelov:

»Der bliver ikke ændret noget ved virksomhedsplanen, og vi ønsker ikke at gå på kompromis. Praksis bliver som før. Vi har nedskrevet hvilke kompetencer, den samlede USFO-leder skal have. Folk kan jo blive skiftet ud, så det er vigtigt, at det bliver skrevet ned på et stykke papir nu,« siger Elisabeth Mæland.



Besparelse ikke vigtigst. Medlem af byrådet og af børn- og ungeudvalget i Thisted Kommune Lene Kjellgaard Jensen (V) erkender, at kommunen sparer en lederstilling, men siger, at det ikke er kommunens primære bevæggrund for at godkende forsøget, som skal evalueres efter tre år.

»Vorupør Skole har selv taget initiativet, og det vil vi gerne støtte politisk. Det er meget dyrt at have en decentral struktur, så på denne måde udnytter vi ressourcerne både menneskeligt og økonomisk. Vi sikrer en skoleenhed og en pasningsenhed. Det er meget svært at få folk til at søge de små skoler, derfor vil vi gerne gøre det lidt mere attraktivt ved at lave en lidt større arbejdsplads,« siger Lene Kjellgaard Jensen.



Vigtigt at sikre. Mogens Dinesen fra BUPL Viborg kan godt se, at det kan være nødvendigt at slå kræfterne sammen i et lille samfund som Vorupør.

»Det er fint nok, at to små institutioner slår ressourcerne sammen, og de kan have ret i, at det er en måde at tiltrække ansøgere til en lille kommune at slå to små arbejdspladser sammen til en lidt større. Men det er meget vigtigt at få nedfældet på et stykke papir, hvilke kompetencer de forskellige skal have i en ny konstruktion som en USFO. Man skal vide, hvad man forventer af hinanden, når nu ikke serviceloven sætter rammerne længere,« siger Mogens Dinesen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.