Pædagoger strømmer til DPU

Dobbelt så mange som forventet har søgt ind på de nye kandidatuddannelser, og pædagogerne udgør langt den største gruppe af de optagne

De nye kandidatuddannelser på Danmarks Pædagogiske Universitet (DPU) appellerer stærkt til pædagoger, viser de nye optagelsestal fra universitetet. 47 procent af alle optagne - altså næsten halvdelen - er pædagoger, mens kun 28 procent er lærere. Det er en kæmpe omvæltning i forhold til tidligere, hvor kandidatuddannelserne blev udbudt af Danmarks Lærerhøjskole (DLH). På de kandidatuddannelser, der nu er under afvikling fra DLH, udgør pædagogerne kun 17 procent, mens lærerne optager mere end halvdelen af pladserne, helt nøjagtigt 54 procent.

Rektor på DPU, Lars-Henrik Schmidt, finder ikke tallene overraskende:

»Det er jo første gang, at pædagogerne har fået en direkte kanal til en videregående uddannelse. Det har lærerne hele tiden haft i form af Danmarks Lærerhøjskole. Nu er der for første gang skabt et universitet for hele det pædagogiske felt,« siger han.

Antallet af ansøgere til kandidatuddannelserne overgår samtidig langt universitetets egne forventninger. Her havde man kalkuleret med 200 nye studerende, mens det har vist sig, at der er blevet optaget næsten dobbelt så mange.

»Det er selvfølgelig meget glædeligt. Alligevel kommer det ikke bag på mig, for vi har naturligvis troet på de uddannelser, som vi slog op. Vores mål har hele tiden været at få 500 nye studerende hvert år, men det er klart, at det tager lidt tid, før vi når dertil,« siger Lars-Henrik Schmidt.

I foråret var rektoren centrum for en hård kritik, der blandt andet indeholdt en bekymring for, om de nye fag var gennemtænkte og veldefinerede nok. Tre ledende medarbejdere stod frem og kritiserede det nye universitets struktur og indhold, men den kritik har Lars-Henrik Schmidt hele tiden stået uforstående overfor, og den har altså også nu vist sig ubegrundet.

Der er oprettet tre nye kandidatuddannelser, men det er kun de to, kandidatuddannelserne i pædagogisk sociologi og pædagogisk filosofi, der har tiltalt pædagogerne. På kandidatuddannelsen i didaktik er der ikke optaget en eneste pædagog, men det er også langt det mindste studium med kun 33 studerende. På det største, pædagogisk sociologi, er der i alt optaget 198.

De nye masteruddannelser har ikke rigtig haft gennemslagskraft hos pædagogerne. Hvor kandidatuddannelserne er klassiske akademiske universitetsuddannelser, retter masteruddannelserne sig mere mod det praktiske arbejdsmarked. Af masteruddannelser er der udbudt master i voksenuddannelse, master i sundhedspædagogik og master i pædagogisk IT.

Ud af de i alt 109 optagne på masteruddannelserne er kun 13 pædagoger, og det forklarer Lars-Henrik Schmidt med, at mange pædagoger med en diplomuddannelse sandsynligvis har haft svært ved at se formålet med at tage en master. Det håber han ændrer sig næste år.

»Næste år tilbyder vi en ny masteruddannelse i socialpædagogik, og den håber vi bliver det helt store tilløbsstykke,« siger han.



Optagne på kandidatuddannelserne



Pædagogisk sociologi

Pædagoger 109 55%

Lærere 34 17%

Andet 55 28%

I alt 198 100%



Pædagogisk filosofi

Pædagoger 26 45%

Lærere 19 33%

Andet 13 22%

I alt 58 100%



Didaktik

Pædagoger 0 0%

Lærere 28 89%

Andet 5 15%

I alt 33 100%



Optagne pædagoger 135 47%

Optagne lærere 81 28%

Optagne andet 73 25%

I alt 289 100



Kilde: DPU/BUPL

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.