Pædagoger på barrikaden

Pædagoger og medhjælpere strejkede fortsat mandag i Randers og Odense. En 95 procents sejr, hedder det i Århus efter budgetforlig uden om borgmesteren. I Odense: Forliget blev et forlis

Den korteste strejke med det det største resultat."

Sådan lød det blandt århusianske pædagoger og pædagogmedhjælpere, der efter blot en enkelt dags arbejdsnedlæggelse kunne konstatere, at så godt som alle spareforslag på skole- og børneområdet var taget af bordet i landets næststørste kommune.

Mens de omkring 4.000 strejkende holdt stormøde i Århus Arena, blev det offentliggjort, at et flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Dansk Folkeparti i al hemmelighed havde strikket et budgetforlig sammen uden om byens Venstreborgmester, Louise Gade.

Forliget betyder, at der ikke som bebudet vil blive skåret ned på vikarkontoen, ikke sker personalereduktioner i daginstitutioner med skolebørn, ikke nedlægges fem beboerhuse, ikke bliver tale om permanent merindskrivning i daginstitutionerne, og at børnehavebørnene ikke skal vinke farvel til deres kostordning. På plussiden tæller, at der fra næste år er afsat ekstra midler til at forbedre sikkerheden på legepladser og til handicappede og udsatte børn.

Den lokale BUPL-afdeling kalder forliget for en 95 procents sejr. Men pædagogerne måtte dog sluge den bitre pille, at de må opgive deres hidtidige monopol på stillinger i SFO'erne. Et forhold, der har været kilde til evig strid mellem de to lokale pædagogiske fagforeninger, BUPL og PMF, siden SFO'erne blev oprettet. Fremover vil SFO-lederne have mulighed for at ansætte medhjælpere i en fjerdedel af stillingerne, og det regner forligspartierne med kan give en besparelse på omkring tre millioner kroner.

»Der var lagt op til, at der skulle spares ni millioner kroner på SFO-området. Nu blev besparelsen på tre millioner, og den må vi æde i os, selv om vi tager kraftigt afstand fra den og fra muligheden for at konvertere pædagogstillinger til medhjælperstillinger. Og så har vi et hængeparti omkring en taxameter-ordning, som ikke indgår i forliget, men heller ikke er taget af bordet. Den kamp må vi tage op, når den kommer,« siger Henning Truelsegaard fra BUPL Århus Kommune.

Skønt der var en del murren blandt de strejkende pædagoger i Arenaen på grund af SFO-besparelsen, vedtog et stort flertal at stoppe strejken næsten inden, den var kommet i gang.



I arbejde igen. Et løfte fra Assens Kommune om, at der ikke vil ske forringelser af normeringerne i skolefritidsordninger (SFO) og daginstitutioner i forbindelse med budget 2003, fik pædagoger og medhjælpere i byen til igen at møde op på deres arbejdspladser sidste tirsdag efter to dages konflikt.

De ansatte betragter tilkendegivelsen som en sejr, da deres arbejdsnedlæggelse ikke mindst var en reaktion på, at kommunen har opsagt normeringsaftalerne med deres faglige organisationer. De frygtede derfor, at institutionsområdet ville blive offer for den store sparekniv, når politikerne skal finde otte millioner kroner for at få næste års budget til at hænge sammen.

Ifølge formanden for BUPL Fyn, Lisbeth Schmidt Jespersen, er der lavet en midlertidig ordning, som sikrer det nuværende personale. Samtidig skal en arbejdsgruppe inden nytår barsle med en såkaldt "visionær beregningsmodel" for personalenormeringen i forbindelse med overgang til en form for lønsums- eller kontraktstyring.

I Aalborg valgte pædagogerne også at gå i arbejde igen. Det skete, efter de havde strejket i over en uge mod kommunens meget skrappe nedskæringsplaner, uden det tilsyneladende har fået politikerne til at få sved på panden. Spareforslaget betyder blandt andet lukning af ni børnehaver og tre fritidscentre, mens der skal fem procent børn ind i de resterende institutioner. Ifølge BUPL Nordjylland vil der som følge af budgetforslaget være 61 færre pædagog- og medhjælperstillinger i Aalborg til næste år. Samtidig skal forældrebetalingen sættes op til de tilladte 33 procent.

De strejkende var delt i to næsten lige store grupper - for eller imod fortsat konflikt, men med et lille flertal blev det besluttet at afblæse konflikten, fortæller Søren Mortensen fra pressegruppen.

»Det betyder ikke, vi har givet op. Kampen er ikke overstået. Blandt andet har de faglige organisationer og Forældregruppen Aalborg kaldt til demonstrationer i forbindelse med byrådets behandling af budgettet i denne uge, og vi fortsætter med at samle underskrifter blandt borgere, der er villige til at betale 20 kroner mere i skat om ugen frem for at skære ned,« fortæller han.

Efter en enkelt dags konflikt på institutionerne i Korsør lykkedes det BUPL Vestsjælland at få et møde i stand med kommunaldirektøren.

»Vi er nu inde i et forhandlingsforløb, hvor kommunen regner på nogle anderledes løsninger end i første omgang. Det oprindelige forslag lagde op til at spare tre millioner kroner ved at nedlægge 14 fuldtidsstillinger i børnehaver og SFO. I stedet arbejder vi nu på en model med vippe-normeringer og håber på den måde at finde en del af besparelsen,« fortæller faglig sekretær i BUPL Vestsjælland Ib Marquardsen.



Støtte fra lederne. Til gengæld strejkede pædagoger og medhjælpere fortsat i Odense og Randers mandag.

Det var et budget, som i al hast og hemmelighed blev indgået på borgmester Anker Boyes foranledning og uden forudgående forhandling i MED-udvalget, der fik hovedparten af medarbejderne ved de odenseanske institutioner til at nedlægge arbejdet.

I alt indebærer forliget en besparelse på 252 millioner kroner, hvoraf de 102 millioner skal hentes på børne- og ungeområdet. Det betyder blandt andet nedlæggelse af 170 stillinger, konvertering af 100 børnehavepladser til dagpleje, længere sommerlukning og kortere ugentlig åbningstid i daginstitutioner og SFO. En beregning fra Odense Kommune viser, at besparelsen på SFO-området kommer til at betyde, at der fremover i gennemsnit vil være 15,4 børn per voksen, hvor tallet i dag er 13 børn.

Torsdag i sidste uge mødtes ledere, souschefer og afdelingsledere fra 78 af byens daginstitutioner til fagligt møde, hvor de udtrykte fuld opbakning til arbejdsnedlæggelsen, men dog samtidig gjorde klart, at de ikke var en del af konflikten.

"Vi er helt enige i, at de bebudede besparelser er for voldsomme. Vi må som ledelse pege på, at det bliver umuligt at opretholde den kvalitet, som pædagoger og medhjælpere præsenterer i dag," hed det blandt i en udtalelse fra ledernes møde. Lederne tog i samme forbindelse afstand fra måden, forliget blev indgået på:

"Vi mener, det er et udemokratisk signal at sende, at politikerne ikke tager medindflydelsessystemet alvorligt. Det er ikke en model, vi vil kopiere med hensyn til medarbejderindflydelse på vores arbejdspladser."



Sejle op ad åen. Da borgmester Anker Boye fredag mødte op ved medborgerhuset Skibhus 17:48 til et længe planlagt møde med tillidsrepræsentanter for samtlige kommunalt ansatte grupper, blev han modtaget med talende tavshed fra omkring 3.000 strejkende, forældre og børn. Og inde i salen blev der ikke lagt fingre imellem blandt de vrede tillidsfolk.

"Politikerne har været lidt for "smarte". De vidste, at det er nu, debatten blandt tillidsfolkene er i den afgørende fase. Den debat sluttede med et lynnedslag. Vi, der er valgt som tillidsfolk, har mistet tilliden. Forliget blev et forlis," lød det blandt andet. Og så blev borgmesteren ellers dænget til med gaver fra tillidsrepræsentanterne: Et postkort med teksten "Sejle op ad åen", et eksemplar af MED-aftalen og en engangs-lighter til at brænde den af, da han alligevel ikke agter at bruge den, og en sort taske til at samle asken i, så han kan begrave den hjemme i haven.

Mødet resulterede dog ikke i nogen indrømmelser fra borgmesterens side, og da han forlod stedet, skete det til tonerne af Benny Andersens sang "Barndommens land".

Heller ikke i Randers var der mandag udsigt til nogen løsning på den konflikt, som startede sidste onsdag, da omkring 1.000 pædagoger og medhjælpere nedlagde arbejdet. Baggrunden for konflikten er, at kommunen har spillet ud med et sparekatalog, der vil skære 10 procent på institutionsområdet. Det har specielt vakt medarbejdernes vrede, at besparelser, som var taget ud, efter kommunen havde hentet spareforslag hos de enkelte institutioner, siden er kommet i spil igen.

Fredag mødtes institutionsledere og fællestillidsrepræsentanter fra BUPL og PMF med borgmesteren.

»Da de kom tilbage uden lovning på noget som helst bortset fra et udsagn om, at der måske kan findes at par procent i administration, valgte vi at fortsætte konflikten. Borgmesteren og byrådet siger, at der jo ikke er vedtaget noget endnu. Men vi tror heller ikke på, vi kan gøre meget, hvis tingene først er vedtaget. Derfor prøver vi at påvirke politikerne, inden de lægger sig fast på noget, og mens kampgejsten er der,« siger Christian Drejer fra de strejkendes pressegruppe.



Ingen mulighed for dialog. I en udtalelse udtrykker BUPL's hovedbestyrelse forståelse for, at medlemmerne er frustrerede og vrede over de spareforslag, de bliver præsenteret for i mange af landets kommuner, men opfordrer samtidig på det kraftigste til, at de genoptager arbejdet og får normaliseret arbejdssituationen på institutionsområdet.

»Jeg oplever, at pædagogerne reagerer voldsommere, end de har gjort i mange år. Det tror jeg også skyldes, at de oplever, at deres faglige organisationer ikke bliver inddraget i forhandlinger ved budgetfasen. Men at de ser forlig blive indgået sent om aftenen bag lukkede døre, uden at organisationerne har mulighed for at komme i dialog. Hvis kommunerne ønsker et godt samarbejdsklima, er de også nødt til at behandle de faglige organisationer og de ansatte ordentligt. I stedet oplever vi mange steder, at man tramper på medarbejderne og sætter dem udenfor indflydelse samtidig med, at man forventer engagerede medarbejdere. Pædagoger bruger meget af sig selv i deres arbejde. Men kommunerne risikerer, at de blot opfatter sig selv som lønarbejdere, der yder det nødvendige, men heller ikke mere,« siger BUPL's formand Bente Sorgenfrey.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.