Pædagoger og studerende skændtes
Pædagoger og studerende skændtes
pædagogstuderende fra PLS følte sig i torsdags overfuset af lille gruppe pædagoger fra BUPL, da de inden generalforsamlingen i BUPL Vejle Amt delte løbesedler ud i forbindelse med PLS ja-kampagne. Børn&Unge har talt med tre af de fem studerende, og de siger samstemmende, at de er forbløffede over den fjendtlige reaktion fra deres kommende pædagogkolleger, men ikke følte sig decideret truet. Ved generalforsamlingen i BUPL Århus Amt mødte PLSerne også fjendtlighed, men mindre heftigt end i Vejle, siger formand for PLS Lene L. Madsen
Baggrunden for episoden er den kampagne, PLS har ført i fusionsdebatten. Kampagnens slogan er "Fremtidens pædagoger stemmer ja til fusion mellem BUPL og PMF", og PLS har indrykket annoncer i Børn&Unge fra og med nummer 36 med ordlyden "Kun fagchauvinister stemmer nej til fusion." I Børn&Unge nummer 38 blev også bragt en helsides annonce på bagsiden med overskriften "Hjælp de stjæler vores faglighed". Kampagnen har affødt flere læserbreve i Børn&Unge, og dens fremgangsmåde er formentlig medvirkende til episoden i Vejle.
Pædagogstuderende Lene Struck fortæller, at de pædagoger, som overfusede PLSerne, ankom tre eller fire sammen til generalforsamlingen.
»En af kvinderne tog den frem-strakte løbeseddel, rev den over og smed den efter os. Hun sagde truende, idet hun pegede på mig med en finger og kneb øjnene sammen: "Du kan være glad for, at du ikke er i praktik på min arbejdsplads" Vi vidste godt, at der var modstand mod fusionen i Vejle, men vi troede, der var rum for uenighed. Jeg er vant til at blive mødt med fornuft, men ingen havde lyst til at gå
i dialog med os.«
Lene Struck er formand for Ungdomsringen og går på Kolding Seminarium. Det gør Karina Jensen også. Hun siger:
»Vi delte løbesedlerne ud med et smil og et "en lille hilsen fra din kommende kollega".
Svaret lød: "Ja, det er du gudskelov ikke endnu"«
Gensidige provokationer. Karina Jensen er medlem af forretningsudvalget i PLS Kolding. Hun mener, pædagogerne fejlagtigt har opfattet PLS-kampagnen personligt:
»Jeg troede, vi var en rummelig faggruppe. Men hvis det her er måden, man diskuterer på, så har vi et problem som faggruppe. En af pædagogerne kommenterede: "Nu står Jans disciple der igen (Jan Hoby, faglig sekretær i PLS, red.) Men vi er altså medlemmer af PLS på demokratisk vis.«
Børnehaveleder i Horsens Kommune Carsten Schou har en anden opfattelse af, hvad der skete mellem BUPLere og PLSere torsdag aften:
»Faktisk oplevede jeg, at jeg blev overfuset af dem. De ville ikke acceptere, at vi nægtede at læse deres materiale og forsøgte at spærre os vejen ind til salen ved at træde ud foran os,« fortæller han.
»Mange af os har følt os svinet til i PLS annoncer, og jeg mener, PLS har kvajet sig ved at støde folk fra sig med kampagnen. Jeg vil dog gerne understrege, at jeg godt kan forstå, at nogle af pædagogerne har virket provokerende på PLSerne,« siger Carsten Schou.
Formand i BUPL Vejle Amt John Nyborg kendte ikke selv til episoden, men hans holdning er, at man skal respektere ytringsfriheden på trods af meningsforskelle.
»Folk er oppe at køre over fusionen, og de har nok følt sig provokeret af PLS skarpe kampagne. Men jeg synes, det er ubehageligt, at den slags sker,« siger han.
Formand for PLS Lene L. Madsen mener ikke, at episoden giver anledning til ændringer eller selvransagelse.
»Vi har skåret kampagnen skarpt. Vi siger det, andre ikke tør sige, og vi ville gøre det på nøjagtigt samme måde igen, hvis vi skulle gøre det om - også med brug af ordet "fag-chauvinisme". Jeg tror, denne episode er udtryk for, at folk føler sig presset. Desværre synes jeg kun, de har bekræftet det med fag-chauvinismen.«
De tre studerende er enige om, at de vil fortsætte kampagnen som planlagt, og at episoden kun har gjort dem mere stolte af at holde en saglig dialog i hævd. De erkender dog at have ramt et ømt punkt, og at ja-kampagnen har været provokerende på mange, især brugen af ordet "fagchauvinisme".