På gaden for børnene

Forældre i Odense boykotter betaling til institutioner og varsler blokader og yderligere aktioner mod budgetforlig.

Konflikterne på institutioner og SFO'er fortsætter tilsyneladende med at poppe op som paddehatte i september i takt med, at de kommunale budgetudspil for næste år kommer frem i lyset.

Esbjerg, Hillerød, Skive, Otterup, Middelfart og Gedved. Det er blot nogle af de kommuner, som i sidste uge var ramt af en eller flere dages arbejdsnedlæggelser og faglige møder blandt pædagoger og medhjælpere som følge af planlagte besparelser og nedlæggelse af stillinger på børne- og ungeområdet.

Flere steder forstærkes harmen blandt de ansatte yderligere af, at deres faglige organisationer ikke er blevet hørt eller har været inddraget i forhandlinger i forbindelse med spareplanerne. Det var blandt andet tilfældet i Hillerød, hvor 800 pædagoger og medhjælpere nedlagde arbejdet to dage efter at være præsenteret for et spareforslag, som ville betyde nedlæggelse af næsten hver tiende stilling.

I en udtalelse konstaterede de strejkende, at "der er noget rivende galt i den måde, daginstitutionsområdet drives på", når kommunens egne tal påviser et markant stigende sygefravær, og at hver fjerde pædagog skifter stilling i løbet af et år. "Vi forventer reelle forhandlinger, der ud over de voldsomme besparelser også inddrager de øvrige sygdoms-symptomer i Hillerød Kommunes daginstitutioner," hed det videre.

Siden har Hillerøds socialdemokratiske borgmester lovet at trække ca. 4,5 millioner kroner ud af det oprindelige spareforslag på knapt 10 millioner, og der er indledt drøftelser med de faglige organisationer omkring nogen af de øvrige besparelser.

Mandag formiddag havde de omkring 2.000 strejkende pædagoger og medhjælpere i Odense endnu ikke taget stilling til, om de skulle fortsætte deres næsten to uger lange konflikt, som fredag fik tilslutning af 23 ledere, souschefer og afdelingsledere. Men i løbet af konflikten er støtten fra forældre vokset støt, og ifølge formanden for samtlige brugerbestyrelser i Odenses 157 institutioner, Jim Snerling, vil man også i den kommende tid se forældre-aktioner uanset, om de ansatte vælger at genoptage arbejdet eller ej.

Således syntes stemningen blandt næsten 2.000 forældre, som sidste tirsdag var samlet i Marienlysthallen at være: "Nu tager forældrene over". Det fik en del bilister at mærke fredag morgen, da de ville parkere deres bil i Odense midtby. Her havde omkring 60 forældre købt billet til en P-plads, så de kunne parkere deres barn, mens institutionen var lukket.

I det øjeblik, de strejkende genoptager arbejdet, opfordrer brugerbestyrelserne forældrene til at holde deres børn hjemme og deltage i blokader ved institutionerne. Samtidig har en række forældre taget initiativ til at starte Forældreforeningen af 18. september, som forlanger budgetforliget i Odense genforhandlet og kræver at "forligspartierne fremsætter en fælles erklæring om, at omstændighederne omkring budgetforhandlingen 2003 ikke har været fremmende for en sund og demokratisk proces, samt at dette forløb ikke vil gentage sig".

Foreningen opfordrer forældrene til at tilbageholde forældrebetalingen, indtil deres krav er opfyldt. I skrivende stund har 73 familier fulgt den opfordring.

I Esbjerg begrænsede de ansattes arbejdsnedlæggelse sig til en enkelt dag i sidste uge, men siden har der været spontane forældreblokader ved en række skoler, daginstitutioner og klubber.

Mandag var der fortsat strejke i: Odense, Horsens og Egebjerg.



Følgende steder er arbejdet blevet genoptaget efter konflikt: Vinderup, Aalborg, Galten, Assens, Korsør, Århus, Skive, Esbjerg, Gedved, Randers, Middelfart, Otterup, Hillerød, Gjern og Dragør

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.