OK18 kampgejst. Peter vil have markant mere i løn

I 2008 strejkede Hjørring-pædagogen Peter Berg for højere løn. Nu er han klar til endnu en lønkamp. At være pædagog er ikke bare et kald, der er et arbejde, som skal værdsættes, siger han.

I fire uger i 2008 var Peter Berg blandt 13.000 strejkende pædagoger fra 15 forskellige kommuner. Og selvom Hjørring-pædagogen og hans kommune ikke denne gang er udtaget til strejke, står han klar til endnu en lønkamp.

»Det er fint, at andre pædagoger tager over, for det varede godt nok længe sidst, og jeg var meget træt om aftenen af alle de strejkeaktiviteter. Men selvom vi ikke fik de lønstigninger, som vi kæmpede for, så var det det hele værd. Vi oparbejdede et fantastisk fællesskab på tværs af institutioner i min kommune, og jeg ville gøre det igen. Vi pædagoger fortjener stadig markant mere i løn,« fastslår Peter Berg, der arbejder i børnehaven i den integrerede 0-18- årsinstitution Børne- og Ungehuset Lundergaard.

I 2008 fulgte Børn&Unge ham og kollegerne og rapporterede i dagbogsform fra aktiviteter som pjece- og æbleuddeling, strejkecafé, fakkeltog, bannermaling og ballonopsendelser, som skulle sætte fokus på pædagogernes lønkrav.

Dengang var sloganet på de magentafarvede T-shirts ’Rigtig løn = Rigtige Pædagoger’. I år lyder parolen ’Pædagoger er mere værd’. Digitalt deles budskabet med hashtagget #ViErMereVærd.

Efter 15 år i faget synes Peter Berg også, at han er mere værd end sin månedsløn på cirka 29.000 kroner før skat.

»Når jeg ser på min lønseddel, får jeg for lidt. Både i forhold til den uddannelse, jeg har taget, og det ansvar, jeg har. Pædagogers arbejde er helt grundlæggende for samfundet, og vi er mindst ligeså vigtige som ingeniører. Vi bygger ikke huse, men vi lægger fundamentet for den næste generation, og det skal værdsættes,« siger Peter Berg.



Også et arbejde. Pædagogen bliver harm, når han gennem medierne hører kommunernes topforhandler Michael Ziegler sige, at pædagoger og andre offentligt ansatte ikke udviser samfundsansvar, når de beder om mere i løn.

Han harmes, fordi han har taget til takke med kriseoverenskomster i 2011, 2013 og 2015, og især fordi han på sit job hver dag ikke gør andet end at udvise samfundsansvar.

»Vi pædagoger, sygeplejersker, sosu’er og andre tager et kæmpe ansvar for samfundet og dets borgere. Mange siger, at det er et kald at være pædagog, men det er altså også et arbejde, og det skal belønnes på lige vilkår med andet arbejde. Jeg er da stolt af mit fag, men jeg har en husleje, der skal betales, og en familie at forsørge. Opgaverne og udfordringerne som pædagog er bestemt heller ikke blevet mindre med årene. Nu er det på tide, at lønnen følger med,« siger Peter Berg.

I 2008 strejkede pædagogerne for 15 procent mere i løn, men fik 12,8 procent og bedre forhold vedrørende løntrin og overarbejde.

Nu kræver de offentligt ansattes forhandlere omkring 8,5 procent mere i løn, mens arbejdsgiverne har spillet ud med en samlet ramme på knap 7 procent. Foruden lønspørgsmålet handler uenighederne i forhandlingerne også om især betalt frokostpause, seniordage og lærernes abejdstid. Knasterne er så store, at der er varslet strejke for 80.000 offentligt ansatte og lockout af 440.000 andre, også Peter Berg.

»Det er voldsomt at lockoute så mange. Jeg har hørt, at det vil koste samfundet over fem milliarder om ugen. De penge kunne arbejdsgiverne i stedet bruge på at give os frontmedarbejdere løn som fortjent,« siger han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.