OK 02 - Kongressen kan stoppe urafstemning
OK 02 - Kongressen kan stoppe urafstemning
Fusionsprocessen risikerer at gå i stå, inden medlemmerne ved en urafstemning har haft lejlighed til at fælde den endelige dom. Af BUPLs love fremgår nemlig, at hvis et forslag om sammenlægning med en anden organisation - i dette tilfælde hovedbestyrelsens anbefaling af en fusion med PMF - får et kongresflertal imod sig, så er det forkastet og kan ikke bagefter sendes til urafstemning blandt medlemmerne.
Om det kommer til at gå sådan afgøres i løbet af de kommende 14 dage, når der i BUPLs 22 lokale fagforeninger holdes generalforsamlinger og vælges delegerede til den ekstraordinære fusionskongres. Udelukkes kan det ikke på forhånd, at nej-sigerne vil kunne mønstre det flertal på kongressen, som gør, at der ikke kan igangsættes en urafstemning.
Antager man, at de lokale fagforeninger indtager samme holdning til fusionen, som deres hovedbestyrelsesmedlem(mer), tegner det til at blive et uhyre tæt opløb. Efter Børn&Unges regnestykke, som hviler på den forudsætning, at nej-fagforeningerne sender rene nej-delegationer, at ja-fagforeningerne sender rene ja-delegationer og at fagforeninger, hvis hovedbestyrelsesmedlemmer er delte på fusions-spørgsmålet, sender "halvt af hver"-delegationer, så kommer den til at stå 107-105 i nej-sidens favør. Medtaget i denne optælling er ikke de syv medlemmer af forretningsudvalget og de fem rejsesekretærer.
En prekær situation, lød meldingen, da BUPLs hovedbestyrelse i sidste uge drøftede problemstillingen.
Lars Søgaard, BUPL Fyns Amt: »Medlemmerne har fået det bestemte indtryk, at de vil blive spurgt ved en urafstemning. Jeg synes også, at demokratiet tilsiger det, men må jo indrømme, at lovene siger noget andet.«
Allan Baumann, BUPL København: »Hvis man er modstander af fusionen eller bare skeptisk over for den, men ønsker den sendt ud til urafstemning, kan man jo vælge at undlade at stemme på kongressen.
Randi Tielbo, BUPL Afd. 2: »Jamen altså, det handler vel om, at man siger, hvad man mener, og så må generalforsamlingen afgøre, hvem den vil sende til kongressen. Det gælder om at undgå at blive sendt afsted med bundne mandater.«
Forbundsformand Bente Sorgenfrey fandt det dybt fornuftigt, at man ikke kan sende en sag, som et kongresflertal er imod, til urafstemning.
»Vi ville som ledelse stå i en grotesk situation, hvis kongressen sendte fusionen til urstemning med en nej-anbefaling og medlemmerne derefter stemte den igennem.«