NYT FRA A-KASSEN - Mange skærpelser og en enkelt lempelse


Reformen har også andre konsekvenser for de ledige medlemmer:

Selvforskyldt ledighed. Man betragtes som selvforskyldt ledig, hvis man er ledig og afslår et formidlet arbejde. Dette vil det blive sanktioneret med en karantæne på tre uger, dvs. man kan ikke få udbetalt dagpenge eller andre ydelser i tre uger. Det er en skærpelse i forhold til de tidligere regler, som indtil den 1. januar 2003 "kun" sanktionerede et afslag med en karantæne på 1 uge.

Som udgangspunkt betragtes man også som selvforskyldt ledig, hvis man selv opsiger sin stilling, eller hvis man væsentligst selv er skyld i en afskedigelse. Efter de gamle regler fik man i en sådan situation en karantæne på fem uger, men fra den 1. januar 2003 vil karantænen blive nedsat til tre uger. Der er således en enkelt lempelse i de nye regler.

Hvis AF har givet et tilbud efter en handlingsplan, eller der er aftalt en jobsamtale med en arbejdsgiver, skal den ledige give meddelelse i tilfælde af sygdom eller ferie, som forhindrer fremmøde eller deltagelse. Ledige, som ikke har givet meddelelse til AF eller arbejdsgiveren, vil få en sanktion, hvis de ikke møder til en aktivitet eller jobsamtale på grund af sygdommen eller ferien.

Hvis man bliver selvforskyldt ledig to gange indenfor 12 måneder, vil det fortsat gælde, at et fuldtidsforsikret medlem - for at kunne få ret til dagpenge igen - skal præstere 300 timers arbejde indenfor en 10-ugers-periode. Hvis man er deltidsforsikret, er kravet 150 timers arbejde indenfor en 10-ugers-periode.



Nye regler om rådighed for arbejdsmarkedet. En grundlæggende betingelse for at være berettiget til dagpenge er, at den ledige står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Ny regler på dette område har medført en række skærpelser i forhold til de hidtidige regler.

Fra den 1. januar 2003 indebærer den lediges rådighedsforpligtelse bl.a., at den ledige både aktivt skal søge "rimeligt" arbejde og kunne overtage "rimeligt" formidlet arbejde, allerede fra den første ledighedsdag. Rimeligt arbejde omfatter arbejde både indenfor og uden for den lediges faglige område.

Mellem- og højtuddannede ledige, fx seminarieuddannede pædagoger, skal fremover ligeledes kunne formidles arbejde i et større geografisk område end tidligere. Der vil nemlig ikke længere være en øvre grænse for den daglige transporttid, hvis der er mangler arbejdskraft indenfor et bestemt fagligt område. Det skal dog kunne være muligt at komme til og fra arbejde samme dag. Ved anvendelsen af reglen skal der tages særlige hensyn til familiemæssige forhold.



Den nye dagpengeperiode. Efter de nye regler vil der ikke længere blive sondret mellem dagpenge- og aktivperioden. Der vil fremover kun være én samlet dagpengeperiode. Et ledigt medlem vil have ret til dagpenge, aktivering mm. i en ydlelsesperiode på sammenlagt fire år inden for en referenceperiode på seks år.

Medlemmer over 60 år vil fortsat kun have ret til dapenge i en periode på 130 uger. Også her ophæves opdelingen af perioden i en dagpengeperiode og en aktivperiode.

Forbruget af ydelser vil fremover opgøres i uger. Selvom medlemmet kun har fået dagpenge for en enkelt dag, vil dette medregnes som en hel uge ved opgørelsen af forbruget.

Perioder med sygedagpenge under ledighed vil forbruge af ydelsesperioden med den del af perioden, der er på seks uger eller derunder. Den del, der er over seks uger, forlænger referenceperioden.



De nyuddannede. Som nyuddannet (dimittend) efter 1. januar 2003 vil man - efter de nye regler - tidligst kunne få foretaget en ny beregning af en (højere) dagpengesats seks måneder efter, at man har opnået dagpengeret.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.