Norsk test af børnenes form

Norske forskere har udarbejdet et testmateriale, som består af ni forskellige øvelser, hvor lærere og pædagoger kan teste børnenes fysiske form. Øvelserne er udvalgt, fordi de på mange måder minder om de lege, børn legede i "gode, gamle dage"

Hvordan står det egentlig til med børnenes fysiske habitus? De røde lamper lyser både herhjemme og i udlandet - også i det idrætsglade Norge. For at kortlægge situationen bestilte det norske socialministerium (Sosial- og helsedirektoratet) derfor et testmateriale, der skulle have til formål at hjælpe norske lærere og pædagoger med dels at vurdere de 4-12 åriges fysiske formniveau, dels at give dem nogle motiverende redskaber til brug i idrætstimerne.

Norges Teknisk- Naturvitenskabelige Universitet (NTNU) og Høgskolen i Telemark har nu på baggrund af omfattende undersøgelser fundet frem til en række øvelser, som tager udgangspunkt i, hvordan børn leger og bevæger sig, og som giver et allround indtryk af børnenes fysiske form. Testgruppen var på i alt 700 børn fra tre udvalgte steder i Norge, og blandt de 9-årige deltog så mange forsøgspersoner, at man for denne aldersgruppe har kunnet udarbejde statistisk holdbare gennemsnitsværdier. Testene er enkle og baserer sig på øvelser, som vil være kendt af de fleste, og en af hovedpersonerne bag undersøgelsen, professor Hermundur Sigurdsson ved NTNU, mener at testen, foretaget med for eksempel 6-12 måneders mellemrum, kan virke motiverende. Øvelserne er primært tænkt til indendørs brug, men bortset fra én enkelt øvelse, som kræver en ribbevæg, kan de alle foregå på legepladsen. Folkene bag materialet anbefaler, at børnene vænnes til øvelserne, så de behersker teknikken, inden man går i gang med at teste. o





ni øvelser der tester børns

fysiske form



HOP MED SAMLEDE BEN

Mål en lige strækning på syv meter op, enten indendørs eller udendørs. Marker en start- og en målstreg. Barnet skal hoppe de syv meter så hurtigt som muligt med samlede ben. Øvelsen tester muskelstyrke, koordination og balance. Gennemsnittet for norske 9-årige var 3,8 sekunder.



HINK PÅ DET BEDSTE BEN

På samme strækning skal barnet nu hinke så hurtigt som muligt på det bedste ben. Tag tiden. Gennemsnittet for de norske børn, var her 2,9 sekunder. Også her testes koordination, muskelstyrke og balance.



BOLDKAST

Fra stående stilling skal barnet kaste en tennisbold så langt som muligt. Her stilles der krav til kasteteknik, koordination, muskelstyrke og balance. Det norske gennemsnit lå på 14,1 meter.



PENDELLØB

Afmærk to punkter A og B. Afstanden mellem dem skal være fem meter. Øvelsen går ud på at løbe fra A til B og tilbage 10 gange. Her er det hurtigheden, retningsorienteringen, koordinationen, muskelkraften og balancen, som måles. Gennemsnittet for norske 9-årige lå på 23,2 sekunder.



LÆNGDESPRING UDEN TILLØB

Stå med samlede ben og hop så langt som muligt. Øvelsen stiller krav til muskelstyrke, koordination og balance. De norske børn hoppede gennemsnitligt 1,3 meter.



KLATRING

Denne øvelse kræver en gymnastiksal med ribbevæg. Barnet skal stå foran ribbevæggen og så hurtigt som muligt klatre til tops, røre ved den øverste ribbe, klatre to ribber til siden og klatre - ikke hoppe - ned. Det er klatreteknikken, balancen, koordinationen og muskelstyrken, som kommer på prøve her. Det norske gennemsnit var på 6,6 sekunder.



STØD MED MEDICINBOLD

En 1 kg tung medicinbold skal her stødes så langt som muligt. Det kræver muskelstyrke, koordination og balance. Forsøgsgruppens gennemsnitlige resultat var 4,3 meter.



HURTIGLØB

Mål en lige strækning på 20 meter op. Løb fra stående start så hurtigt som muligt. Her lå gennemsnittet på 4,4 sekunder.



CIRKELLØB

Marker en cirkel med en diameter på 50 meter. Lad barnet løbe i cirklens omkreds (157 meter) i 6 minutter. Mål den tilbagelagte distance. Gennemsnittet lå her på 948,2 meter. Testen stiller krav til løbeteknik og udholdenhed.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.