Ni spørgsmål til ni kandidater - Lisbeth Schmidt Jespersen

Børn&Unge har stillet spørgsmålene.

De ni spørgsmål

1) Hvordan opnår BUPL større slagkraft?

2) Hvor længe kan BUPL klare sig som selvstændig fagforening?

3) Hvordan med Ny Løn, skal den forbedres eller afskaffes?

4) Hvordan fastholdes lederne som medlemmer af BUPL?

5) Hvordan stiller du dig til, at BUPL i lighed med Dansk Sygeplejeråd lader medlemmerne vælge forbundsformand ved urafstemning?

6) Hvis du skal vælge, hvilken hovedorganisation foretrækker du så: FTF eller LO?

7) Hvordan skal den offentlige sektor fornys, hvis den skal fornys?

8) Bør Danmark støtte USA's planer om at vælte Saddam Hussein, evt. ved militær hjælp?

9) Har du været, eller er du medlem af et politisk parti? Hvilket?



Formand for BUPL Fyn, Lisbeth Schmidt Jespersen, 44 år: Uddannet pædagog 1981 på Nykøbing Falster Børnehaveseminarium. Har arbejdet 13 år som pædagog og TR/FTR. I 1994 valgt til BUPL Fyns Amts bestyrelse og ansat som faglig sekretær med primærsagsområderne standard/norm og decentrale lønforhandlinger. I perioden 1996-2001 medlem af BUPL's hovedbestyrelse. I april 2001 valgt som formand for den ny, fælles fagforening på Fyn. Medlem af BUPL's lønudvalg og i bestyrelsen for FTF-Fyns Amtskreds, Fyns Pædagogseminarium og det nyetablerede CVU-Fyn.



1) BUPL skal bevæge sig fra administration af det bestående til politisk skarphed og sætte fokus på det, der binder sammen og ikke decentralisere magtesløsheden. Samarbejdet mellem BUPL's fagforeninger og forbundet skal styrkes, så der bliver bedre sammenhæng mellem "bund og top" i organisationen. BUPL's døre skal åbnes på vid gab. Der skal etableres netværk og relationer på kryds og tværs i organisationen. Relationer skaber ideer, aktiviteter og politikker. BUPL har brug for alles bidrag. En organisation er ikke stærkere end sine medlemmer.



2) Tidsubegrænset, så længe BUPL har medlemmernes opbakning, men det er uholdbart på sigt. Jeg mener, vi skal arbejde på brede, dynamiske og stærke strategisk-politiske alliancer med andre fagforeninger på børne- og ungeområdet.



3) BUPL skal arbejde på et nyt Nyt "professionstilpasset" Lønsystem, som ikke bygger på markedsprincipper og individuel belønning, men som afspejler pædagogfaget og dets samfundsmæssige betydning. Ny Løn fungerer ikke i dag, det bygger på en ulige magtbalance, hvor arbejdsgiverne kan reducere et demokratisk tænkt og opbygget system til ensidig og rå "del og hersk"-ledelse. Det absolutte must er, at forhandlings- og aftaleretten sikres og styrkes.



4) Kongressen skal vedtage tydelige politiske målsætninger, som signalerer vigtigheden af at BUPL forbliver en enhedsorganisation for alle medlemmer. Vi skal væk fra den mere strukturelle diskussion og fremhæve den politiske målsætningsdiskussion. Samspillet og dynamikken i relationerne mellem ledere, assistenter og øvrige medlemmer i BUPL giver os langt større indflydelse i forhold til kampen om ressourcerne og udviklingen af det pædagogiske fagområde. Det altafgørende for mig er, at BUPL sætter handling bag ord.



5) Den form for demokrati betyder ikke nødvendigvis, at det er den bedste formand, der bliver valgt. Jeg mener, vi skal fastholde, at det er de kongresdelegerede, der vælger forbundsformand - når man samtidig sikrer, at alle BUPL's medlemmer er bekendt med formandskandidatens opstillingsgrundlag og har fået mulighed for debat med formandskandidaten i tiden op til kongressen.



6) Det er ikke et spørgsmål om enten FTF eller LO - jeg ønsker én fælles KTO-hovedorganisation, mere demokratisk, dynamisk, visionær og slagkraftig end de nuværende. Vi har brug for et stærkt forhandlings- og aftalefællesskab for at udfordre "magten" i samfundet. Presset på den offentlige sektor og på de offentligt ansatte er voldsomt - det pres skal vi være fælles om at bekæmpe. Sigtet må være at styrke velfærdssamfundet og forhindre privatisering og udlicitering.



7) Den offentlige sektor skal styrkes. BUPL skal aktivt modarbejde nedskæringer og forsøg på at styre den offentlige sektor på markedspræmisser. Mere demokrati og folkevalgt styring til gavn for alle.



8) Mellemøsten har brug for fred, ikke for krig Danmark skal under ingen omstændigheder støtte USA's "præventive" angrebskrig for at vælte Saddam Husseins regime. En krig mod Irak vil få katastrofale følger og tusindvis af civile ofre. USA og Vestens adfærd vil blive opfattet som hyklerisk og magtarrogant, når man på 36. år ser gennem fingre med Israels klokkeklart folkeretsstridige besættelsespolitik og statsterror mod palæstinenserne. Jeg mener, at BUPL bør gå aktivt ind i opbygningen af en international antikrigsbevægelse.



9) Internationale Socialister.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.