Ni spørgsmål til ni kandidater - Lis Pedersen

Børn&Unge har stillet spørgsmålene.

De ni spørgsmål

1) Hvordan opnår BUPL større slagkraft?

2) Hvor længe kan BUPL klare sig som selvstændig fagforening?

3) Hvordan med Ny Løn, skal den forbedres eller afskaffes?

4) Hvordan fastholdes lederne som medlemmer af BUPL?

5) Hvordan stiller du dig til, at BUPL i lighed med Dansk Sygeplejeråd lader medlemmerne vælge forbundsformand ved urafstemning?

6) Hvis du skal vælge, hvilken hovedorganisation foretrækker du så: FTF eller LO?

7) Hvordan skal den offentlige sektor fornys, hvis den skal fornys?

8) Bør Danmark støtte USA's planer om at vælte Saddam Hussein, evt. ved militær hjælp?

9) Har du været, eller er du medlem af et politisk parti? Hvilket?



Faglig sekretær Lis Pedersen, 52 år: Har arbejdet på institutionsområdet siden 1968. Blev optaget på Tårnby Børnehaveseminarium i 1970, i øvrigt på det første hold på den tre-årige pædagoguddannelse.

Fra 1973 til 1984 ude i "praksis". Fagligt aktiv i hele perioden. I 1983 valgt ind i BUPL Afdeling 6's bestyrelse som suppleant og fra 1984 til 2002 formand for fagforeningen, kun afbrudt af en kort tid i hovedbestyrelsen. Februar 2002 indsuppleret i forretningsudvalget.



1) BUPL har fået oparbejdet lydhørhed i medierne og gennem de forskellige politiske kanaler. Men når det er sagt, er der ingen tvivl om, at indflydelse og en større slagkraft kan opnås ved, at vi taler med én stemme. BUPL skal blive stadig mere markant og præcis i sine synspunkter.



2) Hvis arbejdet i den såkaldte strukturkommission fører til nedlæggelse af amterne og sammenlægning af kommunerne, vil der også på det pædagogiske område skulle ske ændringer i måden, vi organiserer os på. En samling af de pædagogiske organisationer vil give større indflydelse ved overenskomstforhandlingerne, og det vil også betyde en større gennemslagskraft overfor arbejdsgiverne centralt og lokalt, hvis vi taler med én stemme.



3) Vi skal i denne overenskomstperiode arbejde på to fronter. Arbejdsgiverne skal holdes fast på, at de har et særligt ansvar for at få lønsystemet til at fungere. Vi har betalt ved OK-bordet. Nu skal pengene udmøntes. Det er vores lønkroner. Sideløbende skal der arbejdes med at finde en lønmodel, som bedre matcher vores arbejdskultur. I arbejdet med at finde denne anden lønmodel skal medlemmerne inddrages, så det er nu, arbejdet skal startes.



4) Det oplæg, der ligger til kongressen, er et skridt på vejen til at synliggøre, hvad lederne kan forvente sig af BUPL. Men det er næppe det endelige svar. Der skal løbende diskuteres og handles på, hvordan vi bedst løser opgaven som organisation. Etablering af en egentlig ledersektion er jeg imod. Hvis der bliver en skarp adskillelse mellem lederne og andre grupper i organisationen, vil konsekvensen nemlig blive, at det fælles ansvar og den fælles forståelse går tabt.



5) Der er ikke lige nu tegn på kampvalg til formandsposten, men jeg vil ikke afvise, at jeg på et tidspunkt kunne gå ind for modellen med urafstemning. I dag er det sådan, at alle medlemmer kan komme på vores kongres og stille op til formandsposten, og spørgsmålet er vel dybest set: hvad er mest demokratisk?



6) Opgaven for den samlede fagbevægelse bliver i de næste par år at diskutere og beslutte, om der skal være én hovedorganisation i Danmark eller måske en for det offentlige og en for det private område. I den sammenhæng skal BUPL være aktiv. Hvis jeg skulle vælge dags dato, ville valget falde på LO. De er mere markante i den fagpolitiske debat, hvilket betyder mere indflydelse og lydhørhed i det politiske system.



7) Det skal være det offentlige, der driver sygehuse, ældreforsorg, børne- og ungdomsområdet og sikrer gode vilkår for de svageste i vores samfund. Samtidig er det vigtigt, at den offentlige sektor hele tiden udvikler sig. Derfor skal der ikke skæres bevidstløst ned, men gives muligheder, så den bedst og billigst kan løse opgaverne. Det forudsætter, at medarbejdere og brugere inddrages og gives medansvar for at løfte og udvikle området. Hvorfor skal kommunalfuldmagten forhindre det offentlige i at tjene penge på f.eks. vedligeholdelse af privat vej, renovation m.m.?



8) Vi skal som organisation være med til at skabe fred i verden. Det sker ikke ved bomber, men gennem forhandling og dialog. Vi skal derfor støtte de bevægelser og arrangementer, der arbejder for at fremme freden. Så nej, Danmark skal ikke sende soldater til Irak.



9) Jeg er ikke medlem af noget parti, men lokalt er jeg med i en tværsocialistisk liste, der stiller op til kommunalvalget i Tårnby. Har tidligere været medlem af DKP.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.