Ni spørgsmål til ni kandidater - Henning Pedersen

Børn&Unge har stillet spørgsmålene.

De ni spørgsmål

1) Hvordan opnår BUPL større slagkraft?

2) Hvor længe kan BUPL klare sig som selvstændig fagforening?

3) Hvordan med Ny Løn, skal den forbedres eller afskaffes?

4) Hvordan fastholdes lederne som medlemmer af BUPL?

5) Hvordan stiller du dig til, at BUPL i lighed med Dansk Sygeplejeråd lader medlemmerne vælge forbundsformand ved urafstemning?

6) Hvis du skal vælge, hvilken hovedorganisation foretrækker du så: FTF eller LO?

7) Hvordan skal den offentlige sektor fornys, hvis den skal fornys?

8) Bør Danmark støtte USA's planer om at vælte Saddam Hussein, evt. ved militær hjælp?

9) Har du været, eller er du medlem af et politisk parti? Hvilket?



Hovedkasserer Henning Pedersen, 53 år: Fritidspædagog i 1974, pædagog på fritidshjem (1975-80 + 84-85), formand for BUPL Fyns Amt (1976-83), faglig sekretær i BUPL Fyns Amt (fælles fagforening på Fyn) 1986-87, ansat i BUPL Fyns Amt (amtets kommuner minus Odense) 1987-88, faglig sekretær/kursussekretær i BUPL Fyns Amt 1989-96, leder af Videreuddannelsen for Pædagoger i Odense 1996, hovedbestyrelsesmedlem 1991-96 og medlem af forretningsudvalget siden 1996.



1) I en slagkraftig organisation er der er kort vej mellem beslutninger og handlinger, kort afstand mellem medlemmer og ledelse, fælles politik på alle niveauer og klare politiske budskaber. Det gælder et godt stykke hen ad vejen for BUPL i dag, men ikke godt nok. På de nævnte områder kan vi gøre det bedre, og det bør være hovedopgaven på det organisatoriske område de næste to år i BUPL.



2) BUPL har et stærkt fagligt grundlag, som binder medlemmerne sammen, nemlig den pædagogiske faglighed. På dette grundlag vil BUPL kunne markere sig som en selvstændig fagforening i mange år. Men BUPL bør samtidig følge udviklingen på forhandlingsområdet og i fagbevægelsen for løbende at kunne vurdere, hvordan medlemmerne - med fagligheden som grundlag - sikres den bedst mulige interessevaretagelse.



3) Ny Løn i den nuværende form giver flere problemer, end den gavner. Ny Løn opleves af mange som vilkårlig, den understøtter ikke det pædagogiske arbejde, og den er for bureaukratisk og ressourcekrævende. Jeg mener, at der fortsat vil være brug for lokale lønforhandlinger, og vi må bruge tiden frem til OK 2005 til at udarbejde forslag til et nyt lønsystem, som i højere grad understøtter det kollektive i pædagogarbejde.



4) Lederne er nødvendige i BUPL for at vi i fællesskab kan udvikle det pædagogiske arbejde på baggrund af den fælles faglighed. Men lederne har en særlig opgave og særlige behov, som hele organisationen må anerkende som legitime. BUPL må derfor støtte og rådgive lederne i deres særlige opgave, og det arbejde skal prioriteres på alle niveauer i BUPL. Lederne har brug for handling fra BUPL's side.



5) Jeg er åben over for at diskutere fordele og ulemper ved et sådant forslag. Hvis det kan skabe en større fagpolitisk interesse og en større opbakning til formanden og fagforeningens ledelse, kan det være en god idé, men denne måde er ikke i sig selv mere demokratisk end den nuværende med valg på kongressen.



6) BUPL er medlem af FTF, og det skal vi arbejde ud fra. FTF skal være mere synlig og markant, og BUPL bør arbejde for en tilnærmelse mellem hovedorganisationerne for at koordinere synspunkter, så vi kan stå stærkere nationalt og internationalt. Samtidig skal vi arbejde på at etablere samarbejde på tværs af hovedorganisationerne, for eksempel via KTO, og hvor der i øvrigt kan være fælles politiske interesser.



7) Den offentlige sektor skal udvikles i takt med ændringer i befolkningens sammensætning, ønsker og behov. Udgangspunktet for mig er, at der fortsat skal være en stor, skattefinansieret offentlig sektor som garant for en retfærdig fordeling af velfærdssamfundets kerneydelser, at det er politikere, der tager ansvaret for prioriteringerne, og at det ikke er markedsøkonomiske interesser, der bestemmer velfærdsydelserne.



8) Nej, Danmark skal ikke støtte USA's planer om krig mod Irak, som er et ensidigt og aggressivt udtryk for USA's interessevaretagelse over alt i verden. Danmark bør derimod støtte alle bestræbelser, som udfoldes inden for rammerne af FN for at bekæmpe diktaturer, undertrykkelse og ulighed i verden.



9) Nej, jeg er ikke, og har ikke været, medlem af noget politisk parti, men jeg sætter mit kryds på stemmesedlen et pænt stykke til venstre for midten.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.