Minder fra en gammel fusion; De gode gamle dage

I år er det 10 år siden, BUPL fusionerede med Landsforeningen Danske Klubfolk. Vi har spurgt tre af de klubfolk, der var med dengang, om deres syn på fusioner

Jeg var egentlig imod, at vi skulle i BUPL, men jeg stemte ja. Men jeg gjorde det med blødende hjerte,« siger Hansi Hahn, klubmand siden 1980.

Men det blev et ja, som han siden har fortrudt.

»Jeg har det ikke ret godt med det i dag. Jeg synes, vores store børn og unge og hvad vi står for i klubverdenen, det hele er druknet i daginstitutioner,« siger Hansi Hahn.

Den 9. juni er det 10 år siden. Med en overvældende medlemsopbakning slog Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund pjalterne sammen med Landsforeningen Danske Klubfolk, LDK. 84,4 procent af pædagogerne og 82,5 procent af klubfolkene stemte ja til et nyt forbund, der fik navnet BUPL - Forbundet for pædagoger og klubfolk. Og BUPL voksede fra 30.000 til 35.000 medlemmer. Stemmedeltagelsen lå i øvrigt på omkring 45 procent.

En fornem opbakning til en fusion. Men hvordan er holdningen til fusionen i bagklogskabens klare lys?



Romantiker. Hansi Hahn, der indrømmer, at han er lidt af en LDK-romantiker, savner i dag sin gamle fagforening, der kun var for klubfolk.

»Et eller andet sted var jeg hamrende træt at, at vi skulle over i BUPL, for jeg synes, at det kørte så godt i LDK. Grunden til, at det kørte så godt, var jo, at vi var en overskuelig fagforening. Netop derfor kunne vi være meget mere visionære,« siger Hansi Hahn, der i dag er leder af Mårslet Fritidsklub lidt syd for Århus.

Men det var en god grund til at stemme ja dengang.

»For mig at se var det mere økonomisk vigtigt, at vi kom ind i BUPL, for vi kunne ikke have råd til det hele selv. Økonomisk hang det ikke sammen. Jeg synes ikke, det var strukturelt og fagpolitisk, der tror jeg ikke, vi har fået mere ud af det,« siger Hansi Hahn, der dengang var fagligt aktiv blandt andet med poster i LDKs afdelingsbestyrelse og hovedbestyrelse.

Hansi Hahn mener, at klubfolkene næsten er blevet usynlige i BUPL.

»Det er ikke bare BUPLs skyld. Men man føler, at man står imod nogle daginstitutioner, der står virkelig stærkt, og som ikke forstå, det, der ligger i vores område. Men det er mere eller mindre vores egen fejl. Vi har bare opgivet og ikke mødt op og deltaget i de ting, hvor vi kan få indflydelse. Det er mit indtryk, at her i Århus markerer vi os alt for lidt. Vi er alt for sløve til at møde op og gøre os gældende,« siger Hansi Hahn, der beklager sin egen manglende aktivitet i den anledning.



Nej til PMF. Hvordan har du det med planerne om en fusion med PMF?

»Det har jeg det skidt med, som leder og som tidligere LDKer. For det første er klubfolk en mindre gruppe i helheden, for det andet bliver lederne en endnu mindre gruppe i helheden. Kommer der så en så stor gruppe ind som PMFerne, så synes jeg, det må være svært at være fagforening og skulle dele sol og vind lige. Og så bliver pressionen størst fra dem, der fylder mest. Lederne har for lidt i løn, men det har medhjælperne altså også,« siger Hansi Hahn.

»Det er forkert at vi har uuddannede inde. Jeg synes ikke, vi kan favne det i en organisation. Jeg ved godt, at HK gør det, men jeg ved fanme også, at de har problemer med det,« pointerer Hansi Hahn.

Men du kommer selv fra et blandingsforbund.

»Det er rigtigt, men inden for vores område har vi mange klubuddannede, mange, der er håndværkeruddannede, vi har meget livserfaring. Det var også en mindre enhed, og det var mere overskueligt. Jeg synes, det bliver for stort. Jeg ved, at det giver større gennemslagskraft i forhandlinger, men jeg vil sige nej til, at PMF skal ind,« siger Hansi Hahn.

Hvis han i dag skulle stemme om, hvorvidt LDK og BUPL skulle fusionere, ville det også blive et nej.

»Helt klart et nej. Hvis jeg var sikker på, at vi kunne klare os organisatorisk, så ville jeg stemme nej. Ikke fordi der var nogle gode fester i LDK, men fordi jeg synes, visionerne var meget større, og der var meget mere tæthed,« siger Hansi Hahn.

Så du mener ikke, at klubfolkene har fået det store ud af fusionen?

»Nej, det mener jeg fanme ikke. Jeg kan ikke adskille, om det er nostalgi det hele, men det er bittert, at vi hoppede af, hvor det var så visionært det hele. Vi havde endelig fået samlet LDK,« mener Hansi Hahn.



Skeptisk nej-siger. Jimmy Wangsøe, 44 år, er afdelingsleder i fritidscenter Svanen i Albertslund. Han har arbejdet 26 år i klub, deraf 15 som uddannet. Han har aldrig været lun på en fusion med BUPL.

»Jeg var skeptisk i starten, der ville jeg stemme nej, og jeg stemte nej. Men samtidig kunne jeg godt se, at et lille forbund som LDK ikke havde nogen fremtid,« siger Jimmy Wangsøe.

»Jeg troede ikke, at BUPL ville varetage vores interesser. Det var mere sådan, at de ville have vores medlemmer,« siger Jimmy Wangsøe, der ikke selv har engageret sig i det faglige arbejde, hverken i BUPL eller LDK.

Hvordan er det så gået?

»Der har ikke rigtig været nogen kamp i de sidste ti år. Vi er da blevet et stærkere forbund, men jeg synes ikke rigtig, der sker noget. Spørgsmålet er, om der ville være sket mere, hvis det kun havde været LDK,« siger Jimmy Wangsøe, der savner et klubforbund.

»På en måde er de bange anelser blevet opfyldt. Jeg tror, vi ville have stået stærkere med et rent klubforbund, der varetager klubbernes interesse,« siger Jimmy Wangsøe, der ikke mener, at han får noget for sit faglige kontingent.

»Jeg synes ikke, BUPL går ind og støtter klubberne. Det er mere et forbund, man går til, når man har personsager - det er det jo tit med fagforeninger - men jeg synes godt, man kan savne det overordnede, hvor de går ind og kæmper i sager med lukning af klubber og nedskæringer,« siger Jimmy Wangsøe.

Han har ikke taget stilling til, hvordan han skal forholde sig til fusionsplanerne med PMF.

»Det ligger stadig i baghovedet, hvordan det gik, da vi fusionerede sidst. Nu er det så et noget større forbund, men umiddelbart vil jeg nok tro, at de selv stod bedre i deres eget forbund,« siger Jimmy Wangsøe, der sammenligner fagforeningsfusioner med fusioner i erhvervslivet.

»Man glemmer de kunder, man havde i forvejen. Godt nok er man blevet stor, men det bliver ikke rigtig det samme arbejde, der bliver udført,« siger Jimmy Wangsøe.



Varm fortaler. Jan Hoffmann er faglig sekretær i BUPL Afdeling 4, og han har også en fortid som faglig sekretær i LDK. For 10 år siden var han en varm fortaler for en fusion med BUPL.

»Arbejdsopgavernes omfang og karakter blev stadig større. Det blev sværere for os i lokalafdelingerne at følge op og favne hele lokalområdet på tilfredsstillende vis,« siger Jan Hoffmann, der ikke mener, at der var økonomiske grunde til at gå ind for en fusion. Men han havde en anden grund til at gå ind for en fusion

»Vi risikerede dengang, at klubområdet blev solgt på bekostning af dagtilbuddene. At det så er sket alligevel, er jeg på det rene med, men ikke i det omfang, som det kunne være sket, hvis LDK havde stået alene med det,« siger Jan Hoffmann, der mener, at klubfolkene har været godt tjent med at blive en del af BUPL.

»Absolut. Der kan da være nogle områder i landet, hvor BUPL-afdelingerne ikke har nok indsigt i klubområdet. Men tingene sker ikke af sig selv, så det handler om, at nogle flere bliver aktive og selv sætter fingeraftryk,« siger Jan Hoffmann, der også er formand for Præriehundeklubben, en nostalgisk klub med rødder i LDK. Navnet er valgt, fordi LDK i sin tid sponsorerede præriehundene i zoologisk have i København - nu fører BUPL sponsoratet videre.

»I forbindelse med fusionen mellem BUPL og LDK var det et ultimativt krav fra klubfolkenes side, at vi skulle bevare sponsoratet af præriehundene. Men der er også en grad af alvor i det. Vi skal lige holde øje med, at klubfolkene ikke bliver skubbet til side, at man ikke glemmer de større børn og unge,« siger Jan Hoffmann, der kan notere 45 medlemmer i klubben.



Fusionsfan. Jan Hoffmann er begejstret for udsigten til en fusion med PMF.

»Hvad dælen nøler vi efter? Jeg er 100 procent tilhænger af fusionen med PMF,« siger Jan Hoffmann, der er i mindretal i sin afdelingsbestyrelse med den holdning.

Men han synes, at de gode argumenter står i kø.

»Der er hele decentraliseringsprocessen. I forhold til arbejdspladserne får vi en større organisation, og i forhold til kommunerne kommer vi til at stå i en endnu stærkere forhandlingsposition,« siger Jan Hoffmann, der hæfter sig ved, at både BUPL og PMF skal lægge mange kræfter decentralt i fremtiden.

»Og hvorfor lave tingene to gange? Går vi sammen, må der da blive frigjort nogle ressourcer til gavn for vores medlemmer,« siger Jan Hoffmann, der i øvrigt går ind for så meget fusion som muligt.

»Jeg vil i seng med de fleste. Jeg vil også gerne fusionere med SL, LFS og Danmarks Lærerforening,« siger formanden for Præriehundeklubben.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.