Medlemsfiskeri

Danmarks Skolelederforening har sendt breve til SFO-ledere i hele landet og tilbudt et medlemskab. Provokerende og uetisk, siger BUPL og Danmarks Lærerforening.

En lang række SFO-ledere modtog sidst i november et brev med et tilbud: "Kære lederkollega. I en tid, hvor ledelsesopgaverne har ændret sig, og hvor ledelsen i folkeskolen ofte består af ledere med forskellige kompetencer og forskellig uddannelsesbaggrund, kigger nogle også deres organisatoriske forhold efter i sømmene..."

Sådan indleder Erik Lorenzen, der er formand for Danmarks Skolelederforening, sit brev til SFO-lederne. I disse ord ligger den holdning, at tiden er løbet fra modellen, hvor ledere og medarbejdere er medlem af den samme faglige organisation. Derfor tilbyder Danmarks Skolelederforening et medlemskab til SFO-ledere i hele landet. Denne form for medlemshvervning vækker ikke ligefrem begejstring hos BUPL, Danmarks Lærerforening (DLF) og Lederforeningen under DLF.

"Jeg synes, at det er dårlig politik at skrive sådan til andre organisationers medlemmer. Det synes jeg er en provokerende måde at foretage medlemshvervning på," siger Annette Trads Hansen fra BUPL's forretningsudvalg.

Jens Færk, formand for Lederforeningen under Danmarks Lærerforening, er også irriteret.

"Jeg bryder mig ikke om det, for man går ikke på jagt efter andre organisationers medlemmer på den måde. Det er uetisk i forhold til det organisatoriske fællesskab. De blæser på alle skrevne og uskrevne regler om at gå på strandhugst hos hinanden," siger han.



Kun et tilbud. Danmarks Skolelederforening mener ikke selv, at de har gjort sig fortjent til de hårde ord. Formanden Erik Lorenzen synes, at det er gjort meget sobert, blandt andet fordi man i brevet understreger, at det er tænkt som et tilbud, som SFO-lederne kan overveje. Baggrunden for brevet forklarer Erik Lorenzen således:

"En række SFO-ledere har ringet til os indenfor de sidste år og spurgt, om de ikke kunne blive medlem hos os, fordi de følte sig som en del af skolens samlede ledelsesteam. De har så spurgt, hvad vi kan gøre konkret for dem. Vi ved ikke så meget om SFO-ledernes behov i øjeblikket, men det vil vi i gang med at undersøge. Vi vil spørge, hvad de mangler i forhold til deres varetagelse af jobbet."

Han mener, at tiden er løbet fra den struktur, hvor ledere og medarbejdere er i samme fagforening.

"Vi tror, at der på sigt bliver afgørende forskel på de fagforeninger, der varetager ledelsesinteresser, og de fagforeninger, der varetager medarbejderinteresser. Der skal stadig være en pædagog som leder i SFO'en, men jeg mener, at de krav, der stilles til ledelse i dag, bestemt ikke altid er forenelige med, at man er den forreste blandt lige mænd. Det fællesskab, der har været indtil nu, er måske ikke så holdbart i en tid, hvor det er individet, der står i centrum," siger han.



Fagligt fællesskab. Det synspunkt finder ikke opbakning i BUPL.

"Vi synes, at styrken er større, når det er pædagogikken, der er det fælles, og derfor bør man være medlem der, hvor man har et fagligt fællesskab, trods det at man kan være både leder og medarbejder," siger Annette Trads Hansen.

Også Danmarks Lærerforening hepper på det faglige fællesskab.

"Jeg tror meget på, at det gode samarbejde, vi har fået etableret med BUPL, netop er kommet i stand, fordi vi har fået skabt den fælles forståelse og gensidigt blik for hinandens professionalisme. Jeg tror, at det, at vi har en stærk pædagogisk profil og en stærk lærerprofil, gør, at vi bliver meget bedre til at bruge hinandens kvalifikationer i et samarbejde, og derfor er det ikke en god ide at forsøge at klatte det hele sammen," siger Anders Bondo Christensen, formand for DLF.

Et andet væsentligt punkt, som Annette Trads Hansen bringer frem, er, at Danmarks Skolelederforening ikke har forhandlingsretten. Retten til at forhandle løn- og ansættelsesvilkår ligger hos BUPL. Til det siger Erik Lorenzen:

"Ja, det er også det, som SFO-lederne spørger om, når de kontakter os. Selv om forhandlingsretten ligger hos BUPL og ved DLF for skolelederne, så er man jo ikke forhindret i personligt at forhåndsdrøfte med sin chef, hvilken løn man skal have. Det er selvfølgelig den fagforening, der har aftaleretten, der skal skrive under til sidst, men det må man jo tage stilling til: om man vil være i en fagforening, der ikke har forhandlingsretten."

BUPL's Forretningsudvalg og Lederforening godkendte i mandags et brev til Danmarks Skolelederforening, hvor de giver udtryk for, at de finder denne form for medlemshvervning fuldstændigt uacceptabel.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.