Medicinbarnet: Sund mad kan erstatte piller

Børn med ADHD spises i stor stil af med amfetaminlignende medicin, som lægerne ikke kender langtidsvirkningerne af. Men sund kost kan virke ligeså godt som piller, vurderer ernæringsekspert og forfatter Karen Nørby.

Harmløse kostændringer kan hjælpe børn med opmærksomhedsforstyrrelsen ADHD ligeså godt som medicin, man i dag ikke kender langtidsvirkningen af.

Sådan lyder hovedbudskabet fra ernæringsterapeut Karen Nørby, der har specialiseret sig i, hvordan især sukker, gluten og mælk kan gøre både børn med og uden diagnosen ADHD aldeles kulrede.

I sin nye bog "Kost og hyperaktivitet" beskriver Karen Nørby eksisterende undersøgelser af kostens betydning for adfærd. Der er masser af eksempler på, at børn med ADHD er blevet mere rolige, bedre til at koncentrere sig og mindre aggressive ved hjælp af få justeringer i deres kost.



"Der er meget forskning på området, men resultaterne virker oversete i Danmark. Medicin er den løsning, psykiatrien har på problemerne, og jeg savner, at sundhedssystemet får øjnene op for, at der er andre, helt harmløse alternativer," siger Karen Nørby og henviser til, at forbruget af medicin som Ritalin, der næsten udelukkende gives til børn med ADHD, i dag er eksploderet.



Flere og flere børn, får højere og højere doser af det amfetaminlignende stof. På fire år blev antallet af 5-19-årige på Ritalin således tredoblet. Og fra 1997 til 2006 steg det samlede stofforbrug i Danmark med mere end 900 procent.

"Stoffet er stærkere end kokain, og ingen ved, hvad det gør ved børnene om 20 år. Derimod ved man, at sund kost er godt for alle," siger Karen Nørby, der mener, at de fleste af de 8.000 børn, der får Ritalin i dag, kunne droppe medicinen, hvis de ændrede på kosten.



Kemi i maden. Ud med storsynderne sukker, sodavand og slik. Spis glutenfri brød. Vælg fuldkornspasta og brune ris. Og få masser af gode fedtstoffer fra oliven, avokadoer og alle slags nødder. Lidt peanutbutter eller en skive rugbrød med marcipan er faktisk også ok.

Sådan lyder nogle af Karen Nørbys kostråd. Hendes bog indeholder også opskrifter på ernæringsrigtig mad, og mere teoretiske afsnit forklarer, hvorfor børnene bliver helt kulrede, urolige og hyperaktive, hvis de får forkert kost.



Hos nogle skyldes det simpelthen en allergisk reaktion.

"Ernæringen har stor betydning for de biokemiske processer i vores krop. Stofferne påvirker centralnervesystemet på godt og ondt, og derfor har giftstoffer i kroppen negativ betydning for vores følelser og adfærd," siger Karen Nørby.

"Det vigtige er, hvor gode vi er til at afgifte kroppen, og der er mennesker forskellige. Og det bliver ikke lettere, jo flere giftige tilsætningsstoffer, farvestoffer og spøjtemidler, der bruges i vores fødevarer," siger Karen Nørby, der vurderer, at der i dag er mere kemi i de færdigretter, mange spiser i dag, end i mors kødgryder fra fordums tider.



Bøf til morgenmad. Der var også mere fedt i kødgryderne, og når det specifikt handler om børn med ADHD, viser forskningen, at mange af børnene mangler essentielle fedtsyrer.

"Fede fisk er sundt fedt, og et nyt svensk studie har netop dokumenteret, at fiskeolie gør børn med ADHD mere rolige," siger Karen Nørby.

Det er også kommet frem, at ADHD-børn danner morfinlignende stoffer ud fra gluten og mælk, fordi de mangler de enzymer, som skulle hjælpe med at nedbryde mælkeproteinerne, og de såkaldte morfinpeptider lammer vigtige områder i hjernen. En urinprøve kan påvise, om barnet danner disse morfinpeptider.



ADHD-børn menes også at have en nedsat mængde af signalstoffet dopamin i hjernen, og det har betydning for børnenes kontrol af følelsesmæssige impulser og for koncentrationsevnen. ADHD-medicin indeholder netop stoffer, som skal øge hjernens dopaminniveau. Men ifølge Karen Nørby kan børnene i stedet for medicinen spise en mineralholdig vitaminpille og en bøf til morgenmad.

"For at kunne danne dopamin forudsætter det, at man får noget proteinholdigt kød. Og så skal der være mineraler som B-vitamin, magnesium og Zink til stede i kroppen. Så vil der kunne dannes de aminosyrer, der skal til for senere at omdannes til dopamin," forklarer Karen Nørby.



Interesserede kan læse mere om bogen "Kost og hyperaktivitet" på forfatterens hjemmeside www.karennorby.dk



ADHD-børns kostpyramide

Spis masser af dette:

Protein og jernholdigt kød, fede fisk som laks og torskerogn, oliven og avokadoer, alle slags nødder, og friskskåret frugt. Kosttilskud som b-vitamin, zink og magnesium samt fiskeolie.

Spis lidt af dette:

Fuldkornspasta, brune ris og glutenfri brød. Når det skal være lækkert er peanutbutter og marcipan også ok.

Spis ikke dette:

Mælk, gluten, sodavand, slik og hvidt sukker.



Kilde: "Kost og hyperaktivitet" af Karen Nørby. CET Forlag, November 2007.







www.bupl.dk/medicinbarnet

Børn&Unge har i efteråret 2007 skrevet en lang række artikler om børn med ADHD og den behandling, børnene tilbydes i det danske sundhedssystem. På den nye netportal www.bupl.dk/medicinbarnet kan du læse alle artiklerne og finde links til de undersøgelser, vi har skrevet om i artiklerne. Vi vil løbende opdatere portalen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.