Massage mod mobning

I Børnehaven på Hoppesvej i Kolding er massage og børnemøder blevet en del af børnenes hverdag. Det skal være med til at forebygge mobning som led i Red Barnets kampagne Fri for Mobberi.

"Jeg giver dig lige lidt massage," hviner Ronja, mens hun triller rundt på gulvet med Kasper. Hendes arme kan lige akkurat nå rundt om hans mave.

"Det kilder," klukker Kasper, inden hans grin går over i højlydte hik.

Det er bare få måneder siden, at Ronja, Kasper og de andre børn i Børnehaven på Hoppesvej i Kolding prøvede at massere hinanden for første gang som en del af Red Barnets anti-mobbekampagne Fri for Mobberi.

I dag er massage en naturlig del af børnenes leg.

Og det er ikke kun Ronja og Kasper, der har taget Red Barnets projektkampagnen til sig. Det står klart ved første øjekast denne rolige formiddag på Regnbuestuen. Ved et stort bord har en gruppe børn gang i en leg, der involverer papir, tusser, lim og klisterbånd. Meget lange stykker klisterbånd. I den anden ende af bordet er to piger ved at give en imponerende samling af lyserøde og lyseblå plastikponyer en tur på et sørøverskib.

Mellem papir og ponyer ligger børnenes små gule bamsevenner, der som maskotter for Red Barnets kampagne symboliserer venskab og tryghed. Ind i mellem får bamserne et kærligt kram eller en tur i luften, mens kampagnens store lilla bamseven har fået VIP-plads på de tætpakkede legetøjsreoler ved siden af Kaj og Andrea, Peter Plys og Cirkeline.



Sjov eller alvor. Børnehaven på Hoppesvej er en af de første institutioner, der deltager i Fri for Mobberi. Ideen er at forebygge mobning så tidligt som muligt ved at sætte fokus på værdier som tolerance, respekt, omsorg og mod i samspillet mellem børnene.

"Vi tog os ikke lang betænkningstid, da vi fik tilbuddet fra Red Barnet. For selv om vi ikke oplever mobning som et problem her i børnehaven, er vi sikre på, at vi kan gøre meget for at skabe sunde venskaber, der på sigt forebygger mobning," fortæller pædagog og souchef Bodil Dencker.

"Startskuddet til kampagnen var, at alle børn fik en bamse. Bamserne har allerede skabt et fællesskab blandt børnene, der synes, at det er sjovt at have den samme bamse. Siden er vi børnehaven begyndt at holde børnemøder, hvor de blandt andet synger og masserer hinanden ud fra devisen: den man rører, mobber man ikke," siger hun.

I starten brugte pædagogerne ordet mobning, når de talte med børnene om projektet. Men det gik de hurtigt væk fra:

"En dag kom Phillip på fem år brødebetynget hjem til sin mor og fortalte, at det var blevet forbudt at hoppe i børnehaven. Vi må ikke hoppe, og vi må ikke drille, sagde han. Næste dag fik vi forklaret Phillips forundrede mor, at man skam gerne må hoppe, men ikke mobbe, og samtidig gik det op for os, at mobning er et alt for abstrakt begreb for børnene. Derfor taler vi nu om drilleri for sjov og drilleri for alvor," forklarer Bodil Dencker.



At låne og drille. På Regnbuestuen bliver der talt meget om drilleri for sjov og for alvor på dagens samling. Som deltager i Fri for Mobberi har børnehaven modtaget en kuffert med blandt andet billeder, historier, sange og massageprogram, som personalet kan bruge i arbejdet med at forebygge mobning. I dag er kufferten med i rundkredsen på gulvet. Bodil tager et billede frem og holder det op for børnene. Det sender straks en skov af små fingre i vejret:

"Ham der er ked af det," siger Benjamin ivrigt og peger på drengen på tegningen.

"Det er fordi, der er en, der har taget hans Spiderman."

"Hvad gør pigen så," spørger Bodil.

"Hun holder ham i hånden og hjælper ham. Det er godt at hjælpe, for så bliver man ligesom gladere og har ikke så mange tårer mere," siger Julie. De andre børn nikker, mens Benjamin tænker sig om en ekstra gang.

"Ham, der tog den, det var mig, siger han pludselig. Men jeg ville ikke drille, jeg ville bare låne Spiderman."

Det bliver til en snak om forskellen på at låne og drille, inden Bodil slår tonen an til Mariehønen Evigglad. Selv om børnene kan teksten på rygraden, er det mest Bodils stemme, der fylder rummet. Børnene er dybt koncentrerede om at massere hinanden to og to med særlige fagter, der passer til sangen.

Efter to ekstranumre er børnene klar til frokost.

"Det kilder på ryggen, når man får massage. Næsten ligesom det kildede i min mave, da jeg var i Legoland," betror Julie mig over leverpostej- og pølsemadder.

"Det er rigtig dejligt og også sjovt," siger hun.





" ... selv om vi ikke oplever mobning som et problem her i børnehaven, er vi sikre på, at vi kan gøre meget for at skabe sunde venskaber, der på sigt forebygger mobning.

Bodil Dencker, pædagog og souchef, børnehaven på Hoppesvej, Kolding.





" Jeg har svært ved at pege på enkeltstående episoder, hvor jeg blev mobbet. Det var som et konstant pres, en uafbrudt kold mur af små bemærkninger, skæve blikke, hvisken og grinen bag min ryg. Jeg husker, hvordan jeg næsten hver gang jeg rakte hånden op for at sige noget i klassen, fik syrlige bemærkninger fra mine to mobbere, en dreng og en pige. Eller små sedler med grimme ord.

(kvinde 22 år)



" Hold kæft, hvor er du klam. Nej, hvor du lugter. Føj for satan en homo du, knepper du din far? Hvorfor er du så tynd? Jeg gider ikke være i gruppe med ham. Jeg smadrer dig efter skole. Det er hårde ord, ikke? Forestil dig at høre dem flere gange dagligt hver dag i 3.660 dage (10 år.)

(mand 24 år)



" Man kan vel sige det var en intellektuel form for mobning, hvor det ikke var "Øv bøv du lugter", men noget i retning af "Jeg synes, det er utroligt, du går med dem der." Selvfølgelig ikke utroligt som i noget overraskende flot, men nedladende; eller "Skal du til Thomas' fest? Nårh nej, du er jo ikke inviteret.

(pige 16 år)

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.