Madpakker og tøjvask - igen

Det er derfor vigtigt, at vi både på forbundsplan og rundt om i fagforeningerne holder øjne og ører åbne i den kommende tid. Mulighederne for at få indflydelse starter lokalt

I et såkaldt "frihedsbrev" henvender indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen sig til samtlige kommunalbestyrelser og amtsråd og efterlyser forslag til, hvordan man får mere kvalitet for pengene i den offentlige sektor.

Grunden til, at det hedder et "frihedsbrev" er, at ministeren ønsker at give "frihed til at forandre, udvikle og nytænke løsninger". Og de forandringer vil komme på tale allerede efter sommerferien.

Kommunernes Landsforening er straks gået på banen og har lavet sit eget regelforenklingsprojekt, hvor kommunerne - politikere, ledere og medarbejdere - på spørgeskemaer kan foreslå ændringer af gældende regler og praksis.

Formanden Anker Boye foreslår - bare for at nævne noget - at der åbnes for tilkøbsydelser på børne- og ældreområdet, så for en ordens skyld minder jeg igen om, at pædagogers arbejdsfelt er pædagogik. Og at vi er samarbejdspartnere - ikke lokale serviceforanstaltninger.



I dagspressen har direktøren for ISS Carepartner givet BUPL's modvilje mod udlicitering en stor del af skylden for, at ISS har følt sig tvunget til at opgive at drive daginstitutioner.

Selvom det umiddelbart kan virke flatterende at være en så magtfuld organisation, er sandheden nok nærmere, at ISS har måttet erkende, at der stilles langt større krav til at drive daginstitutioner end et færdigsyet pædagogisk koncept og erfaringer med at drive en privat virksomhed. For selvom der også er eksempler på udliciterede institutioner, hvor både forældre, børn og personale oplever høj kvalitet og arbejdsglæde, er det, der træder tydeligst frem, at omsorg og udvikling af børn og unge harmonerer meget dårligt med privat virksomhedstænkning.

Man må derfor undres over, at vi så kort tid efter, at ISS har opgivet at drive daginstitutioner - bl.a. fordi de måtte erkende, at der ikke var interesse for de tilkøbsydelser, som de havde forestillet sig skulle være en af vejene til at tjene penge på at drive daginstitutioner - igen skal bruge tid på at diskutere, om man skal kunne købe sin madpakke i børnehaven.



Løkke Rasmussens "frihedsbrev" henvender sig til alle landets lokale politikere, så hvis de bider på, skal vi nok forvente en mangfoldighed af gode og mindre gode forslag, som vil kunne gøre livet lettere for kommunerne.

Det er derfor vigtigt, at vi både på forbundsplan og rundt om i fagforeningerne holder øjne og ører åbne i den kommende tid. Mulighederne for at få indflydelse starter lokalt, hvor det gælder om at være meget opmærksomme på kommunernes initiativer og i højest mulige grad gøre vores indflydelse gældende over for forvaltninger og kommunalpolitikere.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.