Lesbisk vinder ret til barselsorlov

Lesbisk pædagog får Beskæftigelsesministeriets ord for, at hun har samme ret til barselsorlov som mænd, efter at hun har adopteret. Reglerne på det kommunale område skal nu laves om.

Hele juleferien havde Vinni Vinther Sørensen glædet sig til at skulle være sammen med syv måneder gamle Lasse, som hun en måneds tid forinden havde adopteret.

Den første arbejdsdag i 2003 skulle hun begynde på orlov og være mor på fuld tid for barnet, som hendes partner, Anny Nørgaard Sørensen, har født. De to pædagoger fra Esbjerg havde valgt at dele tiden sammen med barnet, og nu var det Vinnis tur.

Allerede første dag kom der dog skår i glæden.

"Jeg blev ringet op og fik at vide, at jeg skulle komme på arbejde, fordi jeg ikke havde ret til at holde orlov," fortæller Vinni Vinther Sørensen.

Lederen i hendes institution havde fået besked fra kommunen om, at hun ikke havde ret til at holde to ugers orlov med løn.

"Jeg var i vildrede med, hvad jeg skulle gøre og overvejede at ringe til en advokat. Heldigvis ringede jeg i stedet for til min fagforening, som med det samme var parat til at køre en sag. Hos fagforeningen sagde de, at sagen kunne få betydning for dem, der kom efter mig," fortæller Vinni Vinther Sørensen.



Diskriminerende. Fra BUPL Ribe Amt blev sagen sendt videre i systemet. Først til forbundet og derfra videre til KTO. KTO står for "Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte", et såkaldt forhandlingsfællesskab, der repræsenterer alle ca. 641.000 ansatte på det amtslige og kommunale område.

Det er KTO, som har indgået aftalen om barsel med blandt andre kommunerne. Og her står der ikke noget om, at kvinder i lesbiske forhold har ret til den såkaldte udvidede orlov, når de adopterer.

Efter at BUPL havde forelagt problemet for KTO, valgte KTO at spørge Beskæftigelsesministeriet til råds. Svaret kom i begyndelsen af september.

Ministeriets embedsmænd skriver, at registrerede partnere har samme ret til barselsorlov, når de adopterer, som alle andre.

Ministeriet henviser til den såkaldte ligebehandlingslov og til loven om forskelsbehandling på arbejdsmarkedet. Loven forbyder blandt andet arbejdsgivere at gøre forskel på de ansatte på grund af seksuel orientering. Og det er netop, hvad KTO gør ved ikke at give lesbiske samme rettigheder som heteroseksuelle i parforhold.



En lille sejr. Hos KTO er ledelsen nu parat til at ændre aftalen. KTO har allerede bedt om et møde med de amtslige og kommunale arbejdsgivere, så aftalen kan "bringes i overensstemmelse med lovgivningen på området," som det hedder i et brev fra KTO til kommunerne.

Tilbage i Esbjerg føler Vinni Vinther Sørensen, at hun har vundet en lille sejr.

"Jeg ved jo, at det, jeg gør, er rigtigt. Derfor er jeg glad for, at jeg har fået samme rettigheder som mænd i min situation," siger hun.

I praksis får sagen ikke den store betydning for Vinnie Vinther Jensen. Hun har nemlig fået lov at holde tre måneders forældreorlov. Derfor betyder afgørelsen kun, at hun skal have en mindre økonomisk kompensation.

Esbjerg Kommune har endnu ikke udbetalt pengene, men afventer, at KTO er blevet enig med kommunerne om at ændre i parternes barselsaftale.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.