Lemvig sender treårige i SFO

Seks SFO'er i Lemvig Kommune skal efter sommerferien også passe børnehavebørn. Kommunen har endda ændret en helt ny, regional skolestruktur for at få de små børn ind i SFO'erne

Seks SFO'er i Lemvig Kommune kan til august kalde sig udvidede SFO'er og byde børn helt ned til treårs-alderen velkommen. Samtidig bliver kommunens 11 skoler samlet i fire skoleregioner med en skoleinspektør (en såkaldt regionsleder) og en skolebestyrelse for hver region - i praksis kommer hver region således til at fungere som én skole. Dermed er et længe næret ønske hos især kommunens børne- og kulturchef, Gunnar Nordestgaard, gået i opfyldelse.

Men for at komme dertil har børne- og kulturchefen været nødt til at slå nogle knuder på sig selv og sin plan, for ønsket om en udvidet SFO kolliderer med, at kommunen vil lægge skolerne sammen.

Men det dilemma har Gunnar Nordestgaard fået løst.



Lukningstruet. Det er nemlig kun undtagelsesvis, at børnehavebørn kan få lov at gå i SFO. Det kræver en dispensation fra Undervisningsministeriet at få lov til at lave en udvidet SFO. Det kan man kun, når en skole er lukningstruet. Men "lukningstruet" skal tages med et gran salt. Undervisningsministeriet har ændret fortolkningen af reglerne, så når en skole har færre end 150 elever, er den pr. definition lukningstruet, og der gives automatisk dispensation. Det har reddet planen i Lemvig. De seks skoler er jo i kraft af regionsmodellen ikke længere lukningstruede, men skolerne har alle under 150 elever.

Men Lemvig Kommune blev fanget på det forkerte ben, da kommunalbestyrelsen i september sidste år vedtog regionsmodellen. Dengang besluttede man at fusionere kommunens 11 folkeskoler til fire skoler, og dermed var skolerne blevet for store til at få dispensation. Undervisningsministeriet gav da også afslag.



Jura og teknik. Men det slog ikke Gunnar Nordestgaard ud. Planen blev drejet lidt, og i april i år vedtog kommunalbestyrelsen, at kommunen alligevel skulle have 11 selvstændige skoler, og dermed kom den eftertragtede dispensation til de udvidede SFO'er i hus.

Samtidig fastholdt kommunen dog de fire distrikter, og at hvert distrikt ledes af en skoleinspektør og en skolebestyrelse.

Dermed har kommunen fået opfyldt sin plan om at lave udvidede SFO'er og alligevel samle skolerne.

"Det er jura og teknik. For i realiteten er det det samme, som vi hele tiden har ønsket," siger Gunnar Nordestgaard til Børn&Unge.

Han glæder sig over, at den plan, han har puslet med i flere år, nu endelig er realiseret.

"I dag ser jeg nogle meget store muligheder i det her, og det har jeg ikke gjort altid. Jeg løber ikke fra, at jeg synes, at det er en god løsning."

Hvad siger pædagogerne til det?

"Jeg tror, det har været meget meget svært for dem at se det som andet end forringelser."



Samme takst. Gunnar Nordestgaard understreger, at selv om børnehavebørnene ikke længere vil høre under serviceloven, vil det i praksis komme til at virke som om, de stadig er.

"Byrådet binder det op på serviceloven. De skriver det direkte ind i de samarbejdsaftaler, vi laver mellem skole og SFO. Man henviser til servicelovens paragraf for det her. Og der er også tilkendegivet fra byrådets side, at man vil lade taksterne følge børnehavernes takst. Det er den tryghed, man giver borgerne. Så er det rigtigt, som kritikerne siger, at de bare kan lave det om, men det er altså ikke det, de vil," siger Gunnar Nordestgaard, der afviser, at der er tale om forringelser.

"Alle ved, at det formelle regelsæt er ændret, når man laver det om til en SFO, men at påstå, at det i sig selv skulle give et ringere pædagogisk tilbud, den køber jeg altså ikke," siger børne- og kulturchefen og peger på, at de eneste penge, der er udsigt til at spare, er lønudgifter til de skole- og daginstitutionsledere, der mister deres funktion, fordi skolerne bliver samlet i fire regioner.

Men Gunnar Nordestgaard kan godt forstå, at pædagogerne føler sig sat udenfor i beslutningsprocessen.

"Det har de ret i. Men at vi har været så afklarede, har nok afskrækket nogen," mener Gunnar Nordestgaard.

Søren Winther, rejsesekretær i BUPL, er ked af, at Lemvig Kommune ikke har inddraget alle interessenter mere i beslutningen.

"Det principielle for os er, at vi ikke har noget imod samdriftsidéen, når en kommune kan møde op med forældre, lærere og pædagoger, der siger: "Det her har vi lyst til, det er der en idé i." Fint for os. Men når man gør det imod folks vilje, så er vi altså ikke så vilde med det," siger Søren Winther.

Gunnar Nordestgaard håber, at den dårlige stemning, der har fulgt projektet, vender.

"Den frustration, der har været, den kunne jeg ønske mig bliver vendt til en glæde, når man kan mærke, at det her er af hensyn til børnene, lokalområdet og medarbejderne," siger Gunnar Nordestgaard.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.