Lederne og BUPL; I modstrid og medvind
Lederne og BUPL; I modstrid og medvind
Tendensen er klar. De kritiske udsagn er de fleste og de skarpeste. Men de står ikke alene. Der er også daginstitutionsledere i Odense, som mener, at BUPL gør det godt - og at der findes vilje og potentiale til at gøre det endnu bedre.
Her nogle af de modsatrettede udsagn, som Rigmor Bang stødte på i forbindelse med sin undersøgelse af lederkollegernes meninger om BUPLs evne til at rumme ledergruppen og varetage dens interesser.
"Jeg kan slet ikke se, at det kan lade sig gøre at have ledere med arbejdsgiverkompetence i samme fagforening som deres arbejdstagere. Det er så modstridende, at hvis det kan lade sig gøre, er det ikke nødvendigt med en fagforening."
"BUPL vil have svært ved at prioritere ledergruppen i en overenskomstforhandling, eftersom vi er en lille gruppe, der bliver relativt endnu mindre, når/hvis PMFerne kommer med i BUPL."
"Vores organisation afspejler fint, hvad lederrollen er. Så længe vi ikke har afklaret, hvad vi vil, kan vi heller ikke forvente, at de i BUPL er nået længere."
"BUPL skal fortsætte med at være en pædagogisk fagforening, der er flot synlig i den "store verdenspresse"."
Om fusionen med PMF.
"Jeg synes, det er en rigtig god ide. Jeg ser den som en fordel i vores daglige arbejde som ledere, hvor vi i dag har tillidsmænd på det ene og det andet område. Måske betyder fusionen, at vi må forlade forbundet. Vi bliver i hvert fald nødt til at sige, at der skal være en ledersektion, som kan varetage lederområdet."
"Egentlig håber jeg, at vi får fusionen, for jeg er lige meget leder for PMFerne og BUPLerne. Hvis vi får den fusion, kan vi gå ud og lukke døren, så kan de have deres eget forbund, og så laver vi vores eget. Så kan vi diskutere pædagogik uden hele tiden at snakke rød og blå stue."
Om ledersektion.
"BUPL taler i samfundsdebatten den brede flok - og ikke på ledernes vegne. Her kan man forestille sig en ændring, hvis vi får en sektion for ledere. I dag er det de samme, der optræder overalt. Skal vi have en ledersektion, skal det være en sektion, hvor de ansatte kun er tilknyttet denne sektion og ikke har andre områder. Det kræver en organisation i organisationen med helt vandtætte skotter imellem."
Om lederindflydelse i BUPL.
"I BUPLs hovedbestyrelse er der mange ledere, men selv om de ser på organisationen med lederøjne, sætter de ikke ledervinklen på. Hvorfor gør de ikke det?"
Om de politiske mål for lederarbejdet fra Kongres 2000.
"Organisationen har været tvunget til at gøre det, men man har ikke haft hjertet med. Hvis der ikke sker ændringer, så smutter lederne."
"I institutionerne har der været rigeligt med "management" - og noget af det går egentlig på tværs af det, som vi står for. Jeg ligger på linje med det, BUPL står for omkring den pædagogiske kultur og de samarbejdsformer, vi har i institutionerne."
OPSKRIFT PÅ EN GOD FAGFORENING
"En fagorganisation, der er i trit med medlemmernes ønsker og behov, hvor dygtige og professionelle sagsbehandlere yder rådgivning, vejledning og juridisk bistand, og hvor der forhandles overenskomster og løn.
En organisation, der har visioner om ledelse, nye lederroller og er aktiv i ledelsesudvikling. Hvor der er støtte og hjælp til lederne, så de bliver bedre rustede til fremtidens opgaver og krav.
En fagorganisation uden modstridende interesser, hvor også lederne føler sig "taget af", og hvor der arbejdes målrettet med lederproblematikker.
En fagorganisation, der blander sig i samfundsdebatten og bruger sin indflydelse på relevante steder, og som deltager aktivt i pædagogiske debatter og udvikling.
En organisation, der arbejder for bedre efteruddannelsesmuligheder."
(Daginstitionsleder Rigmor
Bangs definition på den gode fagforening på baggrund af udsagn fra 52 Odense-ledere)