Leder:Frit valg - men ikke på alle hylder

Når det kommer til stykket, så er det pengepungens tykkelse, der er afgørende for, hvor meget frit valg forældre har mulighed for.

At give forældre et friere valg med hensyn til deres børns daginstitution virker umiddelbart besnærende. For hvem kan være imod, at mennesker har indflydelse på deres egen dagligdag og deres liv? Det er sikkert også en af grundene til, at regeringen er så optaget af frit valg-tankegangen, selvom vi ikke skal glemme, at regeringens hovedmål med hele frit valg er, at der skal mere marked ind i det offentlige.

Det er ganske fornuftigt at give forældrene mulighed for at indrette deres liv, så børnene eksempelvis kan gå i den nærmeste børnehave, selvom den ligger i en anden kommune; i en vuggestue, som forældrene har et særligt tilhørsforhold til; eller fastholde en væsentlig del af børnenes dagligdag, selvom familien flytter til et andet sted. BUPL synes, det er udmærket, at forældrene i dag har fået sådanne muligheder.

Men inden vi lader os besnære alt for meget af de lokkende toner, skal vi ikke glemme bagsiden af frit valg. Stort set hver eneste lov om frit valg, som regeringen har gennemført, lider af alvorlig social slagside og kan være med til at forstærke den social arv. Når det kommer til stykket, så er det pengepungens tykkelse, der er afgørende for, hvor meget frit valg forældre har mulighed for. Dette skal også ses i forhold til, at det gennem de seneste år er blevet væsentligt dyrere at have børn i daginstitution, selvom kvaliteten i samme periode er blevet presset til det yderste.

Hvis et frit valg skal give mening på børneområdet, så skal der selvsagt være nok institutioner at vælge imellem. Vel og mærke institutioner med ordentlig pædagogisk kvalitet, og hvor arbejdsmiljøet for børn og pædagoger er i orden. Og det er jo ingen hemmelighed, at for eksempel hovedparten af de forældre, der bruger privat børnepasning i København, udelukkende ser det som en nødløsning, indtil børnene kan få en plads i en vuggestue.

Faktisk er det sådan, at frit valg på børneområdet er en meget behersket succes - der er så få forældre, der har valgt sådanne løsninger, at det er mere ærligt at kalde ordningerne for en fiasko.

Dette har ikke forhindret regeringen i at fremsætte det omdiskuterede forslag om private daginstitutioner og muligheden for at tjene penge på at drive for eksempel en børnehave. BUPL vender sig derfor mod dette lovforslag og har i vores høringssvar påpeget en række problemer.

BUPL støtter gerne frit valg. Men kun hvis de rigtige forudsætninger er tilstede. Og det er de på ingen måde i forslaget om private daginstitutioner - hverken pædagogisk, kvalitetsmæssigt eller socialt.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.