Ledere tog af kassen

På Vestsjælland er syv daginstitutions-ledere indenfor de sidste tre måneder blevet afsløret. De har taget af kassen. Beløbene bliver større og større, siger BUPL-jurist, der understreger, at BUPL ikke kan gøre meget for at hjælpe i sådanne sager.

En daginstitutionsleder fra Holbæk overførte penge fra institutionens konto til sin egen. I første omgang drejer det sig om 25.000 kroner, men politiet i Holbæk forventer, at beløbet kan blive endnu større. I Slagelse har en anden leder købt varer i institutionens navn - varer som endte hjemme hos lederen. Snyderiet ligger i størrelsesordenen 200.000 kroner. Begge ledere er meldt til politiet.

Desværre er de to ledere ikke en særlig foreteelse. BUPL Vestsjælland har inden for de sidste tre måneder haft syv sager med ledere, der har taget af kassen.

Bertha Langhoff Hansen, formand for BUPL Vestsjælland, er dybt rystet over de mange sager, der nu dukker op.

»Det er bekymrende, for det handler meget om den enkelte persons etik og moral. Især set i forhold til det pædagogiske arbejde, hvor vi lærer børnene, at man ikke må stjæle,« siger Bertha Langhoff Hansen.

Sagerne drejer sig om tyveri for beløb fra et par hundrede kroner til en halv million.

»Uanset om man administrerer 1.000 kroner eller fire millioner, så skal man kende forskel på dit og mit,« understreger Bertha Langhoff Hansen.



Større beløb. Umiddelbart er det en statistisk tilfældighed, at der dukker syv kassebedrøvere op indenfor så kort tid på

Vestsjælland. For der er ikke noget, der tyder på, at daginstitutionslederne stjæler mere end tidligere. De sidste tre år har BUPL på landsplan haft mellem 40 og 50 sager om året.

Der er højst tale om en svagt stigende tendens, siger Michael Berner, jurist i BUPL.

»Men for fem år siden var det kun småfiflerier for ret små beløb. En leder, der havde købt lidt dagligvarer eller noget tøj til sig selv for eksempel. I dag har vi sager, hvor ledere har svindlet for seks-cifrede beløb. Det kunne ikke lade sig gøre før,« siger Michael Berner.

Når beløbene i dag kan blive så store, skyldes det, at institutionerne i dag i meget højere grad har rådighed over budgettet, for eksempel gennem lønsumsstyring.

»Institutionerne har i dag et vidtstrakt økonomisk spillerum, og det kan friste svage sjæle,« siger Michael Berner.



Dydens smalle sti. Michael Berner påpeger, at BUPL som fagforening har meget svært ved at hjælpe de folk, der bliver taget i at stjæle fra kassen.

»Man svigter den tillid, at man er blevet betroet midler af kommunen, og det kan vi ikke støtte op om. Det er de sager, hvor vi har sværest ved at forsvare vores medlemmer,« siger juristen.

Men samtidig dækker sagerne over de aller-største tragedier, påpeger han.

»Nogle af de mennesker har på det menneskelige plan allermest behov for hjælp, men på det juridiske plan er de allersværest at hjælpe,« siger Michael Berner.

Han råder folk til fra første dag kun at bevæge sig på dydens smalle sti:

»Har man først bevæget sig ud på det skråplan, så er det uhyggeligt svært at få rettet op på det igen. Så kommer du ikke ind på dydens smalle sti igen,« siger Mic-hael Berner.



Karriere i ruiner. Ud over samfundets straf risikerer kassebedrøverne også en anden "straf", advarer Mic-hael Berner.

»Det er nærmest umuligt for dem efterfølgende at få et arbejde. Særligt i en tid, hvor vi lever med referencer,« siger Michael Berner.

Han påpeger, at det vil være helt legitimt for en kommune at indhente en udvidet straffeattest, når folk søger et leder- eller souschefjob, eller et andet arbejde, hvor man har med penge at gøre.

»Og de må også lade det vægte negativt, at man har sådan en fortid. Så på den måde har man stemplet sig selv,« siger Michael Berner.

Han understreger, at kommunerne også har et ansvar for, at lederne er ordentligt uddannet til at håndtere de mange regnskabsforpligtelser.

»Kommunerne bør sørge for, at lederne også får en god regnskabsmæssig uddannelse og instruktion, så man ved, hvordan man skal gribe det an, så der ikke ligger beløb, man kan fifle med,« siger Michael Berner.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.