Leder: Vi venter ikke passivt

"Vil man kvalitet på børne- og ungeområdet, så må arbejdet med kvalitetsudvikling ske sammen med de professionelle udøvere."

Den Vilstrup-undersøgelse, som omtales i dette nummer af Børn&Unge, viser, at kun 2 - to - pct. af de adspurgte forældre til børn i Århus Kommune støtter kommunens spareplaner på daginstitutions-området. Ifølge planerne skal 400 pædagogstillinger konverteres til medhjælperstillinger.



Det massive flertal af forældre frygter, at reduktionen af pædagogstillinger kan forringe kvaliteten i dagpasningen. Og det har de har grund til! Der er ganske glimrende pædagogmedhjælpere, naturligvis, og BUPL samarbejder på mange felter med PMF, men en faglig uddannelse gør en forskel - ikke mindst set i lyset af, at flere og flere opgaver kan forventes at blive lagt ud til kommunerne og dermed til daginstitutionerne.



Det vigtigste ved den kommende kommunalreform er hverken stregerne på landkortet eller antallet af borgere i de nye, store kommuner. Det er opgaveløsningen og kvaliteten i opgaveløsningen, der tæller.

Derfor er det væsentligt at fastholde, at en forbedret økonomi må betyde en professionalisering i opgaveløsningen. Og vil man kvalitet på børne- og ungeområdet, så må arbejdet med kvalitetsudvikling ske sammen med de professionelle udøvere og med inddragelse af den viden og erfaring, vi har i faget.



Umiddelbart har BUPL ikke nogen indflydelse på, hvordan det nye Danmarkskort skal se ud. Det er ikke fagbevægelsen, der inddrages i diskussionerne om, hvor stor en kommune maksimalt bør være geografisk, så vi skal ikke vurdere, om Morsø ved sammenlægning kan rette op på de elendige børnepasningsforhold, som den nærmest legendariske TV-udsendelse gav et indblik i - eller tage stilling til, hvem der skal være sammen med Farum.



I sidste uge blev det imidlertid besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, der består af forbundsrepræsentanter og nogle af formændene i BUPL's fagforeninger.

Opgaven for arbejdsgruppen er bl.a. at indkredse det fagpolitiske fokus og prioritere fagforeningernes krav i forandringsprocesser, og dette forum skulle gerne blive rammen om et godt og konstruktivt fagpolitisk arbejde og samarbejde.



Et centralt aspekt i de kommende måneders debat er, at demokratiet ikke trædes under fode med kommunesammenlægningerne. Selv om der måske fysisk bliver længere afstand til rådhuset, må borgernes indflydelse på de lokale beslutninger sikres og prioriteres. Det gælder også på vores område - altså forældrenes demokratiske deltagelse i de beslutninger, der vedrører deres børns institutioner.



Nu venter vi så på strukturændringer - men vi venter absolut ikke passivt.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.