Leder: Vi går mod krig

BUPL's kongres i november udtalte, at det er vigtigt, at det internationale samfund står sammen i bestræbelserne på at gøre verden mere demokratisk og mere fredelig.

Krigen i Irak er uundgåelig, hedder det fra flere af verdens ledere med USA's præsident George Bush i spidsen. Hvorfor mon denne meget kategoriske udtalelse? Er det for at lægge et stærkt pres på FN? Er det i en god sags tjeneste - for at befri Iraks befolkning for Saddam Hussein? Er det for at sikre, at argumenterne for en anden løsning ikke får indflydelse? Eller er det olieinteresser, der spiller ind? Og er der overhovedet noget alternativ til en krig?

Det er spørgsmål, som er meget svære at svare entydigt på, men for mig står det meget klart, at der skal skabes et alternativ til krigen. Ikke fordi jeg på nogen måde kan bakke Saddam Hussein op, men fordi det altid er den civile befolkning - børnene og ikke magthaverne - der kommer til at betale prisen. Fordi en krig ikke er midlet til at skabe dialog og fredelig sameksistens, og fordi krig ikke er et middel til at skabe udvikling og demokrati på.

Det har historiens erfaringer med krig vist.



Som jeg har opfattet FN's resolution, som blev ensstemmigt vedtaget i november 2002, så skulle våbeninspektørerne i gang med første fase af en krigsforebyggende indsats. En indsats, der skulle gøre en krig i Irak overflødig. Men jo mere jeg læser, jo mere jeg hører i radio og ser i TV, jo mere bekymret bliver jeg for, at bomberne begynder at falde over Irak. Med FN's opbakning eller ej, så vil USA og dets allierede være parate til at skride til handling fra slutningen af februar eller marts.

Senest har statsminister Anders Fogh Rasmussen skrevet læserbrev med opbakning til USA's krigsførelse og dette på trods af en stadig stigende befolkningsmæssig modstand både i Danmark og USA samt i resten af verden.



BUPL's kongres i november udtalte, at det er vigtigt, at det internationale samfund står sammen i bestræbelserne på at gøre verden mere demokratisk og mere fredelig. FN og andre internationale organisationer skal spille en central rolle i at skabe fred, så vi ikke overlader det til stormagterne egenhændigt at dirigere verdens gang.

Kongressen udtalte også, at det er vigtigt med et folkeligt engagement for freden og mod krigen.



Så jeg vil her opfordre til, at vi aktivt, og på de måder vi hver især har mulighed for, vil arbejde for freden.

Den 15. februar er der demonstrationer i en lang række lande. Der bliver også stor demonstration i København (se http://www.nejtilkrig.dk), og der er startet et initiativ i Århus, hvor man opfordrer til at sende en "nøgle for fred" til statsminister Anders Fogh Rasmussen (se www.friforkrig.dk).

Vi kan alle sammen gøre noget.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.