Leder: Pædagogik på skærmen

Udsendelsesrækken "Når far og mor er på arbejde" kan forhåbentlig være en generel øjenåbner for, at ressourcer og resultater hænger sammen.

Jeg tror, vi er mange, der reserverer mandagsaftenerne til at se TV for tiden. Med sidste uges opstart i form af en hel tema-aften sender DR2 i alt seks udsendelser om daginstitutionerne, om forældres forventninger, om pædagogers arbejdsforhold og om børn og unges hverdag.

Udsendelserne suppleres med flere radioudsendelser og med debat på DR's hjemmeside. Her finder man også baggrundsmateriale, dokumentation og links til relevante informatorer - f.eks. BUPL.

Adressen til seriens hjemmeside er: www.dr.dk/bornepasning.



Det er bemærkelsesværdigt, at Danmarks Radio har taget dette initiativ, og det er betryggende, at det er undervisningsafdelingen på "den hemmelige kanal", der står for udsendelserne. Vi er ikke ude i den overfladiske underholdning eller de skarpt vinklede nyheder. Underholdning og nyheder er udmærkede ting, hvis det er det, man går efter, men daginstitutionsområdet med alle dets interessenter og i al dets mangfoldighed fortjener absolut også en grundigt researchet serie, hvor mange forskellige emner belyses fra mange forskellige udgangspunkter og synsvinkler.

Også profilering af den pædagogiske faglighed og af, hvad vi som pædagoger kan, vil og gør sammen med børn kommer med denne serie ind i de danske hjem.



Det er meget interessant, at udsendelserne kommer netop nu, hvor budgetforhandlingerne i kommunerne igen munder ud i besparelser. Vilstrup-undersøgelsen, som også har været omtalt her i bladet, viste, at mere end 70 pct. af kommunerne sparer på området, og at mere end hver fjerde kommuner på et eller flere niveauer henter besparelser ved at stramme normeringerne - altså ved institutionssammenlægninger, merindskrivninger og lignende tiltag. Det kommer til at mærkes i de kommende år.



I flere af udsendelserne - og ikke mindst i debatten - er forældrene i fokus. Sammen med børnene naturligvis. Og mange forældre er utrygge ved pædagogernes travlhed. Ofte med god grund føler de, at lige bestemt deres barn fortjener mere plads, tid og omsorg.

Forældre vil det bedste for deres børn - ingen tvivl om det. Og de bliver usikre, når pædagogen måske reagerer negativt på kritik eller forældreforslag. En negativ udvikling accelererer, hvor forældrene føler, at de ikke "har lov" til at sige noget - og pædagogerne oplever, at de mødes af stadigt flere krav.



Udsendelsesrækken kan forhåbentlig være en generel øjenåbner for, at ressourcer og resultater hænger sammen. At forventninger og krav til børnenes hverdag i institutionerne ikke har endestation hos den enkelte pædagog eller den enkelte leder.

I den populistisk-politiske snak om læreplaner er det mere relevant at se på, hvad det er, vi som samfund vil med daginstitutionerne. Hvad er det, de skal og kan give børnene og de unge, og hvilke midler og redskaber er der derfor brug for?

Så derfor lige nu: Børnehaver skal ses i fjernsynet.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.