Kongres med mange ubekendte

BUPL's 6. ordinære kongres, som starter i dag, tegner særdeles spændende. Ikke bare er der for første gang længe kamp om pladserne i forbundsledelsen, på programmet står også vigtige ideologiske og praktisk-politiske spørgsmål. Når kongressen slutter lørdag eftermiddag, kan BUPL være blevet en anden.

Skal institutionslederne kunne sende egne delegerede til fremtidige kongresser? Hvad vil det gøre ved medlemsdemokratiet og sammenhængskraften i organisationen, hvis en gruppe på den måde gives særstatus? Hvordan vil ledergruppen reagere, hvis de ikke får egen repræsentation? Vil de i skuffelse melde sig ud af BUPL?

På det "indenrigspolitiske" frontafsnit er forslaget om at give lederne en ny organisatorisk placering klart det mest kontroversielle. Og udfaldet uforudsigeligt. Til forslagets vedtagelse kræves 2/3 flertal, og det bliver - modtagelsen på de lokale generalforsamlinger taget i betragtning - svært at samle en så stor opbakning.

Derfor spekuleres der også en del over, om et forslag fra BUPL Frederiksberg, som nøjes med at give leder-repræsentanterne en formaliseret taleret på kongressen, kan komme til at gøre det ud for et brugbart kompromis.

"Leder-pakkens" andre elementer - blandt andet sikringen af god, professionel support i lederfaglige anliggender - skal derimod nok blive vedtaget.



Irak. På det "udenrigspolitiske" frontafsnit må der også forventes en interessant debat, efter at BUPL Fyn i 11. time har fremsat forslag til en kongresudtalelse, hvori man afviser en krig mod Irak, hvad enten den er bakket op af FN eller ej. Det er år siden, at en BUPL-kongres har haft en så "storpolitisk" sag på dagsordenen. Det hørte, troede mange, den DKP-røde fortid til, da BUPL var et yderst aktivt medlem af diverse venskabsforeninger og af Samarbejdskomiteen for Fred og Sikkerhed, om hvem det i den borgerlige presse hed, at den gik Sovjetunionens ærinde.

Synspunkter for og imod storpolitisk involvering blev tidligere på efteråret luftet, da hovedbestyrelsen behandlede et forslag om, at BUPL skulle støtte Boykot Israel-kampagnen. 19 stemte for, mens 21 stemte imod. Blandt sidstnævnte var forbundsformand Bente Sorgenfrey, mens et andet forretningsudvalgsmedlem, faglig sekretær Lis Pedersen, stemte for forslaget. Det gjorde i øvrigt også næstformanden i BUPL København, Allan Baumann, en af de tre udefra kommende, som søger valg til forbundsledelsen.



Formand på spil. Da BUPL Fyn fremsendte sit Irak-forslag, kendte fagforeningen ikke til indholdet af forbundsledelsens udspil "Nej til krig og terror". Det gør man nu, men det har ikke fået fynboerne til at trække deres forslag.

Lars Søgaard, næstformand for BUPL Fyn: »Forslaget fra forbundsledelsen er sådan set meget godt, men vores udmærker sig ved at gå mere stringent på den aktuelle trussel, nemlig USA's planer om en krig mod Irak. Desuden præciserer den, at BUPL og den øvrige fagbevægelse skal gå aktivt ind i opbygningen af en anti-krigsbevægelse,« påpeger Lars Søgaard.

Anser Irak-spøgsmålet for at være det vigtigste på kongressen gør Lars Søgaard dog ikke.

»Jeg er spændt på, hvordan det går forslaget om at give lederne egne kongres-delegerede. Jeg ser også frem til diskussionerne om Ny Løn, og er naturligvis optaget af kampvalget til forretningsudvalget. Vi risikerer jo som fagforening at miste vores formand,« noterer Lars Søgaard med henvisning til, at den fynske BUPL-formand, Lisbeth Schmidt Jespersen, er en af ni kandidater til syv pladser i forretningsudvalget.



Ny Løn. Størst praktisk betydning for medlemmerne får det nok, hvilken attitude kongressen anlægger over for Ny Løn. Tror kongressen, at Ny Løn kan bringes til at fungere noget bedre, skal systemet simpelthen skrottes, eller skal man kan forsøge at udvikle et alternativ?

Det lader på forhånd til, at det er alternativet, som kan samle. I såvel det forslag til kongresudtalelse, som forretningsudvalget har formuleret, og det, som BUPL-fagforeningerne i Århus og København står bag, peges på, at BUPL frem mod OK 05 får en opgave med at udvikle et alternativ til den nuværende lønmodel.

Den største forskel på forslagene er, at Århus-København-aksen klart og tydeligt siger, at arbejdsgivernes intentioner med Ny Løn er at gøre løn til et individuelt anliggende mellem ledelsen og den enkelte medarbejder.



Personvalg. Elementært spændende er det, når der kan sættes ansigter på i en politisk kamp. Og det kan der på denne BUPL-kongres. Ni kandidater kæmper om syv pladser til forretningsudvalget. Nye kandidater kan nå at melde sig helt frem til valghandlingens start.

Afstemningsreglerne tillader de delegerede at stemme på kun en kandidat, når der skal vælges fire faglige sekretærer. Det kunne indbyde til at stemme taktisk, hvad der gør i sig selv ikke gør det lettere at forudsige, hvem der hen på lørdag eftermiddag vil modtage blomster og

lykønskninger med deres valg til BUPL's forbundsledelse.

Jo, gu' er det spændende.



Følg kongressen på http://www.bupl.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.