Kommune: Hellere lokke med argumenter end tvang

Københavns Kommune tager et nyt skridt for at undgå, at cirka 100 af kommunens børn tvinges i dagtilbud. Tvangen kan være en konsekvens af den ghettopakke, som et flertal i Folketinget har vedtaget. Pakken betyder, at nybagte forældre, der bor i såkaldte ghettoområder, skal aflevere deres etårige børn i en institution. Hvis børnene ikke kommer mindst 25 timer om ugen, får forældrene frataget børnechecken. Det er første gang i Danmarkshistorien, at forældre systematisk tvinges til at sende så små børn i institution. Vuggestue har altid været et frivilligt tilbud til nybagte forældre.

Sådan ønsker de københavnske politikere, at det bliver ved med at være. Kommunen har derfor afsat 5,2 millioner kroner over fire år til at sende en pædagog, en sundhedsplejerske, og en psykolog ud i udsatte boligområder som Mjølnerparken og Tingbjerg.

De tre skal overbevise forældrene om, at de frivilligt skal skrive deres børn op til plads i daginstitutionen. Målet er at undgå, at børn tvinges i dagtilbud:

»For så starter relationen til pædagoger og ledelse et skidt sted. Vi vil hellere bruge kræfter på at tale om, hvad et dagtilbud kan gøre af gode ting for disse børn,« siger børne-og ungdomsborgmester i København Jesper Christensen (S) til Jyllands-Posten.

Kommunens medarbejdere skal opsøge familierne hjemme. Det kan være, at de banker på småbørnsforældrenes dør, sender dem et brev eller møder dem andre steder. Forældre kan også blive inviteret på besøg i en vuggestue.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.