Jul i a-kassen

Nu er det snart jul igen. Og julen koster som bekendt mange penge, hvorfor der sikkert er en del af a-kassens medlemmer, der er interesseret i at høre, hvornår der udbetales penge, og i hvilke situationer der kan udbetales dagpenge under en institutionslukning. Vi vil samtidig orientere om, hvilke satser a-kassen udbetaler med i 2002.

Udbetaling før jul. A-kassen udbetaler dagpenge og andre ydelser inden jul, hvis vi modtager dit udbetalingskort senest tirsdag den 18.12.01. Pengene vil være til disposition på din bankkonto den 21.12.01. Modtager vi dit udbetalingskort efter den 18.12.01, kan du ikke nå at få penge inden jul.



Julelukning. En del institutioner holder lukket i forbindelse med jul og nytår. Derfor vil en del af vore medlemmer være omfattet af julelukning. Vi vil her orientere om, hvordan du skal forholde dig, hvis du er omfattet af en julelukning.

Reglerne gælder kun for fastansatte og månedslønnede vikarer. For timelønnede vikarer gælder andre regler. Er der lukket på din institution mellem jul og nytår, er du omfattet af en tvungen lukning. Har din arbejdsgiver meddelt dig, at du skal holde ferie på grund af lukningen, betyder det, at du skal holde ferie.

Har du afholdt al din ferie med løn eller feriegodtgørelse fra en arbejdsgiver, kan du eventuelt modtage dagpenge under ferie fra a-kassen. Men har du ikke ret til dagpenge under ferie fra a-kassen, enten fordi du allerede har holdt al din ferie, eller fordi du ikke har optjent ret til dagpenge under ferie fra a-kassen, kan du under visse betingelser modtage almindelige dagpenge under julelukningen.

Du skal henvende dig i a-kassen og udfylde en ledighedserklæring og et dagpengekort. Det er normalt en betingelse for at modtage dagpenge, at du er tilmeldt arbejdsformidlingen, men det behøver du ikke, hvis julelukningen kun vedrører den 24. december og dagene mellem jul og nytår samt den 31. december og arbejdet genoptages onsdag den 2.1.02.

Men holder din institution lukket andre dage end de nævnte, skal du personligt møde frem på arbejdsformidlingen, den første dag institutionen holder lukket.

Du kan kun modtage dagpenge for de dage, hvor du er "udelukket" fra din arbejdsplads, og hvor din arbejdsgiver trækker dig i løn.

Du har ikke ret til arbejdsgivergodtgørelser for 1. og 2. ledighedsdag, fordi en julelukning ikke anses for at være et arbejdsophør.

På dagpengekortet skal du skrive "0" ud for de dage, hvor du er udelukket og ikke modtager løn. Men vær opmærksom på, at du skal skrive timer på kortet ud for helligdagene, da du modtager løn for disse.



Timelønnede vikarer. Er du ansat som vikar på timeløn og din ansættelse ikke har varet ud over tre måneder, er du ikke omfattet af reglerne om julelukning.

Skal du ikke møde på arbejde, fordi institutionen holder lukket, er der tale om et almindeligt arbejdsophør. Du skal derfor personligt møde frem på arbejdsformidlingen, med mindre du allerede er tilmeldt. Din ret til dagpenge er afhængig af dit fremmøde på arbejdsformidlingen.

Har du inden for fire uger haft mindst 74 timers arbejde, har du ret til betaling fra din arbejdsgiver for 1. og 2. ledighedsdag. Men det skal du nok selv gøre din arbejdsgiver opmærksom på. Din ret til betaling for helligdagene vil være afhængigt af, om du har arbejdet i seks arbejdsdage eller mere uden afbrydelser op til helligdagene.

Arbejder du i et fast skema, skal du have betaling for de skemalagte timer. Arbejder du uden fast skema, beregnes lønnen med et gennemsnit af de arbejdstimer, du har haft de sidste seks arbejdsdage op til helligdagen. Arbejder du i et vikariat for en bestemt medarbejder, skal du have en betaling, der svarer til denne medarbejders gennemsnitlige daglige arbejdstid.



Skattekort for år 2002. Skattekortet for år 2002 anvendes på alle udbetalinger, der finder sted efter den 31.12.01. A-kassen har elektronisk fået overført dine skatteoplysninger. Men det gælder ikke for alle vore medlemmer.

Du skal ikke længere indsende skattekort til a-kassen, hvis du er blevet ledig eller har modtaget en ydelse fra os før den 1.10.01. Men er du blevet ledig, eller har du først modtaget en udbetaling fra a-kassen efter den 1.10.01 skal du indsende dine skattekort, da vi ikke elektronisk har modtaget oplysningerne.

Er du i tvivl, om vi har modtaget dem, kan du se det på forskudsopgørelsen, som skattevæsnet har sendt til dig. Får du rettet dit skattekort, enten når du modtager det eller senere, skal du sende det rettede skattekort til os.

Har vi ikke modtaget dine skatteoplysninger enten direkte fra skattevæsnet eller fra dig selv, skal vi trække 60 procent i dine udbetalinger. Har du modtaget et frikort, skal du altid sende det sammen med dit udbetalingskort.



Maksimale dagpenge- og efterlønssatser med virkning fra 7.1.2002.



Dagpengesatserne for 2002 skal reguleres med 2,7 procent



De maksimale satser for 2002 er herefter:



Dagpenge

Fuldtidsforsikrede 604,- kr.

Deltidsforsikrede 403,- kr.

Dimittendsats, fuldtidsforsikrede 495,- kr.

Dimittendsats, deltidsforsikrede 330,- kr.



Efterløn gammel ordning

Fuldtidsforsikrede, trin 1 604,- kr.

Deltidsforsikrede, trin 1 403,- kr.

Fuldtidsforsikrede, trin 2 495,- kr.

Deltidsforsikrede, trin 2 330,- kr.



Efterløn, ny fleksibel

Fuldtidsforsikrede på 91% 550,- kr.

Deltidsforsikrede på 91% 367,- kr.

Fuldtidsforsikrede på 100% 604,- kr.

Deltidsforsikrede på 100% 403,- kr.



Orlov børnepasning

Orlov som fuldtidsforsikret 362,- kr.

Orlov som deltidsforsikret 242,- kr.



Overgangsydelse

Fuldtidsforsikrede 495,- kr.

Deltidsforsikrede 330,- kr.



Fradragsfri indtjening på overgangsydelse udgør i 2002

Fuldtidsforsikrede 32.800,- kr.

Deltidsforsikrede 21.900,- kr.



Arbejdsgiverbetaling for 1. og 2. ledighedsdage (G-dage)

Hel godtgørelse pr. dag 604,- kr. (ledig over fire timer)

Halv godtgørelse pr. dag 302,- kr. (fire timer eller mindre)



A-kassens omregningssats i år 2002 151,27 kr. pr. time.



I BUPL-A ønsker vi alle vore medlemmer en glædelig jul og et godt nytår.



Forsikringssekretariatet, Anni Moltke

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.