Intet nyt fra Tanzania

I efterårsferien var Hampen Ungdomsskoleklub i Tanzania for at pakke en container med gaver til en lokal ungdomsklub ud. Dengang kom containeren aldrig, og nu, halvanden måned senere, står den stadig på havnen i Dar es Salaam

På halvanden måned er der overhovedet ikke sket noget, må Erik Rasmussen, klubleder i Hampen Ungdomsskoleklub i Ølstykke, erkende. Han er idémanden bag et udvekslings- og udviklingsprojekt i Tanzania, hvor Hampen støtter den lokale Mazingira Youth Club i landsbyen Usangi.

Sidste sommer var Erik Rasmussen i Usangi, hvor han endte med at finansiere et helt nyt klubhus til den lokale klub. I efterårsferien var Erik Rasmussen i Usangi med en flok unge for anden gang, dels for at se den nybyggede klub, dels for at komme med inventar og nyttige gaver til klubben i form af en fyldt container. Men containeren nåede aldrig frem, mens Hampen var dernede.

Problemet var dengang, at modtageren, Mazingira Youth Club, ikke var registreret som en frivillig organisation, en såkaldt NGO, som er fritaget for at betale told og skat af gaver. Derfor blev modtageren af containeren ændret, så det blev en lokal kostskole, der rent proforma skulle være modtager. Skoler skulle nemlig kunne få gaver uden problemer, forlød det i efter-årsferien, hvor Erik Rasmussen endda blev lovet, at containeren ville være i Usangi i uge 43.

Men alligevel er containeren stadig på havnen i Dar es Salaam, fortæller Erik Rasmussen.

»Og jeg kan ikke rigtig finde ud af, hvorfor den stadig er det. Det firma, vi har hyret, har en agent dernede, og han bliver ved med at sige, at nu er tingene i orden, og nu kommer con-taineren med en lastbil op til Usangi. Det har han sagt til mig tre gange, siden vi kom hjem,« siger Erik Rasmussen.

»Foreløbig har jeg fået en ekstraregning på 1.000 dollars, som jeg skal betale. Men jeg betaler ikke en klink, før jeg ved, at den container er i Usangi. For jeg har betalt over 30.000 kroner for transporten, og vi kan ikke blive ved,« siger Erik Rasmussen.



Intet svar fra Usangi. Erik Rasmussen har også et andet udestående fra besøget i efterårsferien. Det viste sig, at en magtkamp havde fået de unge til at droppe klubben, fordi de ikke mente, at de havde indflydelse på klubbens hverdag og aktiviteter. Problemerne skyldtes primært, at det ikke var Mazingira Youth Club, der ejede grunden, men Izzadin Kabewa, den oprindelige idémand og Hampens kontaktperson. Han skulle angiveligt mene, at når han ejer grunden, så har han også vetoret over klubbens aktiviteter. Derfor besluttede Erik allerede i efterårsferien, at han ville købe grunden og give den til Mazingira Youth Club. Men der er heller ikke sket noget på det område, fortæller Erik Rasmussen.

»Jeg venter stadig på et tilbud, og det bliver jeg ved med at skrive. Jeg har mailet til dem 10 gange, siden vi kom hjem, og det er en standardformulering i alle mails ligesom "i øvrigt mener jeg, at Karthago burde ødelægges",« siger Erik, der ikke har fået et eneste konkret svar på sin fore-spørgsel om at købe grunden.

»Nogle af mine mails svarer de slet ikke på. Det er, når jeg bliver lidt stram. Og på de andre får jeg bare sådan nogle høflighedssvar: "Hils din familie, hils dem alle sammen". Det kan jeg ikke bruge til noget,« siger Erik Rasmussen, der netop har haft problemet med den afrikanske venskabsklub oppe på et personalemøde.

»Vi er der nu, hvor vi siger, at hvis det her ikke kommer i orden, så trækker vi os ud af projektet. Vi har jo leveret det, vi skal levere, nemlig et hus og noget inventar. Det var vores mål for det her. Og hvis de ikke gider at spille med på det her, så kan de rende os. Så finder vi en klub i Brasilien i stedet for. Der er jo klubber nok at hjælpe,« konstaterer Erik Rasmussen.

Han understreger, at han bestemt ikke har opgivet endnu.

»Jeg er uforbederlig optimist. Jeg tror på, at det nok skal løse sig,« siger Erik, der regner med at tage til Usangi i januar sammen med repræsentanter fra Ungdomsringen og Dansk Ungdoms Fællesråd, der i fællesskab kører et u-lederprojekt i området.



Børn&Unge har tidligere skrevet om Hampens udvekslings- og udviklingsprojekt i artiklerne Min afrikanske klub, Børn&Unge nr. 35/2000, Til Afrika fra Ølstykke, Børn&Unge nr. 35/2001 og Den hvide mand med pengene, Børn&Unge nr. 46/2001 (de to sidste artikler er tilgængelige på http://www.boernogunge.dk)

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.