Institution i krise

Dårligt psykisk arbejdsmiljø i den udliciterede institution Klosterdalen i Kalundborg tvinger personalet væk eller gør dem syge. Driftsherren, Børn & Unge Fonden, der ifølge en uvildig rapport har skabt problemerne, siger, at problemerne nu er løst, og anklager til gengæld BUPL for overenskomststridig arbejdsnedlæggelse

Halvdelen af pædagogerne har været langtidssygemeldte i efteråret, deriblandt både lederen og tillidsrepræsentanten. Souschefen og sikkerhedsrepræsentanten har sagt op. Daginstitutionen Klosterdalen er i krise, fastslår en analyse udarbejdet af et uafhængigt firma.

Analysen peger også på, at krisen især skyldes forholdet til Børn & Unge Fonden, der har drevet Klosterdalen siden institutionens åbning den 1. marts 2001. Klosterdalen er normeret til 44 børnehavebørn og 12 vuggestuebørn.

Børn & Unge Fonden blev verdensberømt i Danmark for fire år siden, da den indførte internetkamera, så forældrene på computeren kan se børnene i institutionen Dronning Olga på Frederiksberg, København. Samtidig er Børn & Unge Fondens institutioner også kendt for blandt andet at tilbyde tøjvask, færdig mad til forældrene og afhentning af børnene om morgenen på bopælen.



Formand et problem. Børn & Unge Fonden er opmærksom på, at der er problemer i Klosterdalen. Derfor har fonden i november kontakt med Institut for Serviceanalyse, som bliver bedt om at hjælpe institutionen med supervision. Den 20. november skriver Poul Schou, seniorkonsulent i Institut for Serviceanalyse, det, han kalder "en procesanalyse", baseret udelukkende på de ansattes oplevelse af arbejdspladsen. Børn&Unge er i besiddelse af analysen.

Analysen er en sønderlemmende kritik af forholdene i daginstitutionen, der af Poul Schou vurderes til at være i en krisetilstand. Stressede, udbrændte medarbejdere, der føler sig truet emotionelt.

Især peges på problemer i samarbejdet mellem institutionen og Børn & Unge Fonden. Eller som der står i analysen:

"Den mest problematiske relation er her til driftsherren Børn & Unge Fonden, primært relateret til formanden (Johnny Wetterstein Hansen, red.). Problemerne beskrives som:

l Manglende opfølgning på institutionens ønsker om budget og normeringsgrundlag.

l Aftale om jævnlige møder gennemføres ikke (...).

l Manglende vejledning, rådgivning og opfølgning på forespørgsler.

l Behov for "ægte" støtte og engagement (...).

l Manglende tilbagemelding på løn- og ansættelsesspørgsmål i to konkrete sager.

l For mange store armbevægelser, for mange ord og for lidt handling"



Har passet møder. Johnny Wetterstein Hansen, formand for Børn & Unge Fonden, påpeger, at punkterne ikke er uddybet i analysen:

»Bare for at tage et eksempel så er det ikke mig, der til daglig sidder med budget. Forretningsfører og næstformand melder budget ud. Selvfølgelig, når man har et ansigt på, så kommer der kritik på det ansigt, og det tager jeg da i mod og reflekterer over det,« siger Johnny Wetterstein Hansen og tilbageviser, at de jævnlige møder ikke bliver gennemført.

»Det passer ikke. Der har været afholdt to til tre møder hver eneste måned, hvor vi har været til stede, året igennem, og det kan vi dokumentere,« siger Johnny Wetterstein Hansen.



Normering. Johnny Wetterstein Hansen mener snarere, at problemerne på Klosterdalen, ud over manglende ledelse, skyldes et uheldigt sammentræf af sygdom og nogle rygter, som løb løbsk:

»Det kører godt fra marts til september, og så kommer der noget sygdom i huset, som ikke har noget med den her sag at gøre, hvor der er nogle uheldige omstændigheder omkring den måde, hverdagen har været organiseret på. Samtidig er der plantet et rygte om, at Klosterdalen ligger under den normering, som man har i kommunen,« siger Johnny Wetterstein Hansen.

»Hvis man får at vide, at man er undernormeret, så har det til tider den selvforstærkende virkning, at "for pokker, vi løber hurtigere, end vi skal",« siger formanden for Børn & Unge Fonden og understreger, at Klosterdalen har bedre normering, bedre fysiske rammer og bedre løn til ledelsen end de kommunale institutioner i Kalundborg.

»Hvilket Kalundborg Kommune også har bekræftet,« siger formanden

Men Bertha Langhoff Hansen, formand for BUPL Vestsjællands Amt, mener ikke, at normeringen er entydigt bedre i Klosterdalen.



To ledere ansat. En måned efter, den 21. december, reagerer Børn & Unge Fonden på procesanalysen - ved at forflytte lederen af Klosterdalen til fondens institution Frydendal på Frederiksberg med en uges varsel. Lederens sygemelding udløber ved årsskiftet, og hun får besked på at møde op på Frederiksberginstitutionen den 2. januar i år. Begrundelsen for forflyttelsen er, at fonden har mistet tilliden til lederens "evne og/eller vilje til at løse de problemer, der uværgerligt opstår hen ad vejen på enhver arbejdsplads", som der står i fondens brev til lederen.

Men lederen kan ikke bare forflyttes, siger Bertha Langhoff Hansen, formand for BUPL Vestsjællands Amt:

»Lederen er ansat i Klosterdalen. Hun har fikseret ansættelse, det står i hendes ansættelsesbrev,« siger Bertha Langhoff Hansen. BUPL begærer derfor forhandling om lederens overflyttelse, som man mener er overenskomstbrud. Samtidig vil man gerne diskutere arbejdsforholdene i Klosterdalen, hvor tre ud af seks pædagoger er sygemeldte, og to er rejst fra arbejdspladsen.

På mæglingsmødet i forrige uge trækker Børn & Unge Fonden i land og erkender, at man ikke kan forflytte lederen.

Men i mellemtiden har Børn & Unge Fonden ansat en ny leder i Klosterdalen, så lige nu er der faktisk to ledere, men det er ikke et problem, mener Johnny Wetterstein Hansen.

»I princippet kan vi have lige så mange ledere, som vi vil. Det handler om deres komptenceforhold, og hvad de egentlig bliver sat til som ledere. Så længe den leder, der er syg, ikke er der, så bliver vi nødt til at have en leder.«

Der plejer man at konstituere souschefen.

»Der valgte vi så noget andet,« siger Johnny Wetterstein Hansen.



Voldgift. Men Børn & Unge Fonden har også en overraskelse med til mæglingsmødet, fortæller Bertha Langhoff Hansen:

»Vi skulle have begået en kollektiv, overenskomststridig arbejdsnedlæggelse på grund af vores tre medlemmers sygemelding. Det kommer som et lyn fra en klar himmel,« siger Bertha Langhoff Hansen.

»Men det er vi ikke enige i. Fonden vil gerne have, at vi pålægger vores medlemmer at gå i arbejde. Det vil vi selvfølgelig meget gerne, hvis de ikke er syge. Men da vi ikke kan sætte os ud over et lægeligt skøn, og da vi via dokumenterede lægeerklæringer kan se, at vores medlemmer er syge, kan vi jo ikke pålægge dem at gå i arbejde,« siger Bertha Langhoff Hansen og tilføjer, at hun er bekendt med, at en af de syge pædagoger har anmeldt en arbejdsskade på grund af det psykiske arbejdsmiljø i Klosterdalen.

Men Johnny Wetterstein Hansen mener ikke, at lægeerklæringerne er udtryk for, at medarbejderne er syge.

»Har du svært ved at gå op og få en lægeerklæring,« spørger han.

Det må være svært at sætte spørgmålstegn ved en lægeerklæring, når den er der?

»Det gør vi så alligevel. Man må spille med ærlige kort. Hvis man vil lave en konflikt, så må man lave en konflikt, men spørgsmålet er, hvad man skal lave en konflikt ud fra,« siger Johnny Wetterstein Hansen, der mener, at de ansattes sygemeldinger er mistænkelige.

»De starter med at sige, faktisk på samme tid: "Vi har influenza". Og så lige pludselig går influenzaen over i psykisk sygdom. Altså, det er lidt underligt,« mener Johnny Wetterstein Hansen, der nu vil have sagen afklaret ved en faglig voldgift.

Han vil ikke indlede en afskedigelsessag.

»Man kunne godt gå ud og sige, at nu fyrer vi folk, men det gør vi ikke i Børn & Unge Fonden. Så hvis de ikke bliver pålagt at arbejde, står vi i en situation, som vi kan stå i i årevis, og det vil være uheldigt,« siger Johnny Wetterstein Hansen.

Børn & Unge Fonden kræver bod fra både BUPL og de tre sygemeldte medlemmer, men det bliver pure afvist af BUPL. Medlemmerne er syge på grund af de dårlige arbejdsforhold, som fondens egen procesanalyse har dokumenteret, mener Bertha Langhoff Hansen.

»Jeg forstår ikke, at man som arbejdsgiver kan sidde sådan en analyse overhørig og kun udarbejde en lille handleplan og et visionspapir om, at man skal holde møder, når arbejdsmiljøet har en sådan karakter,« siger Bertha Langhoff Hansen.

Men Johnny Wetterstein Hansen påpeger, at det går godt i institutionen nu.

Har I fået rettet op på forholdene på halvanden måned?

»Det, der har ligget til grund for udtalelserne, er, at man har følt nogle ting, blandt andet at normeringen ikke var tilstrækkelig. Den måde, Klosterdalen er på i dag, er slet ikke den måde, som tingene kørte på. Der er ikke de følelser fremme. Det er i hvert fald mit indtryk.«

Mit spørgsmål igen: Er problemerne løst?

»Der er ikke noget psykisk dårligt arbejdsmiljø nu,« siger Johnny Wetterstein Hansen og fremhæver den nye leder som en, der har løftet tingene gevaldigt.

Så analysen er fortid nu?

»Selvfølgelig er der en fortid og en fremtid. Det er det, man skal forholde sig til. Der er i øjeblikket en konflikt, som er kørende, og der har været nogle problemer i Klosterdalen, som er ved at blive løst. Og vi kan håbe på, at de bliver løst hurtigst muligt,« siger Johnny Wetterstein Hansen.

Sagen skal nu afgøres ved en faglig voldgift lørdag den 26. januar.



Dokumentation - Så galt står det til i Klosterdalen

Her er konklusionen fra den syv sider lange analyse udarbejdet af Institut for Serviceudvikling:

Børnehaven Klosterdalen opleves at befinde sig i en krisetilstand med den konsekvens, at medarbejderne føler sig stressede, har udbrændthedssymptomer, føler oplevelse af magtesløshed, og det må konstateres, at flere overvejer deres stilling.

Ligeledes skal det bemærkes, at der hos flere af medarbejderne samt ledelsen er eksempler på et pres-niveau, der kan afstedkomme, at man for en stund mister fodfæstet i tilværelsen og føler sig truet emotionelt - så meget, at brugen af fornuft og problemløsningskapacitet begrænses

Skal der ændres på ovenstående tilstand kræver det en stor indsats fra flere sider, således at man kan få vendt de negative forventninger til nogle positive og fremadrettede.

En handleplan for løsning af ovennævnte problemstillinger må jævnfør de ovenstående vurderinger handle om relationen mellem institution og fond.

Denne relation må på kort/lang sigt forbedres væsentligt, for at man med det eksisterende personale vil kunne sikre sig et arbejdsmiljø, der ikke truer de enkeltes velfærd, men skaber det nødvendige overskud til at vende de negative udviklingsbølger til positive, således at man kan iværksætte den nødvendige støtte, faglige læring og udvikling, der giver sammenhæng til etablerede mål og målbeskrivelser.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.