Inspiration. Man skal være sindssygt god til næsten alt

Det er lidt det hele, man skal præstere med, siger Rikke Seestedt om livet som ung i dag. Hun har siddet i Sundhedsministeriets Ungepanel, som er kommet med ni bud til, hvordan vi som samfund kan forbedre de unges trivsel.

Ungdommens manglende trivsel er så stort et problem, at også sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) har følt sig kaldet til at gøre noget. Ministeren har blandt andet nedsat et ungepanel bestående af 10 unge, der er udvalgt, fordi de enten er aktive debattører af ungdomskultur og trivsel eller kommer fra relevante organisationer. Panelet gav kort før jul sit bud på, hvordan man kan forbedre de unges trivsel.

En af deltagerne i panelet er Rikke Seestedt. Hun er 24 år og frivillig i GirlTalk.dk, der rådgiver piger mellem 12 og 24 år om alle de udfordringer, de kan tænkes at have. Hun har været frivillig i GirlTalk i fire år.



»Jeg blev frivillig, fordi jeg selv har syntes, det var lidt svært at navigere at være ung og godt kunne have brugt en at snakke med.«



Rikke Seestedt har vagten på organisationens chat hver anden uge.

»Jeg møder allermest snakke om krop og kropsidealer og hele det med at præstere,« siger hun.



Hvad skal man præstere med?



»You name it! Det er lidt det hele. I ungepanelet snakkede vi også om, at der næsten er ikke noget, man ikke skal være sindssygt god til. At have en hobby er også noget, man skal vise, hvor god man er til. Så en ting er, at man skal præstere i skolen og være hende den kloge. Man skal også være hende den fede, den sjove, den populære, hende, der ser godt ud. Og så skal man være hende, der hele tiden har overskud. Det gælder både i folkeskolen og gymnasiet og videregående uddannelser.«



Det lyder vildt hårdt.



»Det er pissehårdt. Det er sådan lidt tragikomisk, at man skal leve op til alle de ting, for jeg kan ikke forestille mig nogen, der kan det.«



Er alt, hvad I laver, en præstation?



»Næsten alt, hvad jeg laver med mine venner, bliver dokumenteret på Instagram og Snapchat. Jeg er selv elendig til at lade være med at være på Snapchat og Facebook, for så skal der lige lægges et godt billede op af kaffen, biografen, hvad ved jeg. Og det har været en elendig tur ude, hvis der ikke er nok mennesker, der har anerkendt det.«



Kan man ikke gøre noget for sin egen skyld?



»Det synes vi jo, at man kan, bør og skal, men der er simpelthen bare så mange, som er fanget i det med sociale medier: ’Jeg skal have likes på, hvad jeg foretager mig.’ Det kunne være ret fedt, hvis man fandt tilbage til: ’Jeg har værdi i alt, hvad jeg foretager mig, uanset forventningerne til den præstation jeg yder, det talent jeg har eller mangel på samme.’ Bare det at man gør noget, og at det gør én glad, burde være nok til, at det har værdi. Det vil vi gerne arbejde på.«



Næsten halvdelen af alle 19-årige piger har været til psykolog. Hvorfor er det så svært at være pige?



»Jeg tror ikke, det er sværere at være pige end at være dreng. Jeg tror, der er en masse tabuer for drenge, som ikke bliver sagt højt, og jeg tror, rigtig mange drenge ikke går til psykolog, fordi det gør man ikke som dreng, for så er man ikke sej. Grundlæggende kunne der være lige så meget grundlag for, at drenge gik til psykolog, som piger gør. Jeg tror, at der er et tabu blandt drenge om at snakke om følelser og tanker, som det ville være sindssygt fedt, at der blev åbnet op for.«



Bliver det bedre?



»Jeg håber, at vi kan vende udviklingen, men det kræver en fælles indsats i samfundet og nærmest en kulturel ændring på mange områder. De råd, vi har lavet i ungepanelet, kan ikke stå alene.«



Ungepanelets 9 råd til sundhedsministeren





● Der skal skabes frirum til børn og unge, hvor der ikke skal præsteres.



● Unge med psykisk mistrivsel skal have let adgang til hjælp.



● Børn, unge og deres nære omgivelser skal have digital dannelse.



● Medierne skal tage ansvar for fair formidling.



● Eksponeringen af fiktive kropsidealer skal begrænses.



● Den naturlige krop skal synliggøres.



● Nye initiativer skal understøtte et mere mangfoldigt kropsideal.



● Viden om køn og seksualitet skal øges i befolkningen.



● Respekten for individuelle grænser skal styrkes.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.