Indvandrerbørn ofte for tykke

Indvandrerbørn er i en særlig risikogruppe for at udvikle sukkersyge på grund af overvægt. Det skyldes en uheldig kombination af genetisk disposition og livsstil.

Kombinationen af hyppig overvægt og en tilsyneladende arvelig disposition for type-2-diabetes i bestemte indvandrergrupper gør børnene af disse indvandrere særligt udsatte, når det gælder fedmesygdomme som for eksempel type-2-diabetes.

Ifølge landets førende ekspert indenfor børn og ernæring, Kim Fleischer Michaelsen fra Institut for Human Ernæring, er det almindeligt kendt fra den videnskabelige litteratur, at en række befolkninger, der hos os er indvandrere, har en meget større hyppighed af type-2-diabetes. Det drejer sig bl.a. om folk af pakistansk, indisk og arabisk afstamning.

"Vi får mere og mere type-2-diabetes på grund af overvægt i befolkningen generelt, men det er et faktum, at hyppigheden er meget højere hos visse indvandrergrupper," siger han.

Det bedste bud på hvorfor hyppigheden er højere i disse grupper er, at de har en arvelig disposition. At generne spiller ind.



"Fedmeepidemi". Fedme smitter ikke. Alligevel taler man om, at en "fedmeepidemi" har ramt samfundet. Også børnene er hårdt ramt. Inden for de sidste 30 år er antallet af overvægtige skolebørn næsten fordoblet, og alt tyder på, at børn af indvandrere er særligt hårdt ramt.

"Man har ikke nogen statistikker herhjemme, hvor man har vejet for eksempel pakistanske børn overfor andre indvandrergrupper eller overfor danske børn. Men det er vores indtryk fra sundhedsplejersker og nogle af de projekter, vi har, at der i visse indvandrergrupper er en stor hyppighed af overvægt," siger professor Kim Fleischer Michaelsen.

Han bakkes op af Jens Sune Jacobsen. Han er projektleder på PLAY, som er DGI Storkøbenhavns motionstilbud til overvægtige børn.

"Jeg ser problemet, når jeg taler med de mødre, som møder op sammen med børnene og med sundhedsplejersker. De fortæller, at der er utroligt mange tosprogede overvægtige børn, især piger. Ud fra en uofficiel undersøgelse som skolerne i Nordvest-kvarteret i København har lavet om, hvor mange overvægtige børn, der er på de forskellige skoler, har primært de indvandrertunge skoler eller de etniske privatskoler flere overvægtige end de andre," fortæller han.

Kim Fleischer Michaelsen understreger, at det, at indvandrerbørnene er overvægtige, ikke alene gør dem mere udsatte for type-2-diabetes.

"Børn får ikke så ofte type-2-diabetes kun på grund af overvægt. De skal være meget overvægtige, og vi har meget få danske børn, der får det af den grund.

Men kombinationen af den svære overvægt og hyppigheden af type-2-diabetes i de bestemte etniske grupper, gør, at de praktiserende læger i hvert fald skal være opmærksomme, når der kommer et barn med denne kombination," siger han.

Det har Kim Fleischer Michaelsen været med til at gøre dem. Han har nemlig været med til at udarbejde en ny vejledning til de praktiserende læger, der handler om behandling af fedme hos børn.

"Her anbefaler vi, at de screener børnene for sukkersyge, hvis børnene lider af meget svær overvægt, hvis der er type-2-diabetes i familien, eller hvis de er fra en af de omtalte indvandrergrupper."



Livsstilsbetinget overvægt. Både Jens Sune Jacobsen og Kim Fleischer Michaelsen peger på, at overvægten helt klart er livsstilsbetinget.

"I de indvandrergrupper har man nogle andre spisevaner, og deres mad er ofte utroligt olieret. Samtidig har de måske også været vant til nogle andre og bedre råvarer, og når de så kommer herop og ikke kan få det samme, så er der en tendens til, at de bruger noget, der har en dårligere ernæringsmæssig kvalitet," siger Kim Fleischer Michaelsen.

Han forklarer, hvordan den olierede mad i mange af grupperne også giver prestige:

"Indvandrerne kommer fra kulturer, hvor underernæring har været et stort problem, og hvor der derfor har været status i at være lidt kraftig. Hvis man er lidt kraftig i de lande, så har man ikke noget imod at vise det, for så fortæller det bare, at man har styr på tilværelsen."

Jens Sune Jacobsen oplever også en anden væsentlig årsag til de mange overvægtige indvandrerbørn.

"Disse børn, og især pigerne, er fysisk meget inaktive. Der er ikke den samme tradition for fysisk aktivitet i deres kultur, og derfor er de næsten ikke-eksisterende i foreningslivet. Det har i mange tilfælde også noget med religion at gøre. Pigerne må ikke gå i svømmehallen med en mandlig instruktør og lignende."



Målrettet indsats. Det bekymrer Jens Sune Jacobsen, at han ikke synes, at antallet af børn af indvandrere i PLAY-projektet viser, hvor mange der har problemer med overvægt. Han forudser en svær opvækst som overvægtig indvandrer.

"Jeg tror, at de vil få det utroligt svært. Vi ved, hvor svært det er for overvægtige danske børn. Disse børn af indvandrere skal både slås med de problemer, det giver at være overvægtig, og de problemer, der kan være forbundet med at være indvandrer."

Derfor vil de i PLAY nu have fat på indvandrerbørnene. Det kræver en meget målrettet indsats, og det har DGI nu fået ressourcerne til at sætte i gang. De har nemlig netop fået bevilliget penge fra Sundhedsstyrelsen.

"Vi laver en forundersøgelse fra august 2004 og fem måneder frem. Målet er at finde ud af, hvordan vi bedst muligt kan skabe nogle hold, der decideret er rettet mod disse børn. Vi skal nok have for eksempel nogle imamer og indvandrerorganisationer med ind over. Samtidig kunne jeg forestille mig, at vi skal lave rene pigehold med kvindelig instruktør, så pigerne også kan være med," forklarer Jens Sune Jacobsen.

Nyheden om pengene fra Sundhedsstyrelsen vækker glæde hos Kim Fleischer Michaelsen:

"Det synes jeg er meget positivt. I nogle af de her grupper bliver man nødt til at have en mere specifik tilgang til grupperne og for eksempel også lave information på de sprog og målrettet mod de grupper, at fysisk aktivitet også er vigtigt."



PLAY:

PLAY er DGI Storkøbenhavns motionstilbud til overvægtige børn. I samarbejde med Københavns Kommune, Rigshospitalet, Forskningscenter for Human Ernæring og Julemærkehjemmet i Skælskør sættes der fokus på overvægtige børn i idrætten.

Der er i øjeblikket cirka 100 børn tilmeldt på 10 hold rundt omkring i København. Om en måneds tid starter det 11. hold op.

DGI Storkøbehavn arbejder også på at få koblet en kostpatrulje på holdene.

Læs mere om PLAY på DGI’s hjemmeside: www.dgi.dk under DGI lokalt, amtsforeninger og DGI Storkøbenhavn.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.