Indlæring via monkey-metoden

Aber forstår sig, modsat det moderne menneskedyr, på autentisk indlæring. De skaber selv et naturligt lærende miljø.

På Danmarks Pædagogiske Universitet, pædagogseminarierne og i landets vuggestuer og børnehaver er der stort fokus på pædagogisk indlæring - i teori og praksis. Hvad de færreste måske er opmærksom på, er, at abe-observationer kan bane vej for fornyet indsigt i børn. Studiet af vores artsfæller kan give en forståelse for, hvordan et oprindeligt og 'naturligt' læringsmiljø ser ud. Og det kan i lige så høj grad give os blik for, hvordan vi gennem kulturen har bevæget os væk fra autentisk læring.

"Aberne skaber et lærende miljø ved, at ungen altid er med den voksne. Når den lille abeunge lærer at fiske myrer med en pind, sker det ved, at den observerer de voksne, for derefter selv at øve sig," fremhæver abeforsker og adfærdspsykolog Jill Byrnit. Hun konstaterer, at menneskedyret har glemt denne form for indlæring.



"Problemet i vores kultur er, at vi har fjernet det autentiske læringsmiljø. Vi har ikke rum, hvor barnet er sammen med nogen, der vitterligt ved noget, nemlig voksne mennesker," siger hun.

"I stedet sætter vi børn sammen med andre børn og ganske få voksne, som af ressourcemæssige grunde ikke har mulighed nok for aktivt at gå ind og arbejde med det enkelte barn. Det betyder, at børnene i stedet opdrager hinanden og primært lærer ved at have jævnaldrende som spejl," uddyber hun.



Denne konstruktion er naturstridig, hævder Jill Byrnit. Og det selv om, at megen indlæring er baseret på leg, der både stimulerer og motiverer barnet til læring.

"I vesten hylder vi ideen om børns frie leg. Den indbefatter, at vi fratager børn at deltage i noget, der angår voksne. Men det er en unaturlig tanke," siger Jill Byrnit og hiver aben frem igen:

"Rigtig leg, som den foregår i et abebur, bygger på, at ungen er med. Hele tiden," fastslår hun.



Derfor ser Jill Byrnit gerne, at man i danske institutioner i højere grad vægter almindelige dagligdags aktiviteter som madlavning, pasning af dyr, havearbejde, hvor børnene inddrages. På den måde kommer menneskedyret nemlig tættere på det autentiske læringsmiljø.


Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.