Hun er en af landets bedste kolleger. Der skal være plads til lidt sjov og ballade
Hun er en af landets bedste kolleger. Der skal være plads til lidt sjov og ballade
Når medarbejderne har det godt, er børnene også glade. Det har forskerne fået øjnene op for, skrev Børn&Unge i nr. 6. Og det kan de også skrive under på i den integrerede institution Vestermarken i Stavtrup ved Aarhus.
»Hvis der er trivsel i medarbejdergruppen, har børnene det også bedre. Vi er børnenes rollemodeller, så de må gerne se, at vi har det godt og griner sammen. Det samme må forældrene,« siger Bettina Wiffen.
I Vestermarken har medarbejderne klare aftaler for, hvordan de skal omgås hinanden og børnene.
»Jeg er stolt over at arbejde et sted, hvor det, vi skriver ned, også kan genkendes i virkeligheden. Vi går meget op i at være nærværende og anerkendende over for børnene, og det giver stor mening, for børnene reagerer med det samme, hvis vi bliver pressede og begynder at tale hen over deres hoveder,« siger hun.
Sjov og ballade. Bettina Wiffen er arbejdsmiljørepræsentant, og netop trivslen og arbejdsglæden blandt kollegerne ligger hende meget på sinde – og er efter hendes mening et område, medarbejderne selv kan være med til at sikre.
»Man kan bidrage til et godt arbejdsmiljø ved selv at møde op med et smil på læben og god energi. Det kan godt være, man støder på udfordringer i løbet af dagen, men hvis man har et positivt udgangspunkt, er der større chance for, at dagen bliver god,« siger hun.
»Det er jo ikke, fordi en institution skal være et socialkontor. Men det er vigtigt, at vi kan rumme hinandens forskelligheder og se dem som en styrke. Og at vi kan lave lidt sjov og ballade i hverdagen og ikke tager os selv alt for højtideligt,« fortsætter hun.
Bettina Wiffen var selv udsat for en vis portion ’kollegial ballade’, da hun for nylig var blandt 10 finalister i HK’s konkurrence om ’Danmarks Bedste Kollega’.
Gylden konfetti. »Jeg blev rørt og glad, da min kollega nominerede mig, men jeg tænkte ikke længere end det. Og jeg havde ikke troet, at jeg ville komme i finalen,« siger Bettina Wiffen.
Det gjorde hun dog, og kollegerne valgte at overraske hende med nyheden. Så da Bettina Wiffen blev trukket til side af en pædagog, som havde brug for at tale med sin arbejdsmiljørepræsentant, var det ikke en udfordret medarbejder, som ventede. Det gjorde derimod alle kollegerne, som med flag i hånden råbte tillykke, mens de sendte gylden konfetti ud i personalestuen.
»Det var overvældende. Jeg forstår ikke, hvordan de har formået at holde det hemmeligt for mig, for jeg plejer at være meget opmærksom,« siger Bettina Wiffen.
»Jeg er nok en typisk pædagog, der vil gøre det godt for andre, men har svært ved selv at tage imod. Så jeg blev ved med at sige: ’Det kunne jo lige så godt være en af jer andre’, indtil en kollega gav mig besked på bare at nyde det. Det tog jeg til mig, og jeg blev meget stolt over, at jeg i deres øjne kan bidrage til et godt arbejdsmiljø.«
En god kollega kan efter Bettina Wiffens mening være en medarbejder, der ser de andres indsats og anerkender den.
»Det er også det, vi gør overfor børnene. Vi møder dem med anerkendelse, der hvor de er. Sådan skal vi også være over for hinanden, for eksempel ved at give et smil eller en tommelfinger op, når man går forbi en kollega og ser, at han eller hun laver noget godt,« siger hun.