HB-møde; Nordjyde går efter FU-post

Bente Sorgenfreys afgang betyder, at der skal findes en ny forbundsformand, men det er ikke den eneste konsekvens. Der står også en plads i BUPL's forretningsudvalg tom efter hende.

Den vil faglig sekretær Birgit Elgaard, BUPL Nordjylland, forsøge at blive valgt til på den ekstraordinære kongres onsdag den 10. december. Foreløbig er hun eneste kandidat, så det tegner lyst for hende.

Birgit Elgaard, 45 år, kom i den nordjyske BUPL-bestyrelse i 1994 og blev året efter valgt som faglig sekretær. Hun sidder i det centrale lønudvalg, har i en årrække været involveret i de lokale lønforhandlinger og haft ansvaret for lederrådet hos BUPL Nordjylland.

Birgit Elgaard siger om sig selv og sine mærkesager blandt andet:

"Jeg tror på ærlighed, åbenhed og tillid. Det er vigtigt at være ydmyg og have respekt for det at være valgt af BUPL's medlemmer til en hvilken som helst post.

Nogle vil måske betegne mig som vedholdende, grænsende til det stædige, når det drejer sig om politiske mærkesager og forhandlinger for vores medlemmer. Men også her mener jeg, at det er vigtigt, at BUPL står frem og tydeligt tilkendegiver sine holdninger, ikke kun i forhold til omverdenen, men bestemt også i forhold til vores medlemmer.

På sidste kongres udtrykte jeg bekymring for, om forretningsudvalget nu også kunne arbejde sammen på grund af holdningsforskelle blandt dets medlemmer. Mine bekymringer er i det forløbne år gjort til skamme, og det har været tydeligt, at alle forretningsudvalgsmedlemmer har arbejdet hårdt og samtidig skabt fælles resultater.

Jeg er i det store og hele bærer af BUPL Nordjyllands politiske holdninger. Vi har eksempelvis haft stor modstand imod Ny Løn, men har altid arbejdet loyalt i forhold til afstemningsresultatet. Min holdning til Ny Løn har egentlig ikke ændret sig, blot mener jeg, at vi nu må begrave stridsøksen og i stedet bruge BUPL's kræfter på en meget mere aktuel diskussion, nemlig diskussionen om et alternativt lønsystem," siger Birgit Elgaard.



Sygeplejersker går, pædagoger bliver

BUPL følger ikke med Dansk Sygeplejeråd og de øvrige organisationer i Sundhedskartellet ud af forhandlingsfællesskabet KTO (Kommununale Tjenestemænd og Overenskomstansatte).

Det står fast, efter at hovedbestyrelsen i sidste uge accepterede den model for forløbet af overenskomstforhandlingerne i 2005, som KTO har lagt frem. Modellen er ikke lige frem BUPL's kop the, fordi den indebærer, at de centrale KTO-forhandlinger får mindre vægt. Når den alligevel vandt tilslutning, var det, fordi en afvisning havde været ensbetydende med, at BUPL måtte trække sig ud af KTO. Og det skridt var der ingen, som havde lyst til at tage.

Forhandlingsforløbet vendes i den nye model så at sige på hovedet. Hvor det hidtil har været KTO, som indledte, og enkeltorganisationerne, der fulgte efter, lægges der op til, at det i 2005 bliver omvendt. Hvad der er af uløste problemer, når BUPL og de øvrige 63 organisationer har været ved bordet, tager KTO sig af. Sikringen af reallønnen er også KTO-stof.

Modellen giver øget spillerum til enkeltorganisationerne, men ikke nok til at tilfredsstille Dansk Sygeplejeråd.



Rabat på BUPL-kontingentet

Medlemmer af BUPL har siden 1993 under bestemte forudsætninger haft mulighed for at få nedsat deres fagforeningskontingent. Ordningen omfattede fra starten medlemmer på barsels- og børnepasningsorlov, men er siden udvidet noget, ligesom rabatten er steget i kroner og øre.

På sidste uges hovedbestyrelsesmøde blev et sæt nye regler vedtaget. De indebærer følgende, idet det skal understreges, at rabatterne alene vedrører fagforeningskontingentet og ikke administrationsbidraget til BUPL's arbejdsløshedskasse.

Børnepasningsorlov/den nye barselsaftale: Halvt kontingent, svarende til 201 kroner om måneden. Kontingentnedsættelsen, der sker efter ansøgning og på tro og love, er gældende i de periode, hvor medlemmet ikke har anden indkomst end dagpenge.

Længerevarende sygdom: Halvt kontingent, når sygdommen indebærer bortfald af sædvanlig indkomst. Kontingentnedsættelsen, som også her sker efter ansøgning og på tro og love, bevilges for maksimalt tre måneder ad gangen.

Uddannelse: Halvt kontingent under den forudsætning, at medlemmer under uddannelse har en indkomst, der er mindre end dagpengesatsen.

Nyuddannede: Kontingentfrihed i den måned, hvor uddannelsen færdiggøres, samt efterfølgende måned.

Øvrige rabatmuligheder: I helt særlige tilfælde kan et medlem blive helt eller delvist fritaget for kontingent. Fritagelsen beror på et individuelt skøn, ofte på baggrund af indstilling fra den lokale fagforening.

Rabatordningerne tjener ifølge hovedkasserer Henning Pedersen to formål:

"Vi vil gerne signalere, at pædagoger hører hjemme i BUPL-fællesskabet, også i de perioder, hvor de ikke udøver faget. Samtidig håber vi på, at rabatmulighederne får medlemmer, som ellers kunne finde på at blive passive eller B-medlemmer, til at opretholde det aktive medlemskab."

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.