Gyldne håndtryk; Reglerne bliver ændret

Ekstraordinær kongres angiver retningen, generalforsamlingerne diskuterer de konkrete forslag og den ordinære kongres til efteråret beslutter. Det er køreplanen for en revision af løn- og ansættelsesvilkårene for BUPL's lønnede tillidsfolk.

Allerede på et møde i oktober konkluderede følgegruppen, der er sat i verden for at fortolke og administrere reglerne for valgte lønnede tillidsfolk i BUPL, at der var behov for at igangsætte et revisionsarbejde. Blandt andet blev der peget på, at ordningerne vedrørende fratrædelse skulle ses efter i sømmene.

På baggrund af den senere tids medie- og medlemsstorm med anklager om pamperi i BUPL-systemet har følgegruppen, efter samråd med forretningsudvalg, valgt at lægge op til, at regelsættet skal drøftes allerede på den ekstraordinære kongres 11. marts i København. Konkrete beslutninger skal dog først træffes på den ordinære kongres i slutningen af november.

"Et nyt regelsæt skal have forståelse i medlemsskaren, derfor er det vigtigt, at det bliver diskuteret grundigt på generalforsamlingerne ude i fagforeningerne, inden vi lægger os fast på noget," siger vuggestueleder Kitte Adler-Nissen, et af følgegruppens tre menige BUPL-medlemmer. De øvrige er SFO-lederne Henrik Wilken Pedersen og Ole Haugaard. Forretningsudvalgets repræsentant i gruppen er forbundsnæstformand Lis Pedersen, mens Per Wøssner sidder der for hovedbestyrelsen.

"Selv har jeg nogle gange haft ondt i maven, når vi i udvalget har haft sager oppe om fratrædelsesgodtgørelse til valgte, lønnede tillidsrepræsentanter, som gik af og blev ansat som funktionær i organisationen. Den regel synes jeg står til at blive lavet om," siger Kitte Adler-Nissen, som var faglig sekretær i BUPL København 1990-95 og fik fire måneders fratrædelsesgodtgørelse, da hun stoppede for at blive leder af vuggestuen Myretuen i Gladsaxe.

Henrik Wilken Pedersen mener også, at der skal ske ændringer i reglerne om fratrædelse.

"Vi skal hen til noget, som er sammenligneligt med det, medlemmerne kender fra deres egen hverdag. Udgangspunktet kunne være funktionærlovens regler og de relevante KTO-aftaler. Men ellers må jeg sige, at jeg synes, at der er hel del overdrivelser i den debat, som kører lige nu," siger Henrik Wilken Pedersen, SFO- og klubleder ved Kærbyskolen i Aalborg.



FU'ere meldt til politiet

Skandalen om de gyldne håndtryk til tre chefer i pædagogforbundet BUPL er landet på kriminalpolitiets bord. Det er et menigt medlem af BUPL, Dan Zaklikowesky, der har meldt tidligere pædagogformand Bente Sorgenfrey og hele forretningsudvalget i BUPL til politiet.

Dan Zaklikoweskys anklage lyder på mandatsvig i henhold til straffelovens paragraf 280. Han hæfter sig ved, at de tre forgyldte chefer, der tilsammen har fået 4,4 mio. kr. i fratrædelsesgodtgørelse, er blevet tildelt langt mere, end de egentlig havde krav på.

"Forretningsudvalget har givet cheferne fire-fem gange så mange penge som nødvendigt. Dermed har de fået en personlig vinding for medlemmernes penge," siger han til Søndagsavisen.

"Det er vigtigt at få placeret et ansvar i den her sag, så vi kan få stoppet det tag selv bord, der er i BUPL i øjeblikket," begrunder Dan Zaklikowesky sin anmeldelse, som han har afleveret til kriminalpolitiet i København.

En af de anmeldte, Bente Sorgenfrey, der som formand for BUPL spillede en central rolle, da millionhåndtrykkene blev givet, mener ikke, at hun har begået noget kriminelt.

"Det lyder voldsomt, men jeg mener ikke, at han har noget at have anklagen i. Jeg er dog ikke overrasket over anmeldelsen, for der dukker meget spændene op i den her sag," siger Bente Sorgenfrey ifølge Søndagsavisen.

mbp

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.