Gyldne håndtryk; BUPL-toppen i syrebad

Gennem syv timer haglede kritikken ned over forretningsudvalget på et af de barskeste hovedbestyrelsesmøder i BUPL's historie. Ekstraordinær kongres i løbet af en måned til halvanden skal vælge ny ledelse. Medlemmerne af forretningsudvalget stiller deres mandater til rådighed.

Det her, det er simpelthen for langt ude. Hvad i helvede tænkte I på? Hvorfor blev vi ikke orienteret? I har skadet BUPL's ry og rygte i en grad, så det ikke er til at holde ud at tænke på.

Vrede, forundring, stærke følelser og indignation løb som en ætsende lavastrøm gennem indlæggene, da BUPL's hovedbestyrelse i sidste uge konfronterede forretningsudvalget i den affære, som over de seneste uger er blevet oprullet i massemedierne, og som efter reaktionerne at dømme har vakt megen forbitrelse i medlemskredsen.

Hvis det skulle have forbigået en læsers opmærksomhed, så her et kort resume af sagen: Tre af forbundshusets administrative chefer tildeler en medarbejder, som tillige er fællestillidsrepræsentant, en skriftlig advarsel. Forretningsudvalget udtaler deres tillid til cheferne. Medarbejderne i forbundshuset protesterer. Forretningsudvalget presser, under indtryk af faren for en arbejdsnedlæggelse, cheferne til at trække advarslen tilbage. Cheferne betinger sig, at de kan forlade deres stillinger med en fyrets rettigheder, hvis de vurderer, at desavoueringen betyder, at deres muligheder for at udøve troværdig ledelse er blevet ødelagt. BUPL's forretningsudvalg indgår tidsbegrænset aftale om vilkår ved fratræden, som alle tre benytter sig af. Samlet regning til BUPL: 4,4 millioner kroner. Med til historien hører også, at to af cheferne, nemlig sekretariatschef Andy Andresen og personalechef Yvonne Barnholdt, hurtigt får andet, vellønnet arbejde, og at det for Andy Andresens vedkommende er i hovedorganisationen FTF, hvor BUPL's tidligere forbundsformand, Bente Sorgenfrey, er nyvalgt formand.



Formanden må gå. Hovedbestyrelsesmødet er berammet til at starte klokken 09.45, men bliver udsat et kvarter, fordi forretningsudvalgets formøde trækker ud.

Hovedkasserer Henning Pedersen, som har fået tildelt opgaven at redegøre for sagens omstændigheder og forløb, vedgår, at der er begået graverende fejl. Blandt andet er aftalen med de tre chefer blevet alt for dyr. Alligevel udtrykker han sin personlige skepsis over for, om det er løsningen at indkalde en ekstraordinær kongres.

"Jeg vil hellere trække mig fra min post," siger Henning Pedersen.

FU-kollega Allan Baumann kalder Henning Pedersens redegørelse for saglig og redelig, men savner en detalje. Nemlig den, at formandskabet - dengang bestående af Bente Sorgenfrey og Annette Trads Hansen - allerede de 8. oktober vidste besked om, at der er en advarselssag under opsejling, men at det øvrige forretningsudvalg først bliver orienteret 21. oktober. For Baumann er det ikke godt nok med en næse, uanset hvor lang den så bliver. Der skal hovedet på bordet.

"Det ekstra ansvar, som følger med at være en del af formandskabet, har Annette Trads Hansen ikke levet op til, og derfor bør hun trække sig som formand," mener Baumann, som vedstår sig sin del af ansvaret, erklærer sig parat til at gå af sammen med Annette Trads Hansen og forsikrer, at han ikke er kandidat til at blive ny BUPL-formand.

"Det er ikke pay back time," siger Baumann, som seks uger tidligere har tabt kampen om at blive forbundsformand til Annette Trads Hansen.

En synligt og hørligt meget berørt Annette Trads Hansen er ikke parat til at komme Allan Baumann i møde.

"Jeg er den nærmeste, men ikke den eneste til at beklage vores håndtering af denne sag. Ansvaret er mit, men ikke mit alene. Derfor vil jeg heller ikke påtage mig ansvaret alene," siger hun.



Kulturændring. Ulla Nygaard, BUPL Århus Kommune, er fortørnet over, at hun som hovedbestyrelsesmedlem er blevet foreholdt oplysninger om den dyre aftale med cheferne. Det tager hun som udtryk for, at forretningsudvalget har udvist mere loyalitet over for cheferne end over for hovedbestyrelsen.

"Der er brug for en kulturændring i forbundshuset. Mere politisering, mindre koncerntænkning," lyder budet fra Ulla Nygaard, som mener, at nogle medlemmer af forretningsudvalget har et større ansvar for fadæsen end andre. Dog anbefaler hun, at hele styrken skal have afprøvet mandaterne på en ekstraordinær kongres.

Hovedbestyrelsens nestor, Margit Dam, BUPL Afdeling 5, er mest optaget af initiativer, der kan forhindre en gentagelse.

"Kravet om, at der skal rulle hoveder, kan jeg ikke støtte. Man har båret sig meget dumt ad, men ingen har foretaget sig noget kriminelt eller handlet for personlig vindings skyld. Jeg har været med så længe, at jeg kan huske, da vi i hovedbestyrelsen skulle godkende chefansættelser i forbundet. Måske skal vi ikke tilbage til det, men vi skal derhen, hvor forretningsudvalget har magt til at gribe ind i den administrative ledelses dispositioner, uden at det skal koste organisationen en formue, siger Margit Dam.

Randi Tielbo, BUPL Afdeling 2, konstaterer, at medarbejderne i forbundshuset har teet sig, som medarbejdere skal, når deres tillidsrepræsentant trues af arbejdsgiveren. Hun gør i øvrigt opmærksom på, at kun ét medlem stemte imod, da hovedbestyrelsen tilbage i 1994 vedtog at skille den politiske og administrative ledelse af forbundshuset ad. Beskedenhed forbyder hende at nævne navnet.



Evnerne og viljen. Et halvt hundrede mere eller mindre - især mere - kritiske indlæg senere har forretningsudvalget fået nok. Klokken 16.30 afbrydes mødet, så dets syv medlemmer kan gå afsides og finde det fodslag, de ikke fandt på formødet.

Klokken 19.15, godt to timer senere end først berammet, genoptages hovedbestyrelsesmødet.

Hovedkasserer Henning Pedersen fremlægger forretningsudvalgets konklusion.

"Holdningen til nytten af en ekstraordinær kongres er stadig forskellig, men for at markere, at vi står samlet til ansvar, stiller vi alle vores mandater til rådighed. Forretningsudvalget er i øvrigt indstillet på at varetage den daglige ledelse af forbundet frem til en ekstraordinær kongres," meddeler Henning Pedersen.

På dette tidspunkt er der fire resolutionsforslag i omløb. Et, som udtrykker mistillid til det samlede forretningsudvalg, et andet, som går målrettet efter forbundsformand Annette Trads Hansen, et, som ikke udtrykker mistillid til nogen, men indebærer indkaldelse af en ekstraordinær kongres med nyvalg på dagsordenen, samt et, der udtaler kritik af forbundsledelsen, men i øvrigt henviser eventuelle nyvalg til den ordinære kongres i november.

Både forbundsformand Annette Trads Hansen og Lis Pedersen gør klart, at de med øjeblikkelig virkning udtræder af forretningsudvalget, hvis der vedtages et mistillidsvotum.

Det gør der imidlertid heller ikke. Såvel forslaget om mistillid til det samlede forretningsudvalg som mistillid til forbundsformanden trækkes, hvorefter et flertal på 20-13 vedtager forslaget om ekstraordinær kongres med nyvalg.

Mogens Brinch Dinesen, BUPL Viborg Amt, har ikke problemer med sit personlige tillidsforhold til forretningsudvalget, selv om han synes, det har håndteret den foreliggende ud over al måde elendigt.

"I har evnerne, men har I også viljen til at ville arbejde sammen. Det er jeg kommet i tvivl om efter at hørt og set jer optræde her i dag."

Klokken 20.30 erklærer dirigent Svend Viholt mødet for afsluttet. En - gudskelov og tak - ikke helt almindelig dag på kontoret er omme.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.