GUIDE: De vigtigste tv-trends. Mediekultur binder børn sammen

Små børn foretrækker genkendelige og trygge universer, når de ser tv, mens større børn og unge danner fællesskaber om deres øjeblikkelige interesser, forklarer ekspert i børns

Tv, YouTube, streamingtjenester og andre medier er i dag noget af det vigtigste at fokusere på, hvis man vil forstå børnekultur. Det mener Kirsten Drotner, professor ved Institut for Kulturvidenskaber, SDU, og som forsker i børns og unges mediebrug.

»For et par generationer siden havde børn kammerater, de legede med, og indimellem så de tv, kiggede i et blad eller gik i biografen. I dag er mediekulturen det fælles, der binder børnene sammen og medvirker til at koordinere børnekulturen,« siger Kirsten Drotner.

Gennem sin forskning ved Kirsten Drotner, hvordan børn og unge bruger medier. Hun fortæller, at børns medievaner i høj grad afhænger af deres alder.

»Små børn er glade for at se Ramasjang. Her er der en bred vifte af forskellige småprogrammer, og når man er lille, vælger man ikke selv programmet. Man ser det, der er på en kanal,« siger Kirsten Drotner.

Ramasjang, DR’s kanal for de mindste, er ifølge hende karakte­riseret ved, at de mindste mediebrugere let kan identificere sig med indholdet.

»Ramasjang er en blanding af kendte figurer og små animationsfilm. Børnene lærer hurtigt at genkende og forholde sig til Hr. Skæg og de andre kernekarakterer, som er bygget op, så børnene føler sig trygge i et afgrænset univers,« fortæller Kirsten Drotner.

Når de større børn vælger medier, handler det om, hvad deres venner ser, og hvad der er spændende i deres liv netop nu.

»De store børn og unges mediebrug bliver en del af en større pakke. Er de fascinerede af skaterkulturen, eller kan de lide at flette hår, scanner de medierne for at se, hvad der passer til deres interesser på de platforme, de har til rådighed,« siger Kirsten Drotner.

»Det er både på de traditionelle tv-kanaler, de kommercielle kanaler og via eksempelvis YouTube. De shopper rundt for at finde det bedste tilbud, og de bruger i høj grad medier sammen og danner et fællesskab om dem, som holder i en periode. På den måde ligner det et fænomen, vi kender fra tidligere tiders børnekultur, hvor alle pludselig skulle have en yo-yo,« siger Kirsten Drotner.



Børne-tv fra A til Z

Hvad børn taler om, når de taler om tv



A. Alfabetsangen

Nyfortolkning af klassikeren ‘ABCD’, fremført af en to meter høj mand med skæg ned til jorden, der har det med at miste bogstaverne i alfabetet og bruger børne­arbejdere til at finde frem til dem igen.

B. Barbie

Dukken er blevet realitystjerne i ’Life in the Dreamhouse’. Her farer hun vild i sit enorme tøjskab og har travlt med at passe sine 125 forskellige karrierer, men når alligevel at holde poolparty for alle veninderne.

C. Cirkus Summarum

Er der Rolling Stones-billetter til salg, siden folk tager en øv-dag og sidder klar kl. 10 foran computeren? Næh, der er bare rift om de gode pladser til Cirkus Summarum. Bare rolig, I kan se showet på nettet.

D. Dora Udforskeren

Sammen med sin ven, aben Boots, løser Dora Udforskeren forudsigelige gåder, som børnene tror, de hjælper til med. Samtidig lærer hun lidt fremmedsprog fra sig. ’Kan du se trolden? Where is he?’

E. Elsa

’Nå ja’, sagde du til de piger, der var klædt ud som Elsa til fastelavn. Og ved enhver lejlighed lige siden. Nu ved du, at Elsa er den seje snedronning i Disneys ’Frost’. Forresten er hendes søster, Anna, næsten lige så sej.

F. Ferb

Det er ikke godt for børn at kede sig i ferier og weekender. Det synes at være moralen i Phineas & Ferb, hvor drengene af samme navn går på mumiejagt eller finder på alverdens andre usædvanlige projekter for at fordrive tiden.

G. Gurli Gris

Gurli og hendes lillebror grynter og øffer

af fryd, når de mudderbader. Der er til

gengæld ingen krølle på halen, når Far Gris

og Mor Gris får de små grisebasser til at rydde op på deres værelse.

H. Henry Danger

Nej, det er ikke skespilleren David Hasselhoff fra Baywatch, der er på plakaterne alle vegne. Det er skuespilleren Cooper Barnes, som i Nickelodeons serie Henry Danger skal træne en lille dreng til at blive en vaskeægte superhelt.

I. In the Nightgarden

Farverige dukker med mærkelige navne i en

magisk verden. Lyder det bekendt? Måske fordi ­holdet fra Teletubbies står bag. Figurerne taler i små bidder og gentager sig selv, så selv de allermindste er med.

J. Jake og Ønskeøens pirater

Sæt Dora (se ‘D’) ind i Peter Pan-universet, efter at Wendy og co. har forladt Ønskeøen, tilsæt piratsnak og værsgo – så er der pseudointeraktivt tv, som holder de små klistret til skærmen.

K. Ketil

Den ene halvdel af duoen Martin og Ketil, der lærer børn at kende forskel på afføring, skære fiskeøjne i stumper og stykker, spise stegte græshopper og mange andre nyttige færdigheder.

L. Legends of Chima

Løvemennesker, øglefolk og ørnemænd er i kamp i landet Chima. Der er langt fra de klassiske Legoklodser til denne fantasiverden, men figurernes hænder sidder stadig fast i det velkendte greb.

M. My Little Pony

Er du brony, kan du stoppe her. My Little Pony er pussenussede ponyer i en pastelfarvet fantasiverden, og ’bronies’ er seriens voksne fanskare, som klæder sig ud med kulørte parykker og hesteører.

N. Ninja Turtles

Troede du, de var en døgnflue fra 1980’erne? Glem det. Teenage Mutant Ninja Turtles er opkaldt efter italienske renæssancekunstnere huserer stadig – og kæmper stadig mod fjenden Shredder og hans Fodklan.

O. Onkel Reje

Han ryger, er usoigneret og overvægtig og lyder, som om han godt kan lide et glas. Eller to. Onkel Reje fuldender sin status som rollemodel ved at synge: ’Jeg lugter og er ligeglad, for jeg kan ikke lide at gå i bad’.

P. Pendlerkids

Socialrealistisk skildring af skilsmissebørn, der rejser med ‘Børnetoget’ mellem mor og far. Togets børnepasser, Ole Thestrup, holder orden

i rækkerne, men kan ikke forhindre sang og dans undervejs.

Q. Quack

En and, der med sin ven i ‘Zack and Quack’ lever i en folde ud-verden, hvor handlingen udspiller sig i siderne i en pop up-bog. Mens resten af filmindustrien fokuserer på 3D, holder andre altså fast i de to dimensioner.

R. Rosa fra Rouladegade

Ligesom heksen i Grimms eventyr lokker Rosa børn ind i sit hus bygget af kager og slik. Under påskud af at ville glæde børnenes bedsteforældre trænger hun ind i de ældres hjem og aflurer

deres kagesmag.

S. Surprise eggs

Børn er nysgerrige af natur, og det udnytter skruppelløse folk på YouTube (Se ‘Y’) til at producere timelange klip, hvor man ser et par hænder åbne Kinder-æg. Ikke andet. Imens kører reklamerne over skærmen.

T. Thomas Tog

Ifølge Wikipedia et fiktivt antropomorfdamplokomotiv, hvilket betyder noget i retning af ‘lokomotiv med menneskeansigt’. Thomas Tog besøger hvert år Jernbanemuseet, hvor børn mod betaling kan hilse på ham.

U. Ultimate Spider-Man

Han er blevet bidt af en radioaktiv edderkop, og nu har han superstyrke, kan kravle på væggene og skyder med klæbrigt spind fra sine håndled. Sådan var historien for 50 år siden – og sådan er den i dag.

V. Vilde venner

Når alarmen lyder, er Vilde venner klar til at hjælpe naturvejlederne på vildtplejestationen, som åbenbart ikke selv kan klare at trække en and fri fra et trådnet eller give et forældreløst pindsvin mælk.

W. Winx Club

Pigen Bloom finder ud af, at hun har magiske kræfter, og snart er hun flyttet fra jorden til en forunderlig dimension, hvor hun går i skole med andre piger, der kan trylle. Hvem sagde Harry Potter for piger?

X. X-Factor

Havde børnene først på året røde ringe om øjnene mandag morgen? Nok fordi de havde grædt hele weekenden, eller fordi de formede Cityboys-tegn med hænderne om øjnene. Begge dele må skyldes X-Factor.

Y. YouTube

Endeløs pacificering af børn og legeplads for utilregnelige mennesker, der finder glæde ved at klippe kønsdele eller horrorfigurer ind i tilsyneladende uskyldige videoer af Bamse eller Gurli Gris (se ‘G’).

Z. Zombien Ghoulia Yelps

En af de syv ‘ghoulfriends’ i Monster High-tegnefilmene. Tag Barbie (se ‘B’), gør hendes talje smallere og udstyr hende med hugtænder, grøn hud eller varulvepels. Voila, Monster High!

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.